Макрон передумав про доставку військової техніки для України

Французький президент кілька місяців тому стверджував, що не планує відправляти в Україну літаки та танки, проте Макрон змінив свою думку на початку 2023 року.

Франція поступово змінює свою політику щодо постачання озброєння для України. Після телефонної розмови з Володимиром Зеленським Еммануель Макрон оголосив, що Франція відправить в Україну свої колісні танки AMX-10RC та бронеавтомобілі Bastion. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Європейська правда".

Під час телефонної розмови президент Франції запевнив українського президента, що його країна готова й надалі здійснювати військову підтримку та анонсував відправку техніки до України. Таким чином Україна отримає важкий бронеавтомобіль, який часто називають колісним танком AMX-10RC, а також машини багатоцільового призначення ACMAT Bastion. Наразі дата і об’єми постачання військової техніки не визначені. Деталями передачі будуть займатись міністерства оборони обох країн.

"Вперше західні "танки на колесах" підуть до українських збройних сил і підтримуватимуть їх у боротьбі та захисті батьківщини", - сказав Емануель Макрон після телефонної розмови.

Таким чином відбувся переламний момент у французькій військовій політиці. Ще у жовтні Еммануель Макрон повідомляв, що жодні літаки та танки не поїдуть в Україну, проте президент Франції змінив своє рішення про відправку військової техніки.

AMX-10RC - це легка колісна французька розвідувальна машина, що випускалася з 1979 по 1986 роки, яку називають танки на колесах. Такий аспект робить цю техніку мобільнішою ніж гусенична техніка. AMX-10RC оснащена 105-мм танковою гарматою, кулеметом і двома димовими гранатометами.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Джо Байден підтвердив розгляд відправки в Україну американських бронемашин Bradley, які мають допомогти в українському наступі на весні.

Також "Коментарі" писали про тривожне відкриття української розвідки. В іранських безпілотниках знайшли деталі західних компаній.