Головна Новини Суспільство Війна з Росією Макрон та Шольц хочуть діалогу з Путіним: чи є шанс на переговори та припинення війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Макрон та Шольц хочуть діалогу з Путіним: чи є шанс на переговори та припинення війни

Незважаючи на публічні заяви, в яких Макрон та Шольц засуджують Путіна та Росію, вони досі сподіваються на дипломатичне вирішення війни

2 вересня 2022, 13:55 comments1015
Поділіться публікацією:

Французький президент Еммануель Макрон заявив, що виступає за те, щоб продовжити діалог з президентом Росії владимиром Путіним. В аналогічному ключі висловився німецький канцлер Олаф Шольц. Як оцінюєте ці заяви? Чи є шанс на діалог? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Макрон та Шольц хочуть діалогу з Путіним: чи є шанс на переговори та припинення війни

Макрон, Шольц та Путін. Фото: з відкритих джерел

Для діалогу з росією Україні важливо забезпечити максимальну ліквідацію живої сили російської армії та сепаратистських збройних формувань

Кандидат політичних наук, полексперт Дмитро Гаврилюк звертає увагу, що Макрон уже не грає у дешевій виставі під назвою "Зберегти обличчя путіна" за будь-яку ціну. Як, зрештою, і Шольц.

"І Макрон, і Шольц тепер публічно демонструють те, що і їхні попередники – виконують роль дволиких янусів, які, умовно кажучи, до обіду глибоко стурбовані військовими злочинами Росії в Україні, а потім шукають економічного та фінансового компромісу за принципом "only business" (просто бізнес) з тією самою антицивілізацією, яка юридично називається "російська федерація". Україні в таких умовах залишається постійно нагадувати дипломатам та політикам із Франції та ФРН про принцип "нічого про Україну без України", – наголошує експерт. – Макрон і Шольц, звичайно, молодці, що певне озброєння все ж таки вичавили зі своїх військових складів на потреби ЗСУ для утилізації російської армії у наших південних, східних та північно-східних регіонах. Водночас політичні еліти ЄС помиляються, якщо вважають, що Україна до кінця своїх днів кланятиметься за цю допомогу, дозволяючи торгувати гігантам західної демократії нашим суверенітетом заради економічних дивідендів для європейських корпорацій, старих політичних зв'язків із росією тощо".

На думку Дмитра Гаврилюка, для діалогу з росією Україні важливо забезпечити максимальну ліквідацію живої сили російської армії та сепаратистських збройних формувань, засудження та укладання всіх колаборантів та ключових представників політикуму сепаратистського політичного олімпу (яких Росії або покине, або не залишить). Слід також максимально довго утримати ЄС від зняття з Росії санкцій.

"Не важливо, яким буде формулювання гіпотетичного діалогу Росії та України. Очевидно, це не буде капітуляцією жодної сторони. Можливо – припинення спецоперації чи антитерористичної операції натомість на політико-конституційні зміни з певною амністією для учасників війни, – розмірковує експерт. – Україні необхідно вже зараз серйозно виділити та поглиблювати всеосяжну співпрацю зі своїми основними європейськими союзниками, на кшталт Великобританії, Польщі, країн Балтії. Також нам варто повноцінно переозброїтися, посилити військове навчання своїх громадян, тому що чергова російсько-українська війна у довгостроковій перспективі є більшою реальністю, ніж системна та динамічна військова допомога Україні з боку того ж Шольця, доки він є канцлером ФРН".

У найближчому майбутньому навряд чи якісь переговори можливі

На думку політтехнолога Бориса Тізенгаузена, схоже, що і Макрон, і Шольц досі живуть у парадигмі виключно дипломатичного рішення війни.

"Зараз вони стали висловлюватися м'якше, ніж на початку широкомасштабної російської агресії. Вже не так часто намагаються "зберегти обличчя путіну". Але тенденція зрозуміла – вони від цієї лінії не відходили", – зазначає експерт.

Він нагадує, що президент України вже не раз чітко висловився щодо умов, за яких переговори між Києвом та Москвою стануть можливими.

За словами Володимира Зеленського, діалог можливий при відході на позиції як мінімум станом на 23 лютого 2022 року. А також за умови неперетину "червоних ліній", серед яких – не проведення судилища над захисниками Маріуполя та псевдореферендумів. Як бачимо, путіну ці умови не підходять. Він намагався через різних посередників (і екс-канцлера Німеччини Шредера, і президента Туреччини Ердогана) передати свої "хотілки". Які, як ми розуміємо, не влаштовують Україну", – пояснює Борис Тізенгаузен.

У результаті, продовжує він, путін опинився у складній ситуації. Лінія фронту непросто не просувається в потрібному Росії напрямку. Навпаки, українські війська відбивають населені пункти на півдні. І все ж таки Кремль і його пропаганда продовжують вселяти росіянам, що "спецоперація йде за планом".

Борис Тизенгаузен резюмує:

"З огляду на все вищесказане, в найближчому майбутньому навряд чи якісь переговори можливі. Росіяни не збираються добровільно йти з нашої території. Отже, ми їм допоможемо силою зброї".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС не допоможе вибити росіян – чи обґрунтовано критику Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини