Головна Новини Суспільство Війна з Росією Лазейка у санкціях: ЗМІ дізналися, як Ердоган допомагає Кремлю заробляти мільярди
commentss НОВИНИ Всі новини

Лазейка у санкціях: ЗМІ дізналися, як Ердоган допомагає Кремлю заробляти мільярди

За інформацією Politico, Росія продовжує отримувати великі гроші, використовуючи турецьку паливну лазівку

16 травня 2024, 14:20
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", лазівка у санкціях дозволяє маскувати російське паливо під турецьке та постачати його до Європейського Союзу. Висновки базуються на дослідженні експертів Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), Центру вивчення демократії (CSD) та незалежних звітах Politico.

Лазейка у санкціях: ЗМІ дізналися, як Ердоган допомагає Кремлю заробляти мільярди

Путін та Ердоган. Фото: з відкритих джерел

"Туреччина стала стратегічною зупинкою для російських паливних продуктів, які направляються до ЄС, що приносить сотні мільйонів податкових надходжень до військового бюджету Кремля", — говорить старший аналітик з енергетики CSD Мартін Володимиров.

Ця схема стала можливою завдяки обхідному шляху у санкціях Брюсселя, які дають змогу ввозити до ЄС "змішане" паливо, якщо його маркували як неросійське.

Зазначається, що згідно з дослідженнями, за період з лютого минулого року до лютого 2024-го Туреччина збільшила свої закупівлі в Росії на 105% порівняно з попередніми 12 місяцями. За цей період турецький експорт палива до Євросоюзу підскочив на 107%.

Це не означає, що кожен паливний вантаж, який надходить до ЄС із Туреччини, є російським. Втім, географічне розташування турецьких портів у поєднанні з даними імпорту та експорту переконливо вказує на те, що значні обсяги російського палива просто перемаркували та направили до Євросоюзу.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Франція та Нідерланди домагаються запровадження санкцій Європейського Союзу проти будь-якого банку у світі, який допомагає російським військовим оплачувати товари чи технології для зброї. Про це пише "Reuters".

Також видання "Коментарі" повідомляло – санкції ЄС проти російського газу можуть бути зірвані: хтось вирішив підіграти Кремлю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини