Головна Новини Суспільство Війна з Росією Крапка у переговорах із РФ: про що говорить заява Зеленського – чого чекати від Кремля цього тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Крапка у переговорах із РФ: про що говорить заява Зеленського – чого чекати від Кремля цього тижня

Усередині російської влади є прихильники, як сценарію посилення війни, так і сценарію пошуку компромісу, і поки що обидва є реалістичними

22 серпня 2022, 11:37 comments1556
Поділіться публікацією:

Під час свого нічного звернення президент Володимир Зеленський заявив, що українсько-російські переговори будуть неможливими, якщо країна-агресор влаштує показове судилище в Маріуполі над полоненими "азовцями". Він також заявив, що попередив партнерів (зокрема лідерів Франції Еммануеля Макрона, Туреччини – Реджепа Тайіпа Ердогана, генсека ООН – Антоніу Гутерріша) про можливі провокації РФ цього тижня, коли Україна святкує День державного прапора та День Незалежності. Чого чекати від росіян цього тижня? Чи вирішувати вони влаштувати "трибунал" у Маріуполі після такого попередження? Чи буде посилення обстрілів, спроби настання – чи, навпаки, РФ "включить задню"? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Крапка у переговорах із РФ: про що говорить заява Зеленського – чого чекати від Кремля цього тижня

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Перед Кремлем стоїть дилема: "піднімати ставки" застосуванням заборонених методів та шантажем, або ж окопуватись і шукати шляхи припинення вогню

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов зазначає:

"Важлива фраза у зверненні Володимира Зеленського – "навіть під час війни мають бути правила". Правила поводження з військовополоненими та права некомбатантів регламентуються Женевськими конвенціями. І публічний суд над посадженими в клітки військовослужбовцями – це пряме порушення міжнародних норм. Президент України як Верховний Головнокомандувач демонструє свою особливу увагу до прав взятих у полон українських воїнів, оголошуючи їхній захист принциповим питанням для дипломатії".

Раніше, нагадує експерт, Зеленський так само оголосив, що у разі проведення незаконної анексії українських територій внаслідок якихось псевдореферендумів – це також закриє можливості для переговорів.

"Кремль надсилає сигнали про бажання переговорів, – наголошує Ігор Попов. – Тому Україна має шанси і право заявити свої принципові умови для започаткування будь-яких двосторонніх контактів".

Масовані удари по цивільному населенню також є порушенням міжнародних правил ведення війни, наголошує експерт. І напередодні святкування Дня незалежності України знову активізувалися прогнози щодо можливих провокацій із російської сторони.

"Українська армія атакує виключно військові об'єкти, і міжнародна спільнота очікує таких же обмежень і від російської сторони, – пояснює Ігор Попов. — Війська агресора вже кілька тижнів не можуть показати будь-які видимі успіхи на полі бою. І перед Кремлем стоїть дилема: "піднімати ставки" застосуванням заборонених методів та шантажем, або ж окопуватись і шукати шляхи припинення вогню та політичного компромісу. Усередині російської влади є прихильники обох сценаріїв, і поки що вони є реалістичними".

Небезпека пролягає у сфері емоційної реакції українців на такі новини

На думку голови Центру політичних студій "Доктрина", політичного консультанта Ярослава Божка, є ймовірність, що російська сторона з метою тиску на українське суспільство та нагнітання упадництва справді піде на проведення так званого "трибуналу" над героями оборони Маріуполя.

"Адже об'єктивно, РФ розуміє, що Київ не сяде за стіл переговорів щодо російського сценарію, який є неприйнятним і передбачає відмову від частини території України. Тому чинник неможливості переговорного процесу може не зупинити Росію", – пояснює експерт.

Водночас, продовжує він, не слід забувати, що навіть після т.зв. "судів" на окупованій території – часто йшов обмін полоненими, у тому числі й тими, яким окупаційні органи влади винесли різні терміни ув'язнення.

"Небезпека, однак, пролягає у сфері емоційної реакції українців на такі новини, – наголошує Ярослав Божко. – Держава та громадський сектор мають заздалегідь опрацювати цю інформаційну загрозу. Тиражування у масовому просторі шокуючих кадрів, наприклад, із зали "трибуналу" приведе більше до шкоди психологічної стійкості громадян, ніж до необхідного інформаційного резонансу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — розпочався контрнаступ на Херсонщині: ЗСУ розкрили особливості.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини