Головна Новини Суспільство Війна з Росією Комунальникам та власникам будинків хочуть дати право вручати повістки: про що говорить ініціатива
commentss НОВИНИ Всі новини

Комунальникам та власникам будинків хочуть дати право вручати повістки: про що говорить ініціатива

У Верховній Раді планують внести зміни до правил мобілізації військовозобов'язаних, але шансів на підтримку цієї ініціативи у парламенті небагато

18 серпня 2023, 16:20 comments2089
Поділіться публікацією:

У мережі продовжує активно обговорюватись новина про те, що комунальникам та власникам будинків хочуть надати повноваження вручати повістки військовозобов'язаним чоловікам на законодавчому рівні. Відповідний законопроект уже з’явився на сайті ВР. Зміни планують внести до ст. 38 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу". Відповідно до законопроекту, пропонується також дозволити комунальникам та власникам будинків збирати інформацію про військовозобов'язаних чоловіків, а також сприяти їхньому прибуттю на виклик до територіальних центрів комплектування (ТЦК – колишні військкомати). Про що говорить така ініціатива нардепів "Слуги народу"? Як на неї реагувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Комунальникам та власникам будинків хочуть дати право вручати повістки: про що говорить ініціатива

Повістки. Фото: із відкритих джерел

Спроби внести зміни до ст. 38 закону "Про військовий обов'язок та військову службу – черговий законодавчий спам, який не має шансу навіть потрапити на перше читання

Політичний експерт Олександр Антонюк наголошує, що кожне парламентське скликання має свого умовного "Капліна". І це – не виняток.

"Ті, хто цікавиться роботою парламенту, пам'ятають цього комедійного персонажа, який у попередньому скликанні займав лідерство по законодавчому спаму. Наприкінці каденції ВР 8 скликання, у всіх без винятку комітетах, до яких заходили законодавчі ініціативи Сергія Капліна, розгляд законопроекту лише за згадування його автора починався і завершувався диким іржачем (інакше я не можу описати реакцію робочого процесу, за якого неодноразово був присутній) та відхиленням без детального розгляду насправді", – ділиться експерт.

За його словами, щось аналогічне ми бачимо і зараз, у тому числі зі спробами змін до ст. 38 закону "Про військовий обов'язок та військову службу".

"Це черговий законодавчий спам, який не має шансу навіть потрапити на перше читання, – запевняє Олександр Антонюк. – У сьогоднішньому скликанні Верховної Ради є традиція, що вже склалася – якщо ініціатором законодавчої ініціативи є Георгій Мазурашу чи Мар'яна Безугла, така ініціатива не матиме жодного продовження у розгляді Верховною Радою, не кажучи вже про прийняття у вигляді Закону".

Ця ініціатива не має сенсу

Голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської Ради при КМДА Олег Попенко розмірковує так:

"Я вважаю, що цей законопроект навряд чи буде проголосовано. А навіть, якщо це якимось дивом станеться, він не зможе бути реалізований. Тому що ні керуючі, ні обслуговуючі компанії, ні голови ОСББ не мають повноважень для збору даних про військовозобов'язаних чоловіків, а тим більше для сприяння їхньому прибуттю на виклик у ТЦК".

До того ж, продовжує експерт, понад 30% будинків у нас – це юридичні особи, там немає компаній, що управляють.

"І думаєте, господар такого будинку розноситиме повістки? Чи двірники о сьомій ранку почнуть зустрічати мешканців з повістками, які виходять з дому? Це абсурд... Як і сам законопроект. Тож, гадаю, ця ініціатива не має сенсу, – каже Олег Попенко. – Між іншим, зараз більшість компаній, що управляють, особливо комунальні, і так виконують функцію військкомату. У тому ж Києві їхні представники районами розносять повістки по квартирах".

Читайте також на порталі "Коментарі" — як подолати корупцію під час війни – чи спрацює ставка на очищення у ТЦК.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини