Головна Новини Суспільство Війна з Росією Лідери ЄС включилися в переговори щодо досягнення миру в Україні: чому особлива увага до Китаю
commentss НОВИНИ Всі новини

Лідери ЄС включилися в переговори щодо досягнення миру в Україні: чому особлива увага до Китаю

Позиція Китаю буде досить важливою, враховуючи його можливість впливати на РФ

16 квітня 2024, 13:00 comments1545
Поділіться публікацією:

Європейські політики, вслід за Туреччиною та Китаєм, активізувалися в ракурсі переговорного кейсу. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що готовий поговорити з російським диктатором Путіним, але тільки "коли прийде час". А поки що він намагається домовитися з китайським лідером Сі Цзіньпіном, щоб той натиснув на Москву. Президент Франції Еммануель Макрон запропонував припинення вогню в основних конфліктах (у тому числі у війні в Україні) на час Олімпійських ігор (літні пройдуть у Парижі). Про що говорять такі заяви – і до чого можуть призвести? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Лідери ЄС включилися в переговори щодо досягнення миру в Україні: чому особлива увага до Китаю

Макрон та Шольц. Фото: з відкритих джерел

Україні важливо робити все, щоб саме наш мирний план був ключовим

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що позиція Макрона є очікуваною.

"Він як президент країни, яка приймає Олімпійські ігри, не міг не зробити заяви про необхідність встановлення так званого "олімпійського перемир'я". Це більше символічний крок, який навряд чи отримає якесь практичне продовження".

РФ навряд чи піде на реальне перемир'я, пояснює експерт. Але може спробувати поманіпулювати цим питанням.

Щодо активізації європейських політиків (Шольца, Макрона) по відносинах з Пекіном, у тому числі в ракурсі питань, пов'язаних з Україною, тут є кілька причин, зазначає Ігор Рейтерович.

Перша – влітку можливі зміни, пов'язані з виборами до Європарламенту, з проведенням саміту миру у Швейцарії.

"І позиція Китаю буде досить важливою, враховуючи його можливість впливати на РФ. Тому Шольц та Макрон намагаються втягнути Сі Цзіньпіна в цю історію, переконати бути на боці країн, які підтримують українську формулу миру. Поки що не особливо виходить", – констатує експерт.

Друга причина, на його думку, полягає в тому, що і Франція, і Німеччина можуть бути потенційними союзниками Китаю в контексті відносин із США.

"Гіпотетична перемога на президентських виборах Трампа створює проблеми і для ЄС, і для КНР. І вони можуть спробувати порозумітися. У тому числі – узгодивши позиції щодо ситуації в Україні. Адже всі зацікавлені в якнайшвидшому закінченні війни. Але зрозуміло, що бачення цього закінчення відрізняється. Тому й здійснюються певні спроби узгодити загальну позицію до того, як можуть відбутися серйозні зміни в США, що вплинуть як на Європу, так і Китай", – вважає Ігор Рейтерович.

У цьому контексті, наголошує він, Україні важливо робити все, щоб саме наш мирний план був ключовим – і саме його на всіх майданчиках представляли наші європейські партнери.

Важливо виробити заходи, здатні приструнити агресора

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук поділився такою думкою:

"Позитивно, що різні європейські політики працюють над тим, щоб в Україні якнайшвидше настав справедливий мир. Той же Шольц активно намагається залучити Китай до саміту миру у Швейцарії, який очікується в червні. Але ці зусилля не повинні бути половинчастими, недосконалими".

Наприклад, пояснює політолог, якщо говорити про ініціативу Макрона про перемир'я в контексті літніх Олімпійських ігор у Парижі, то (попри нашу пошану до французького лідера в ракурсі допомоги Україні) важливіше виглядали б зусилля щодо залучення до іннагураційного саміту миру в Швейцарії (а він відбудеться в середині червня, до Олімпіади) якнайбільшої кількості країн, готових продемонструвати, що вони реально налаштовані робити все, щоб в Україну прийшов швидкий і справедливий мир.

"І, якщо там виробити заходи, здатні приструнити агресора – Росію, це буде набагато ефективніше. Адже йтиметься вже про довгостроковий мир, а не "олімпійське перемир'я". Тим більше, що Україна на власному досвіді знає, як легко РФ порушує будь-які домовленості (включаючи міжнародні конвенції, угоди), у тому числі про перемир'я", – робить висновок Петро Олещук.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як страхи США зіграли проти України: що може змінитись після іранської витівки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини