Головна Новини Суспільство Війна з Росією Контрнаступ України: в ISW розповіли, чи справді ситуація зайшла в глухий кут
commentss НОВИНИ Всі новини

Контрнаступ України: в ISW розповіли, чи справді ситуація зайшла в глухий кут

Експерти ISW вважають, що темпи українського контрнаступу не вказують на тупикову ситуацію

5 липня 2023, 08:00
Поділіться публікацією:

Як передає портал "Коментарі", в експертному середовищі та ЗМІ активно обговорюється контрнаступ ЗСУ та його досить слабкі темпи. Водночас аналітики Інституту вивчення війни вважають, що повільні темпи операцій українських сил ніяк не свідчать про те, що ситуація зайшла в глухий кут і Україні не під силу звільнити більшу частину захоплених росіянами територій.

Контрнаступ України: в ISW розповіли, чи справді ситуація зайшла в глухий кут

Контрнаступ ЗСУ. Фото: з відкритих джерел

Аналітики нагадали, що українські сили проводили повільні та поступові кампанії блокування районів концентрації росіян на східному березі Херсонської області та обмежені наземні атаки на західному березі в період із серпня по листопад 2022 року, перш ніж остаточно змусити росіян піти з правого берега.

У той же час, в ISW зазначили, що російський зимово-весняний наступ завершився трохи більше, ніж за місяць, не досягнувши значних успіхів уздовж кордону Луганської та Харківської областей.

"Ситуація на півдні України, звичайно, інша, тому що тут немає природних умов, коли росіяни могли розраховувати всього на два мости через Дніпро. Тим не менш, український контрнаступ на Херсон складався з фаз щодо швидкого просування та тривалих періодів підготовки, боїв, спрямованих на виснаження російських сил і обмежених досягнень, що зрештою зробило російські позиції на західному березі річки слабкими", — йдеться у звіті.

Експерти додають, нинішній український контрнаступ є менш драматичним і швидким, ніж те, під час якого було звільнено більшу частину Харківської області, але успішнішим, ніж невдалий російський зимово-весняний наступ. Загалом за своїм темпом і початковим прогресом воно найбільше схоже на повільніший, але успішніший херсонський контрнаступ.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому контрнаступ ЗСУ все ще на малих обертах – як може допомогти Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини