Головна Новини Суспільство Війна з Росією Коли може відбутися "саміт миру" по Україні: у ЄС відповіли
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли може відбутися "саміт миру" по Україні: у ЄС відповіли

У ЄС натякнули, що "саміт миру" щодо України може відбутися до кінця року

26 червня 2023, 16:57 comments1158
Поділіться публікацією:

За результатами зустрічі в Копенгагені в суботу, присвячену підготовці майбутнього "саміту миру" в Україні, є хороші новини про те, що підготовка до саміту може стартувати вже найближчим часом, а сам саміт може відбутися до кінця цього року. Про це, як пише портал "Коментарі", журналістам на умовах анонімності розповів високопосадовець ЄС, чиї представники також були учасниками зустрічі в Копенгагені, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Коли може відбутися "саміт миру" по Україні: у ЄС відповіли

Саміт миру. Фото з відкритих джерел

Зазначається, що засідання відбулося на рівні національних радників із питань безпеки. З боку України взяв участь голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Говорячи про те, які саме країни були представлені, співрозмовник журналістів повідомив, що були представники G7 і такі "ключові партнери", як Бразилія, Індія, Саудівська Аравія, ПАР та Туреччина.

"Ми продовжуватимемо обговорення у цьому форматі. Було визнання того, що будь-яке мирне рішення має бути довгостроковим і справедливим, ґрунтуючись на принципах ООН – суверенітеті, територіальній цілісності, праві обирати своє майбутнє", – розповів співрозмовник.

Він також повідомив, що під час зустрічі було озвучено "різні думки щодо часу для проведення саміту".

"Країни, які не входять до числа "Великої сімки", говорили, що має бути зроблено більше роботи для того, щоб провести саміт наприкінці року", – зазначив він.

Відповідаючи на запитання агентства щодо подальшого розвитку подій, чиновник ЄС сказав, що є плани провести наступну зустріч до літніх канікул, до того ж представники Саудівської Аравії "подали сигнал", що хотіли б прийняти це засідання у себе.

Крім того, за його словами, під час минулої зустрічі порушували питання "діалогу з Росією, оскільки є низка питань, які з ними потрібно обговорювати". Таким питанням європейський чиновник назвав ядерні ризики довкола Запорізької атомної електростанції, необхідність повернення до родин двадцяти тисяч викрадених українських дітей, питання обміну військовополоненими, Чорноморської зернової ініціативи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які гарантії безпеки важливо отримати Україні – чи є зрушення у цьому напрямі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://interfax.com.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини