Головна Новини Суспільство Війна з Росією 10 місяців повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки – прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

10 місяців повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки – прогнози

Україна зуміла відстояти свою незалежність, зазнавши страшної агресії з боку держави з імперськими амбіціями, яка не розуміє, що Україна вже ніколи не буде частиною «русского мира»

24 грудня 2022, 14:00 comments1226
Поділіться публікацією:

Рівно десять місяців тому – 24 лютого 2022 року, Російська Федерація розпочала необґрунтовану війну проти України, назвавши це "спеціальною військовою операцією". За цей час обидві сторони втратили десятки тисяч людей, частина українських територій виявилася окупованою, але Росія втратила набагато більше у стратегічному, цивілізаційному сенсі. Спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували наразі результати російсько-українського протистояння і спрогнозували, як воно може розвиватися далі.

10 місяців повномасштабної війни Росії проти України: головні висновки – прогнози

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Перспективи нашої держави стати повноцінним членом європейської сім'ї дуже великі

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов вважає головним висновком, що Україна відбулася як незалежна держава.

"Незалежність України завжди діставалася їй кров'ю. Це були короткі періоди у 17 столітті, у 20 столітті. Але тоді не вдалося відстояти свою незалежність. Зараз стало зрозуміло, що ми зуміли це зробити, зазнавши страшної агресії з боку держави з імперськими амбіціями, яка не розуміє, що Україна вже НІКОЛИ не буде частиною "русского мира". Це найважливіший історичний момент, коли ми маємо не опосередковані, а прямі докази, що українська нація сформувалася і гідна зайняти своє місце у сім'ї світових народів", – наголошує експерт.

Він не має сумнівів, що Україна переможе, що вона відстоїть свою незалежність.

"Перспективи нашої держави стати повноцінним членом європейської сім'ї дуже великі. Слова філософа Ніцше – "те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими" – цілком співвідносні з Україною. Вже сьогодні можна констатувати, що українська армія – найсильніша в Європі. А це зовсім інший статус нашої держави", – констатує Віктор Савінов.

Єдиний спосіб зупинити Росію — потужна армія, що завдає противнику все нові й нові болючі удари

Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран наголошує, що Росія не досягла жодної зі своїх поставлених стратегічних цілей. Тактичні успіхи є, але – не стратегічні.

"При цьому намагаючись провести деструкцію України, Росія, по суті, провела власну деструкцію. Намагаючись знищити нас під приводом того, що з України нібито роблять Антиросію, агресор перетворив на Антиросію фактично весь світ, який побачив тупу злість, варварство та ганьбу РФ. Водночас, за ці 10 місяців український народ продемонстрував небачені стійкість та героїзм, ставши символом боротьби за свободу", – наголошує експерт.

При цьому, продовжує він, ми бачимо відродження, а, по суті, народження та трансформацію української армії, яка стала принципово іншим суб'єктом.

"Якщо раніше у ній були професійні військові, контрактники, то тепер – і я це бачу зсередини – це справді народна армія. Змінився кількісний та якісний склад. Середньостатистичний український солдат зараз – людина з вищою освітою, а то й двома, нерідко з кандидатським ступенем. Люди абсолютно різних верств населення та професій пішли захищати Батьківщину. При цьому ми маємо надійний тил – вся країна піднялася проти російської агресії, допомагає ЗСУ, кожен бореться на своєму фронті. Феномен, народна армія, народна війна. Принципово інша модель, чого немає у багатьох арміях світу, – зазначає Віктор Таран. – Як результат – принципова зміна ставлення до армії у суспільстві. Такого рівня підтримки, поваги до ЗСУ, як зараз, я не бачив ніде. Якщо людина у "пікселі" – до неї зовсім інше ставлення".

Прогнози, на думку експерта, однозначні – Росія наступає, поки має сили, поки їй дозволяють. Єдиний спосіб її зупинити — потужна армія, що завдає противнику нові і нові болісні удари. Те, що роблять зараз ЗСУ, що набирають силу, за підтримки міжнародних партнерів.

"Якщо ми хочемо, щоб війна завершилася якнайшвидше, підтримку українським збройним силам має надавати кожен. Росіян більше за нас у чотири з лишком рази. І єдина наша можливість вистояти – поєднати всі зусилля. І на фронті, і в тилу", – упевнений Віктор Таран.

Ми переможемо ворога не лише на полі бою, а й на міжнародному фронті

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Головний висновок – наша армія сучасна, професійна, яка успішно впроваджує стандартні НАТО. Ми опановуємо нове озброєння, нове мислення. На відміну від російської армії, нібито другої армії світу. Вона не просто програє, а й не демонструє хоча б елементарної підготовки до нового типу війни. Моніторинг інформаційного поля демонструє, що російська армія недостатньо забезпечена, що там немає загалом мотивації, запалу, бажання воювати в Україні".

За словами Катерина Коваль, важливо, що ми показуємо високі результати не лише на полі бою, а й міжнародному фронті.

"Президент України та його Офіс активно просувають ідею про нову систему глобальної безпеки. У лютому можливе проведення саміту, присвяченого пошуку нової формули світу для всіх. І я вірю, що все більше країн підключиться до нашого бачення того, як виглядає реально працююча система глобальної безпеки. Йдеться про припинення воєн раз і назавжди – не лише для України, а й для всього цивілізованого світу, – пояснює експерт. – Щоб у майбутньому будь-які спроби прояву агресії припинялися докорінно. Щоб ніхто не смів навіть просто загрожувати ядерним ударом, вторгненням, вигадуючи ті чи інші причини, які не мають нічого спільного з реальністю. Прогнозую, що ми переможемо ворога не лише на полі бою, а й на міжнародному фронті".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Лукашенко подався на чергову зустріч до Путіна: які очікування – прогнози.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини