Головна Новини Суспільство Війна з Росією Коли і як станеться новий Нюрнберг для путінської Росії – як прискорити цей процес
commentss НОВИНИ Всі новини

Коли і як станеться новий Нюрнберг для путінської Росії – як прискорити цей процес

Очевидно, як і у випадку з нацистськими злочинцями часів гітлерівської Німеччини, рашистів після нашої перемоги відловлюватимуть ще десятиліттями

1 квітня 2023, 15:10
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський розповів, що у першому Бучанському саміті (присвячено важливості покарання військових злочинів росіян) взяли участь майже 50 країн. За його словами, всі російські вбивці та кати отримають справедливі вироки, для чого будуть знайдені і формати, і інструменти. Настане день, коли буде новий Нюрнберг, упевнений Зеленський. Коли і як це може статися? Чи тільки юридично слід карати призвідників та виконавців цієї війни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Коли і як станеться новий Нюрнберг для путінської Росії – як прискорити цей процес

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Нюрнберг стане можливим лише після того, як буде повалено рашистську імперію

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко пояснює:

"Говорячи про залучення когось із рашистів за скоєні ними злочини, слід розуміти низку моментів. По-перше, світова спільнота до цього поки що, схоже, не готова. І місячне головування РФ у Раді безпеки ООН, яке почалося з 1 квітня, незважаючи на все, що наробили і творять росіяни, говорить саме за себе. На словах осуд є, але як його втілити в реальності – поки що не ясно. Нема відповідних механізмів тотального переслідування. Очевидно, як і у випадку з нацистськими злочинцями часів гітлерівської Німеччини, рашистів після нашої перемоги відловлюватимуть ще десятиліттями. По-друге, важливо сформувати базу осіб, причетних до тих чи інших злочинів, мати вагомі докази. І щоб все це було прийнято міжнародними інституціями. Необхідно також, щоб сама Україна оголошувала таких людей (а точніше – нелюдів) до міжнародного розшуку хоча б по лінії Інтерполу. Щоб навіть через десятиліття їх могли затримати в тій чи іншій країні – і екстрадувати в Україну після відповідного запиту з нашого боку".

Експерт нагадує, що той самий Нюрнберзький процес став можливим лише після остаточного краху фашистського режиму та взяття Німеччини під контроль союзниками з антигітлерівської коаліції.

"У цьому сенсі нового Нюрнберга в найближчому майбутньому очікувати не доводиться, – вважає Сергій Войченко. – Він стане можливим лише після того, як буде повалено рашистську імперію. І тут самотужки Україні не впоратися. Має бути міжнародна операція на кшталт тієї, якою низка країн відреагувала спробу Іраку захопити Кувейт. Тоді була Буря в пустелі, знищений Саддам Хусейн".

На думку експерта, Україні слід задуматися і про створення спецгрупи на кшталт тієї, що створив ізраїльський "Моссад" для обчислення та знищення всіх, причетних до теракту, скоєного під час Олімпійських ігор у Мюнхені 1972 року членами терористичної палестинської організації "Чорний вересень".

У випадку з російською агресією буде схожа картина з тією, що була після Другої світової

Політичний експерт Сергій Таран упевнений, що Росія вже відповідає за свої дії. Поки що насамперед економічно – через міжнародні санкції, втрату ринків збуту, відтік величезної кількості компаній із країни-агресора.

"Несе РФ і військові втрати – загарбників масово карають ЗСУ, – наголошує експерт. – Якщо ж говорити про юридичну відповідальність кожного, хто причетний до агресії, то настане і вона. Але не відразу. Згадаймо, як після Другої світової переслідували організаторів Голокосту. Декого шукали десятками років. Думаю, що у випадку з російською агресією буде схожа картина. Когось виявлять і покарають у процесі агресії чи невдовзі після нашої перемоги. А за деякими буде досить довгий процес – і пошук, і власне покарання".

Але це, наголошує Сергій Таран, невідворотний та необхідний процес, який має ініціювати Україна, а підтримати вся цивілізована світова спільнота.

Читайте також на порталі "Коментарі" – рекордний кредит МВФ для України: у чому його унікальність – що насторожує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини