Головна Новини Суспільство Війна з Росією 170-й день повномасштабного вторгнення: які найближчі перспективи протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

170-й день повномасштабного вторгнення: які найближчі перспективи протистояння

Експерти розповіли, як змінилася ситуація останнім часом

12 серпня 2022, 12:46
Автор:
avatar

Денис

Поділіться публікацією:

Йде 170-й день повномасштабного російського вторгнення в Україну. Як ситуація змінилася останнім часом? Які найближчі перспективи протистояння (на фронтах та в дипломатичному плані)? Про це журналісти порталу "Коментарі" спитали експертів.

170-й день повномасштабного вторгнення: які найближчі перспективи протистояння

ЗСУ

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики" співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес розмірковує так:

"Треба сказати, що світ досить жорстко продовжує реагувати на те, що відбувається в Україні. Західні країни активно засуджують дії Росії, допомагають нам фінансами та озброєнням. Вводять нові санкції проти країни-агресора. Питання в тому, що світ неоднорідний. Ми живемо в епоху, бачимо позицію Китаю, Індії, інших країн, які відносяться до східної цивілізації, вони не засуджують дії Росії, займають загалом нейтральну позицію, закликаючи просто до врегулювання конфлікту. загалом про планету, єдності з цього питання немає, і я не вірю, що можна якимось чином натиснути на Росію, щоб вона взяла та відступила, для цього мають бути переговори, насамперед, між Україною та РФ. за міжнародного посередництва. Можливо, за посередництва тієї ж Туреччини, яка допомогла укласти зернову угоду".

Це мають бути, наголошує експерт, дуже серйозні стратегічні домовленості. Але зараз тут простору для маневру немає.

"І українське, і, схоже, російське суспільство поки що – у войовничому стані. Усі сподіваються, що зможуть максимально досягти своїх цілей. А це не дає можливості для компромісів жодної їхньої сторони, – пояснює Енріке Менендес. – Зараз Україна і Росія виглядають , як два боксери, які боксують і сподіваються виграти нокаутом... А ось коли вони увійдуть у клінч і стане очевидно, що ніхто не може завдати вирішального удару, тоді, можливо, з'явиться якийсь простір для переговорів... Що може наблизити такий умовний клінч? Є велика ймовірність того, що західні постачання озброєнь Україні дозволять ЗСУ досягти певної рівноваги з РФ за вогневою силою. Хоча б на певних ділянках".

Можливо, продовжує експерт, це створить ситуацію, за якої протягом кількох місяців, тобто до зими, Росія остаточно переконається, що не може досягти поступу на фронті. І з українського боку стане також зрозуміло, що ми звільнили настання противника, але й самі деокупувати території не можемо. Тоді, можливо, прогнозує Енріке Менендес, Київ та Москва зрозуміють, що треба якось активізувати переговорний трек.

"Переговорювачі з українського боку, насамперед Давид Арахамія, який очолює нашу делегацію, говорили, що переговори, можливо, відновляться у серпні після нашого контрнаступу на Херсонщині. Я не військовий експерт, не знаю, наскільки є перспективи такого наступу. Але якщо воно вийде вдалим, Україна посилить свою позицію, то, можливо, для нас це дасть привід запропонувати РФ знову сісти за стіл переговорів, але чи буде це за такого розкладу цікаво Росії? Так що я, на жаль, до зими особливих змін не передбачаю, — зізнався експерт.- А зима буде складна — зростає безробіття (Нацбанк прогнозує до 35%), бюджет чи не на 80% наповнюється виключно за рахунок міжнародної допомоги "Це страшні цифри. І соціально-економічна ситуація, думаю, в переговорному ракурсі матиме не менше значення, ніж власне фронтова".

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що ключовими подіями на сьогодні є протистояння на сході (Донбас) та на півдні країни (Херсонська, Запорізька, Миколаївська області).

"Ми очікували і очікуємо на контрудара з боку ЗСУ. Тим більше, що його анонсувало найвище військово-політичне керівництво. Насамперед, мова, про південь. Тут, як бачимо, багато в чому все залежить від поставок нам західних озброєнь", — зазначає експерт .

Одним із ключових наразі питань, на його думку, є отримання Україною додаткового фінансування з боку Заходу.

"Вже починаються певні процеси щодо перенесення термінів виплат частини державних боргів. Гостро стоїть питання наповнюваності бюджету. В умовах війни одним із основних джерел його наповнення є західна фінансова допомога", – наголошує Олексій Якубін.

У топі, за його словами, зараз і ситуація навколо Запорізької атомної електростанції .

"Найбільша АЕС у Європі, яка дає 25% усіх електрогенерації України, перебуває зараз під контролем росіян. І під провокаційними обстрілами. Є надія, що після вчорашнього засідання ООН з цієї теми, все ж таки знайдеться можливість направити на ЗАЕС місію МАГАТЕ. І що вдасться встановити "До певного режиму моніторингу на самій станції. Але питання її звільнення залишається відкритим. І це — важливий пріоритетний момент, — наголошує експерт. — З дипломатичних подій залишається робота зернових коридорів. Процес запустився, але, наскільки я розумію, Україна хотіла б посилити подібні треки". розширивши зернові коридори та інші групи товарів, які можна було б вивозити морем".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини