Головна Новини Суспільство Війна з Росією Керовані авіабомби: Де рашисти їх взяли і як застосовують
commentss НОВИНИ Всі новини

Керовані авіабомби: Де рашисти їх взяли і як застосовують

Росіяни скопіювали американські бомби JDAM-ER

29 березня 2023, 18:28 comments1165
Поділіться публікацією:

Останнім часом Росія почала частіше завдавати удари авіаційними керованими бомбами по території України, зокрема по фронтових регіонах. Також нещодавно ворог вдарив такими бомбами по території Сумської області. Про це 24 Каналу розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ, льотчик-інструктор Роман Світан, пишуть "Коментарі".

Керовані авіабомби: Де рашисти їх взяли і як застосовують

Для чого росіяни використовують керовані авіабомби

За його словами, існує 2 типи авіаційних бомб: ті, що вільно падають – це бовванець з бойовою частиною та з пристроєм, який розвертає її вертикально і вона падає там, де її скинули, та така, що планує.

"Такі бомби Росія вже тривалий час має на озброєнні. Це бомба з Х-подібними крилами – стабілізаторами, які виводять її на приблизно 25 кілометрів від точки скидання до місця, яке вона має уразити", – зауважив полковник запасу.

Такі бомби важать 1,5 тонни. Але для того, щоб їх скидати, потрібно підходити ближче до лінії фронту або до державного кордону та мати можливість заходити на певну висоту – 10 – 15 кілометрів та швидкість – під 1000 кілометрів за годину. Коли рашисти почали використовувати ці бомби торік, ЗСУ розгорнули системи ППО і Повітряні Сили України почали збивати літаки, які були носіями цих бомб.

"Такого ж типу бомби вони нещодавно намагалися скидати на Авдіївку та Бахмут. Але після того, як декілька тижнів тому над Єнакієве було збито Су-34, який був носієм саме таких бомб, перестали їх використовувати", – пояснив він.

Льотчик-інструктор зазначив, що нещодавно росіяни почали використовувати ще один тип бомб. Звичайну бомбу, що вільно падає, приміром, ФАБ-500, вони "одягають" в крила і прикріплюють стабілізатор, який нею керує.

"Така бомба може рухатись на відстань 40 кілометрів. У ЗСУ є подібні обвіси – JDAM-ER, які можуть рухатись на 70 кілометрів. Ці бомби нам передали США, а росіяни саме їх скопіювали, хоча й не дуже швидко. А зараз вони вийшли на серійне виробництво", – зауважив він.

Військовий експерт пояснив, що ворог використовує ці бомби там, де у нас не повністю закриває небо система ППО, зокрема в районі Сум.

"Окупанти використовували ці бомби для того, щоб змусити нас зняти системи ППО з лінії фронту та перетягнути туди. Але всі їхні спроби припиняться, коли ми отримаємо винищувачі F-16 або Mirage, чи системи Patriot", – впевнений Роман Світан.

Нагадаємо, "Коментарі" писали раніше, що "смачненького" для Росії готує ЄС в черговому, 11-му, пакеті санкцій. Персональні і галузеві обмеження здебільшого мають торкнутися нафти, газу та атомної сфери.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що прессекретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков несподівано розвінчав міф про те, що Росія в Україні проводить спеціальну військову операцію. Рупор Кремля назвав події війною, що відбуваються в Україні, і заявив, що це "надовго".

Читайте також на сайті "Коментарі" – як зупинити рашистське "криваве доміно".

 

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини