Головна Новини Суспільство Війна з Росією 10-й місяць повномасштабного вторгнення: що показала ця війна – як ситуація може розвиватися далі
commentss НОВИНИ Всі новини

10-й місяць повномасштабного вторгнення: що показала ця війна – як ситуація може розвиватися далі

Військово-політичне керівництво РФ вчиняє військовий злочин не лише проти України та українців, а й проти власного населення

3 грудня 2022, 14:00 comments3394
Поділіться публікацією:

Одним із найвпливовіших прихильників рішення російського диктатора Володимира Путіна про вторгнення в Україну став 71-річний мільярдер Юрій Ковальчук, який розвивав думку про те, що війна може показати Заходу силу РФ, пише газета Wall Street Journal. Що зрештою показала на десятому місяці вторгнення ця відкрита війна? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

10-й місяць повномасштабного вторгнення: що показала ця війна – як ситуація може розвиватися далі

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Вже зрозуміло, що наступальний потенціал росіян зменшуватиметься

Військовий експерт, полковник запасу Сергій Грабський наголошує, що під час цього вторгнення розкрилися системні проблеми у російській армії та РФ загалом.

"Вони не готувались до довгострокового конфлікту. Вважали, що зможуть зробити все блискавично, розраховували виключно на бліцкриг. Щоб світ не встиг здивуватися, відреагувати на те, що відбувається, а потім апріорі прийняв правила гри, які запропонував Кремль, – пояснює експерт. – Але росіяни не врахували ні іншої ментальності українського народу (найбільше прославляє свободу), ні готовності цивілізованого світу відстоювати демократичні цінності. Крім того, у Путіна забули основний постулат – що війну виграють передусім гроші та економіка, а не військова сила. Тобто це вторгнення з самого початку було приречене на провал. Що стало зрозуміло вже у березні".

На сьогоднішній день, за словами полковника, спостерігаються потуги російської армії здійснювати наступальні дії на обмежених ділянках фронту насамперед у Донецькій області. На інших ділянках противник переходить до оборони, намагаючись утримати позиції, які захопив під час швидкого прориву у перші тижні вторгнення.

"Вже зрозуміло, що наступальний потенціал росіян зменшуватиметься. Безумовно, РФ має певні ресурси. Їх у неї, так склалося історично, багато. І не можна виключати спроб контрнаступальних та наступальних дій з боку агресора. Але ці дії матимуть локальний характер і навряд чи вплинуть на загальний перебіг війни", – вважає Сергій Грабський.

У той же час, зазначає він, росіяни можуть продовжувати завдавати болючих для нас ракетних ударів по критичній інфраструктурі в різних куточках України.

"Зараз військово-політичне керівництво РФ вчиняє військовий злочин не лише проти України та українців, а й проти власного населення, знищуючи його в абсолютно безперспективних спробах утримати зайняті території чи проводити якісь наступальні дії", – наголошує експерт.

Коментуючи загрозу повторного вторгнення з боку Республіки Білорусь (РБ), він зазначає, що помітні певні дії, які свідчать про нарощування там військового потенціалу. І це справді може свідчити про ймовірність підготовки до проведення сухопутної операції. Але радше схоже на відволікання наших підрозділів на охорону кордону в тому напрямку.

"Повітряні операції і так періодично проводяться звідти. Білорусь уже давно у війні, і її можна вважати окупованою росіянами територією, – пояснює Сергій Грабський. – При цьому для широкомасштабного наступу потрібні війська в 3-5 разів більші за ті сили, які зараз перебувають на території окупованої РБ. В ідеальних умовах щодо мирного часу росіянам знадобилося 10 місяців, щоби зібрати достатню кількість (як вони вважали) військ для наступу на Україну. І навіть цього виявилося замало. В умовах серйозного санкційного тиску, внутрішньоекономічних проблем, обмеженості ресурсів для розгортання додаткових сил і засобів – є великі сумніви, що РФ зможе реалізувати щось серйозне".

До того ж, наголошує полковник, специфіка місцевості не дозволить організувати успішне широкомасштабне вторгнення на територію, яка вже очікує на це.

"Навіть якщо росіяни зберуть якісь сили та засоби, навіть якщо це буде спільне з білорусами угруповання, ефективно застосувати його буде вкрай важко, – упевнений Сергій Грабський. – Тож скоріше можемо очікувати продовження демонстраційних дій (навчання продовжено в черговий раз), деяких провокацій з метою відволікання сил та засобів ЗСУ, щоб ми їх не переміщали на інші напрямки. Але повномасштабне вторгнення з боку Білорусі в найближчому майбутньому виглядає малоймовірним. Однак ми, безумовно, продовжимо уважно спостерігати ситуацію на тому напрямку".

Війна, розпочата Путіним проти України у 2014 році, оголила багато чого

Політичний експерт Світлана Кушнір звертає увагу, що WSJ досить цікаво подав інформацію про найближчого до тіла Путіна соратника Ковальчука. Мало хто знає, що мільярдер, який підтримав кривавий терор РФ проти держави Україна, насправді має українське коріння, зазначає експерт. І це, за її словами, ще більш контрастно виділяє в ненависті та бажанні знищити українців як націю всю цю "СВО" (як її сором'язливо назвали в РФ і дуже дозовано на каналах медіамагнату Ковальчука згодовують росіянам).

"Війна, розпочата Путіним проти України у 2014 році, новим етапом якої стало масове вторгнення у 2022-му, оголила багато чого, – вважає Світлана Кушнір. – В Україні рівень опору ворогові, патріотизму, згуртування суспільства, взаємодопомоги та виручки виріс у геометричній прогресії. Військові та всі, хто захищає та рятує країну, стали реальними героями, без участі сценаристів за кадром, як це часом бувало раніше. Світ дивує та захоплює сила та мужність українського народу, який став символом боротьби за свої цінності та свободу!".

Водночас, продовжує експерт, українці теж прозріли, як і багато європейців, від того рівня імпотентності та страху провідних політиків та лідерів країн-членів ЄС та світу, які намагалися і продовжують "не противитися злу". Злу, втіленням якого тепер є не лише Талібан, Ісламська держава, а й путінська держава-терорист Росфедерація.

"Ми вражені цинічністю багатьох держав і корпорацій, які продовжують торгувати з росіянами (а деякі створили "сірі схеми" і за підтримки України, все одно вигідно співпрацюють з РФ). Світ за дзвінкою монетою нерідко не бачить крові та смертей в Україні. А тому і сьогодні, і завтра, і завжди нам доведеться жити і боротися, спираючись насамперед на самих себе, – акцентує Світлана Кушнір. – Благо, стрижень, що не зламати ("я в серці маю ті, що не зламати" – Леся Українка), ми в собі знайшли. Тепер наша земля, наша свобода, наші люди – наша точка опори та бажання діяти до нашої перемоги. Перемоги України, яка неодмінно буде!".

Відносно швидке завершення війни можливе, якщо відбудеться зміна путінського режиму

Політолог Дмитро Воронков вважає головним висновком з цієї війни на даний момент – не такий страшний чорт...

"Відкрита війна Росії проти України показує три головні аспекти, – каже експерт. Перший — РФ не стикалася раніше зі справжньою війною. Чечня, Грузія, Сирія – це не повномасштабна війна, а скоріш операції проти слабшого противника. І росіяни, за фактом, виявилися не готовими до війни із серйозним суперником – мотивованим, що має нові озброєння. Весь розрахунок був на бліцкриг, проте кинуту проти нас "еліту росвійськ" захисники України перемололи буквально за місяць-два. Довга війна показала, що РФ залишилася у "совку". І зараз вона, як радянські воєначальники, намагається закидати позиції противника "гарматним м'ясом". Саме це відбувається котрий місяць у районі Бахмута. Людський ресурс у РФ величезний, ходять чутки, що в новому році там можуть оголосити загальну мобілізацію. Але агресор уже програв у цій війні. І це очевидно".

Другим аспектом Дмитро Воронков називає те, що Росія загрузла в корупції. Вона стільки років накопичувала озброєння, набухала величезні кошти у ВПК, а за фактом навіть півроку війни показали, що в агресора почався дефіцит військової техніки, боєприпасів. І коли знадобився резерв, на який Кремль не розраховував, його не було.

"Третє – Росія була і залишається країною, яка не здатна генерувати ідеї, щось створювати. Вона вміє лише нападати, відбирати, красти. Як і ті ж іноземні комплектуючі, щоб виробляти і далі відносно високоточні ракети. Тобто нічого з часів СРСР для РФ не змінилося. І навіть із часів татаро-монгольського ярма, – уточнює політолог. — Країна не розвивається, існує за рахунок набігів на чужі території. Вона не звикла робити нічого сама. Просити дрони в Ірану – це показник "могутності" Росії. Величезна територіально – це країна із мінімальними економічними, науковими, технологічними можливостями".

На думку Дмитра Воронкова, відносно швидке завершення війни можливе, якщо відбудеться зміна путінського режиму, на зміну якому прийдуть адекватніші люди, переклавши за все провину на "попередників". Похмуріший результат – загнаний у кут Путін може піти на крайній крок, застосувавши ту ж тактичну ядерну зброю. З усіма витікаючими, а саме – серйозними втратами для України, але неминучим швидким крахом для РФ як держави.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в Україну йдуть морози: Зеленський пояснив, чому тепер загроза ракетних ударів зростає.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини