Головна Новини Суспільство Війна з Росією Хто влаштував теракт у Підмосков'ї: які будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто влаштував теракт у Підмосков'ї: які будуть наслідки

Те, що сталося, схоже на стиль Путіна, адже починав він свій шлях у президенти понад 20 років тому, коли вибухи лунали в Москві, у Волгодонську і так далі

23 березня 2024, 13:28 comments10139
Поділіться публікацією:

У місті Красногірськ у Підмосков'ї стався теракт у ТЦ "Крокус Сіті Холл", де під час стрілянини та пожежі загинули десятки людей. Головне управління розвідки Міноборони України впевнене, що за тим, що сталося, стоять російські спецслужби, які діяли за особистим розпорядженням диктатора Володимира Путіна. У подібному ключі висловилося наше МЗС, припустивши, що таким чином путінський режим хоче підвищити антиукраїнську істерію в російському суспільстві, створити умови для посилення мобілізації, дискредитувати Україну в очах міжнародної спільноти. Що можна сказати про теракт, його можливих виконавців та наслідки на даний момент? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Хто влаштував теракт у Підмосков'ї: які будуть наслідки

Теракт у Підмосков'ї. Фото: з відкритих джерел

Створюються умови для подальшої російської експансії

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан вважає, що теракт у "Крокус Сіті Холл" виглядає як сплановані дії Кремля. Дуже схоже, що саме звідти дано відповідну вказівку російським спецслужбам.

"Мета – скомпрометувати Україну (а ми вже бачимо спроби, причому, дуже "незграбні", покласти відповідальність за те, що сталося на нас), добившись припинення поставок нам допомоги з боку закордонних партнерів. Діяльність у тій же Бєлгородській області російських добровольчих формувань, які борються з путінським режимом, також подається Кремлем як терористична. І звинувачується тут, знову ж таки, Україна. Все заради того, щоб відвернути від нас світову суспільну думку. І заморозити конфлікт, уклавши т.зв. "мир" на умовах Кремля. Створюючи умови для подальшої російської експансії – не лише в Україні, а й у Європі та світі загалом", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що перші заяви тих чи інших російських "діячів" невдовзі після теракту свідчили, що винними мають намір "призначити" Україну чи Захід загалом.

"Той самий перший заступник голови комітету Держдуми РФ з безпеки Андрій Луговий (який свого часу брав участь у ліквідації шляхом отруєння колишнього співробітника КДБ, потім ФСБ Литвиненко, який утік до Великобританії) назвав США та Великобританію "замовниками" теракту в "Крокусі". Кого б там зараз не спіймали представники ФСБ та інших силових структур країни-агресора, кому б не приписали цей теракт – тут явно причетні саме російські спецслужби", – упевнений ветеран зовнішньої розвідки.

Він наголошує, що подібний стиль традиційний для Путіна. Так він розпочинав свій шлях у президенти понад 20 років тому. Коли вибухи, які влаштовували самі спецслужби РФ, лунали в Москві, у Волгодонську і так далі. Потім була драма на Дубровці, коли замість звільнення заручників спецслужби знищили їх та ймовірних терористів.

"І все правління Путіна – це подібні жахливі дії з метою компрометації невигідних йому фігур, укорінення страху в росіянах, посилення спецслужб і всіх силовиків. Все заради продовження свого царювання, яке зрештою призвело до вторгнення в Україну та повномасштабної війни", – наголошує Василь Богдан.

На його думку, мета нового теракту ще й у тому, щоб відвернути увагу світової спільноти від двох ракетних терористичних атак, які РФ обрушила на Україну 21 та 22 березня.

"Ще одна мета – залякування російського суспільства. Щоб мобілізувати те, каналізувати гнів, спрямувати його на Україну. Залишити в полоні кремлівських брехливих наративів. Але як мотузочці не витися, кінець буде. І ми вже бачимо, що відбувається пробудження і російського суспільства, і тієї ж Європи", – констатує Василь Богдан.

Про теракт західні спецслужби попереджали ще на початку березня

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак розмірковує так:

"Примітно, що теракт став можливим при попередженні західних спецслужб ще на початку березня. Він відбувся в умовах тотального зосередження російської еліти та населення на українському питанні, тоді як у самій РФ розширювалася внутрішня та зовнішня вразливість, яку могли використовувати міжнародні терористичні групи. У будь-якому випадку, якщо брати за основу версію про ісламський тероризм (про це пишуть західні медіа і свідчать певні дії російських правоохоронців), маємо прояв тотальної слабкості Росії по відношенню до паралельних загроз у вигляді ІДІЛ-К, який сприйняв РФ як знесилений війною простір, щоб нагадати про себе та сформувати певний інформаційний шлейф".

Слід розуміти, продовжує експерт, що ісламський тероризм залишається серйозним фактором міжнародної безпеки, який після завоювання талібами влади в Афганістані розширив загрозу для Центральної Азії та РФ.

"Після відведення військ США з Афганістану у 2021 році дуже часто лунала думка про те, що ця подія відгукнеться на весь континент. По суті, це відбувається, – зазначає Олег Постернак. – Щоправда, РФ навряд чи буде здатна визнати такий провал і схильна буде покласти відповідальність на Захід чи навіть на Україну. Адже виникає зручний шанс для "закручування гайок", нової хвилі мобілізації, роздмухування антизахідної та антиукраїнської істерії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США вважають, що відповідальність за атаку на мирних громадян у Підмосков'ї несе осередок терористичної організації Ісламської держави.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини