Головна Новини Суспільство Війна з Росією Майбутня зима: Які ризики чекають українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Майбутня зима: Які ризики чекають українців

Мінімум 50 млрд грн — на відновлення: стійкість енергосистеми України та ризики майбутньої зими оцінив експерт

9 квітня 2023, 15:47
Поділіться публікацією:

Наступної зими головну небезпеку для енергосистеми України становитимуть не російські удари по енергетичній інфраструктурі, а нестача коштів. Такою думкою в Телеефірі поділився директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, пишуть "Коментарі".

Майбутня зима: Які ризики чекають українців

Нестача грошей на енергозабезпечення несе ризики для майбутнього опалювального сезону

Він зазначив, що минулої зими енергосистемі України вдалося вистояти під масованими російськими атаками завдяки сукупності багатьох чинників. До них експерт відніс мужність енергетиків, котрі відновлювали системи під вогнем; нетрадиційні підходи компанії “Укренерго”, яка реагувала на удари проактивно, діючи на випередження; професіоналізм української армії, яка захищала небо та допомогу партнерів України.

“Свою роль відіграли, звісно, наші партнери, які допомогли нам обладнанням. Близько 30 країн цим займалося. Серйозне фінансування було надано, наприклад, тій же компанії “Укренерго” — понад 700 млн євро та поставлено понад 500 одиниць обладнання”, — коментує гість ефіру.

За його словами, для відновлення енергосистеми до нової зими Україні додатково потрібні десятки мільярдів гривень.

“Необхідно щонайменше додатково 50 млрд грн для того, щоб підготуватися до зими шляхом відновлення енергетичних об’єктів. Багато знищених об’єктів, наприклад підстанції, дуже складно буде відновити, а також об’єкти генерації. Тому все це потребує серйозних фінансових вкладень”, — зазначив Омельченко, додавши, що, крім відновлення, необхідний захист об’єктів енергетики.

Експерт загалом вважає головним викликом для української енергосистеми – фінансовий.

“Вже наступного опалювального сезону я бачу головну небезпеку для його підготовки. Це не удари росіян, які руйнують нашу енергетику, не дрони, не ракети, а насамперед колосальні фінансові проблеми на ринку електроенергії, які невидимою рукою теж руйнують енергетику не менше, ніж ракетні удари. Не маючи достатніх фінансів, неможливо буде все це відновити та забезпечити надійний тил та надійне постачання споживачам”, — констатує Омельченко.

Завданням для українського уряду у зв’язку з цим експерт назвав радикальне покращення моделі енергоринку: електричної енергії, природного газу.

“Зробити його більш відкритим, більш конкурентним, усунути монополізм, додаткові непотрібні нікому адміністративні обмеження… І таким чином привести наш енергетичний комплекс до стану, коли він міг би забезпечувати себе фінансовими ресурсами більш-менш самостійно”, — підсумував директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Він також зазначив, що на експорті електроенергії до ЄС Україна зможе заробляти близько 30 млн євро щомісяця. Це непогані гроші для відновлення енергетики, але не панацея.

“На енергетичному ринку є величезний дефіцит фінансових ресурсів. Без розв'язання ключової проблеми тільки експорт електричної енергії не дозволить нашій енергетичній системі відновитися і надійно поставляти електрику для наших споживачів у наступний осінньо-зимовий період. Тому необхідно вирішувати завдання фінансового оздоровлення енергоринку”, — наголосив Володимир Омельченко.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що 1 200 ракет та дронів випустили по ключових об'єктах енергетичної інфраструктури України російські військові за пів року, з початку жовтня 2022 року.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що агресор може повернутися до серійних ударів по критичній інфраструктурі будь-якої миті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини