Головна Новини Суспільство Війна з Росією Кремль хоче перезапустити Запорізьку АЕС: чим це загрожує та що означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль хоче перезапустити Запорізьку АЕС: чим це загрожує та що означає

Плани Кремля значно підвищують ризики інциденту на найбільшій атомній станції Європи

13 квітня 2024, 09:00
Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін повідомив МАГАТЕ, що Росія планує перезапустити захоплену українську Запорізьку АЕС. Це значно підвищує ризик інциденту на найбільшій атомній станції Європи. Як передає портал "Коментарі", про це пише The Wall Street Journal.

Кремль хоче перезапустити Запорізьку АЕС: чим це загрожує та що означає

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Міжнародне агентство з атомної енергії у Відні отримало технічні звіти, написані невеликою групою інспекторів, яких вона відправила на станцію, з яких випливає, що Росія прагне повернути Запорізьку АЕС в експлуатацію вже цього року.

За словами європейських дипломатів, знайомих із цим питанням, мета Росії, схоже, полягає в тому, щоб повернути в експлуатацію хоча б один реактор. Один із дипломатів сказав, що Росія може зробити це до 40-ї річниці підключення станції до електромережі Радянського Союзу у грудні.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі минулого місяця відвідав російський курорт Сочі для зустрічі з Путіним та головою московської атомної компанії "Росатом". Гроссі запитав, чи буде перезапущено станцію, як стверджують люди, знайомі з дискусіями. Путін сказав, що точно буде. Російські чиновники не розповіли про плани чи терміни.

Аналітики WSJ вважають, що перезапуск реактора на ЗАЕС стане технічним викликом та символічною віхою для Росії, "нормалізуючи" захоплення станції, яка забезпечувала близько п'ятої частини електроенергії в Україні до 2022 року.

Журналісти Wall Street Journal поспілкувалися з багатьма людьми, які працювали на станції, які мають сумніви, що Росія має достатньо техніків, щоб зробити це безпечно та успішно. Це також створить нову загрозу безпеці, яка вже настільки серйозна, що рада директорів МАГАТЕ провела екстрене засідання у четвер, щоб обговорити недавні атаки безпілотників.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ініціативу Росії підтримали: навіщо МАГАТЕ скликає термінове засідання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини