Головна Новини Суспільство Війна з Росією 6 великих країн ЄС вперше не дали Україні нових військових зобов'язань: невже Захід втомився від війни
commentss НОВИНИ Всі новини

6 великих країн ЄС вперше не дали Україні нових військових зобов'язань: невже Захід втомився від війни

Експерт Ілля Куса вважає, що робити висновки на підставі однієї статті не варто

18 серпня 2022, 17:53 comments1253
Поділіться публікацією:

Шість великих країн Євросоюзу вперше з лютого – початку повномасштабного вторгнення РФ – не дали Україні нових військових зобов'язань. Про це пише Politico, посилаючись на дані Інституту Кільського світової економіки (IfW). Експерти проаналізували ці дані спеціально для видання "Коментарі".

6 великих країн ЄС вперше не дали Україні нових військових зобов'язань: невже Захід втомився від війни

Військова допомога Україні (фото з відкритих джерел)

Відсутність нових зобов'язань зовсім не означає, що допомога скорочується

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що робити висновки на підставі однієї статті не варто. Те, що в якийсь місяць менше звучало зобов'язань та заяв щодо військової допомоги Україні, означає швидше, що ми маємо завищені очікування, зазначає він.

"Звичайно, частково самі європейські країни їх і створили — тим, що постійно, щомісяця, щось нам подавали — і наша влада подала це як перемогу. Але треба розуміти, що в якийсь момент вичерпаються усілякі ініціативи, які можна подавати у такому ключі. Тому відсутність якихось нових зобов'язань зовсім не означає, що допомога скорочується або скоро не буде, – пояснює експерт. – Це радше говорить про те, що певні можливості окремих європейських країн вичерпалися. І на нас чекає етап тривалого протистояння та топтання на місці. На певний час. Випробовуватимуть на міцність і Захід, і Росія, і Україна, але вже в новій ситуації".

Втім, продовжує Ілля Куса, втома Заходу від війни проглядається. Про це говорять і публікації у європейських та американських ЗМІ, і заяви деяких політиків.

"Це було очікувано – і нам доведеться з цим мати справу найближчими місяцями, особливо восени та взимку, – прогнозує експерт. – Українцям слід приготуватися до того, що все більше європейських політиків, населення менше звертатимуть уваги на нас, скочуючи у внутрішній порядок денний. Особливо, коли почнуться проблеми, пов'язані з енергетикою, з комунальними платежами, тарифами. Все це впливатиме на обсяги військової та фінансової допомоги України. Вимальовується ще один виклик для нашої зовнішньої політики. Який, сподіваюся, буде прийнято гідно".

Має пройти час, щоб зрозуміти основні тенденції цієї війни

Політичний експерт Валентин Гайдай вважає, що напевно має пройти ще близько пів року, щоб зрозуміти основні тенденції цієї війни. А саме – на скільки вистачить сил у Росії та України, як далася взнаки війна на країнах Заходу (рішучі вони в нашій підтримці, або – втомилися). Адже попереду, нагадує він, найскладніший опалювальний сезон з багатьма нюансами.

"Втім, якісь висновки можна зробити вже зараз, – зазначає експерт. – Незважаючи на "гарячі точки" на деяких напрямках (переважно це Донбас, Херсонська, Запорізька, Миколаївська та Харківська області), ЗСУ стійко тримають оборону, а подекуди й прогризають позиції противника, проводять окремі контрнаступальні дії. Плюс – блискучі операції зі знищення баз противника вже не лише на материковій частині України, а й у Криму. Стаття в Politico про зменшення військової допомоги нашої країни з боку низки європейських партнерів, можливо, демонструє, що вони вирішили – у ЗСУ на даному етапі достатньо сил і коштів, щоб принаймні стримувати супротивника. До того ж, такі країни як Німеччина, Італія, меншою мірою Франція більше говорять про військову допомогу Україні, ніж її надають. Видно, що ці процеси там гальмуються штучно. І особливо розраховувати на них не доводиться".

Але є низка країн, продовжує Валентин Гайдай, які нам завжди допомагатимуть, незалежно від ситуації, незалежно від того, хто буде прем'єром у Великій Британії, або хто правитиме у США – республіканці чи демократи.

"США, Великобританія, Польща, низка інших європейських країн постійно надсилають нам озброєння та боєприпаси, – наголошує експерт. – Штати днів десять тому оголосили про новий пакет допомоги, до якого включено бронетехніку, боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) NASAMS, реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, нову партію "Джавелін" (американський переносний протитанковий ракетний комплекс) тощо далі. Невелика Словаччина, яка передавала нам і бронетехніку, і засоби ППО, тепер пообіцяла ще й винищувачі. Ми маємо відмінну підтримку від країн Балтії, Чехії. Тож говорити про втому Заходу чи згортання військової підтримки Україні з боку наших реальних партнерів не доводиться".

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що США таємно передали Україні ракети AGM-88 HARM.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ігор

18 серпня 2022, 20:28

Давати гроші порочній країни, яка вперто не буде ставати на шлях виправлення - світу меньше шкоди спалити їх. Країна повністю залежна від штучної відгодівлі. Рівень корупції, розкрадання країни і один одного, зневаги до потреб суспільства росте. Комуністичне варварство, озброєне до зубів. Невже суспільство ЄС згодне витрачати гроші на тих, хто буде їх розкрадати та вимагати більше? Злодія хоч золотом осипати, але не вкрадений шматок, йому не буде до смаку.


Новини