Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мало б бути часткове припинення вогню: що зірвало таємні переговори з Росією
commentss НОВИНИ Всі новини

Мало б бути часткове припинення вогню: що зірвало таємні переговори з Росією

За інформацією WP, наступ України на Курщині зірвав таємні переговори з Росією щодо часткового припинення вогню

17 серпня 2024, 11:14
Поділіться публікацією:

Цього місяця Україна та Росія повинні були відправити делегації у Доху для переговорів щодо укладення історичної угоди, яка припинила б удари по енергетиці та енергетичній інфраструктурі з обох сторін. Як передає портал "Коментарі", про це пише рейтингове видання The Washington Post, з посиланням на дипломатів, знайомих з ходом переговорів.

Мало б бути часткове припинення вогню: що зірвало таємні переговори з Росією

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

У статті йдеться про те, що непрямі переговори, в яких катарці виступали в ролі посередників і зустрічалися окремо з українською та російською делегаціями, було зірвано через несподіваний прорив України до західної Курської області Росії минулого тижня.

Про таку можливу угоду та запланований саміт раніше ніде не повідомлялося.

Журналісти нагадують, що більше року Росія завдавала ударів по українській енергосистемі шквалом крилатих ракет і безпілотників, завдаючи непоправної шкоди електростанціям та викликаючи віялові відключення електроенергії по всій країні.

Тим часом Україна завдала удару по російським нафтовим об'єктам дальніми ударами безпілотників, які підпалили нафтопереробні заводи, нафтобази та резервуари, скоротивши переробку нафти Москвою приблизно на 15% і піднявши ціни на газ у всьому світі.

"Готовність приєднатися до переговорів свідчить про певні зрушення для обох країн принаймні щодо обмеженого припинення вогню. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ розгляне можливість повного припинення вогню лише за умови, що Росія спочатку виведе всі свої війська з української землі, включаючи Кримський півострів, який Росія анексувала у 2014 році. Президент Росії Володимир Путін вимагає, щоб Україна спочатку віддала йому чотири українські області – включаючи території, які російські війська не окупували, – які Кремль оголосив частиною Росії”, – йдеться у матеріалі.

Дипломат, який брав участь у переговорах, повідомив, що російські чиновники відклали зустріч із катарськими офіційними особами після вторгнення України до західної частини Росії.

Делегація Москви назвала це "ескалацією", сказав дипломат, додавши, що Київ "не попередив Доху про свій транскордонний наступ".

Росія "не скасувала переговори, вони сказали: "Дайте нам час", – запевнив дипломат.

За словами співрозмовника, хоча Україна все одно хотіла відправити свою делегацію до Доху, Катар відмовився, оскільки не бачить користі від односторонньої зустрічі.

Дипломат, знайомий із перебігом переговорів, повідомив, що Катар обговорював з Києвом та Москвою домовленості про мораторій на енергетичні удари протягом останніх двох місяців. За його словами, сторони домовилися про саміт у Досі, залишилося лише узгодити незначні деталі.

"Після Курська росіяни відступили", — сказав інший співрозмовник, знайомий із переговорами.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи можливі переговори з РФ після скандальних заяв Путіна: на що чекати від Москви.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини