Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Літакопад» зменшив ресурси ворога: які завдання стоять перед ЗСУ на найближчі 2-3 місяці
commentss НОВИНИ Всі новини

«Літакопад» зменшив ресурси ворога: які завдання стоять перед ЗСУ на найближчі 2-3 місяці

У противника все ще є літаки та резерви пілотів

7 березня 2024, 07:00 comments1220
Поділіться публікацією:

Збиття Силами оборони великої кількості літаків стало для Росії проблемою. Але чи справді ситуація для супротивника стала критичною? Які завдання стоять перед ЗСУ на найближчі 2-3 місяці? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

«Літакопад» зменшив ресурси ворога: які завдання стоять перед ЗСУ на найближчі 2-3 місяці

Винищувач. Фото: з відкритих джерел

Завдання стратегічної оборонної операції виконувати складно

Колишній заступник начальника Генерального штабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко в інтерв'ю виданню "Телеграф" заявив, що у найближчі два-три місяці завдання Сил оборони – не допустити значного поступу військ противника, щоб успіхи ворога не переросли з тактичних – в оперативні та стратегічні.

До того ж генерал-лейтенант нагадав про успіхи української армії, зокрема йдеться про літакопад.

"У нас явно з'явилися можливості для таких ударів і відповідні далекобійні засоби. А противник у запалі наступальних дій не одразу це зрозумів. І поплатився за це втратою за короткий час понад десяти винищувачів Су-35 і винищувачів-бомбардувальників Су-34. Це вже призвело до зменшення використання тактичної авіації РФ у районі лінії фронту, як наслідок — знизилися удари КАБами. У стратегічному плані це також важливо. Незважаючи на те, що у противника на порядок більше авіації, ми за короткий час "винесли" два його літаки А-50. Це був удар по системі розвідки та управління. Що знизило загальні можливості росіян для застосування винищувачів і бомбардувальників, а відповідно і звузило їхні можливості на землі", — пояснив Романенко.

У Росії ситуація з пілотами важка, але не критична

У свою чергу експерт з авіації Валерій Романенко в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що загалом у Росії після збиття великої кількості літаків за останній місяць ситуація з пілотами важка, але не критична.

"У них (росіян – ред.) є ще два полки на Далекому Сході – вони представлені окремими ескадрильями. З віддалених полків вони можуть міняти льотний склад", — сказав Романенко.

Також він зазначив, що у Росії беруть безпосередню участь у війні проти України бомбардувальники Су-34, тому що вони найактивніше скидають КАБи.

"Справді під Авдіївкою вони фактично пробомбили шлях цим своїм штурмовим групам. І зараз намагаються повторити цей досвід, але виходить "м'ясний" штурм уже не для сухопутних військ, а для авіації", — наголосив Романенко.

При цьому він зазначив, що оскільки зима завершилася і можна перекинути більше далекобійних зенітних ракетних комплексів із прикриття критичних об'єктів на захист прифронтових міст та взагалі передової, то й досягнуть такого "літакопаду". Росіяни не очікували такого збивання.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що сталося з Україною після перемог у 2022 році: куди поверне війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини