Головна Новини Суспільство Війна з Росією Хто підштовхує Київ до поступок у війні: чому про це говорять у західних ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто підштовхує Київ до поступок у війні: чому про це говорять у західних ЗМІ

В рейтингових західних ЗМІ ледь не щодня обговорюють, якою може бути конфігурація завершення війни в Україні

сьогодні, 18:07
Поділіться публікацією:

Італійська газета Corriere della Sera опублікувала матеріал, що Володимир Зеленський нібито готовий до припинення вогню без визнання втрати територій за умови гарантій безпеки від США та швидкого вступу до ЄС. В Офісі президента цю інформацію заперечили. Радник Зеленського Дмитро Литвин у коментарі для українських ЗМІ зазначив, що інформація, викладена у матеріалі італійських журналістів, не відповідає дійсності. Чому саме зараз збільшується кількість подібних матеріалів у західній пресі? Чи не може таким чином Захід підштовхувати Київ до поступок у війні? Видання "Коментарі" з цими питаннями звернулося до експертів.

Хто підштовхує Київ до поступок у війні: чому про це говорять у західних ЗМІ

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Росіяни знову дали в штангу

Екс-дипломат, політичний експерт, колишній заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан свою відповідь розділив на декілька тез.

"Теза перша полягає в тому, що останнім часом дійсно багато спекуляцій в іноземних ЗМІ, в тому числі в таких, які раніше вважалися абсолютно незалежними, як наприклад "The Economist". Проте, вони з'являються неспроста. Росіяни поспішають якимось чином вийти з цієї війни так, щоби для їхнього плебсу і для тих держав, які на них орієнтуються або яких побоюються це виглядало, як перемога. Тому вони намагаються сформувати суспільну думку, сприятливу для їхнього образу перемоги, зокрема суть якої полягала би в тому, що всі завойовані ними землі залишаються у складі так званої російської федерації. Від цього і з'являється статейки в яких говориться, що нібито президент Зеленський вже готовий в обмін на згоду стосовно завершення боротьби за повернення тимчасово окупованих територій отримати щось", – зазначив екс-дипломат.

Інакшими словами, переконаний Вадим Трюхан, це фактично ІПСО такого глобального рівня, яке росіяни задіюють, в першу чергу, в тих країнах, де приймається рішення про надання Україні зброї, фінансової та іншої допомоги, намагаючись таким чином змінити суспільну думку щодо перебігу війни. 

"Друга теза полягає у невідповідності саме цієї статті до стану речей. Це чітко видно навіть по тому, що взамін пропонується виключно вступ до ЄС, а вступ до ЄС не є гарантією невідновлення військових дій, бо Європейський Союз не є безпековим союзом. Це політико-економічний союз. Відтак тут росіяни дали в серйозну штангу. Адже такий варіант, як пропонується, навіть за якихось гіпотетично кризових умов, коли, скажімо, рушиться все і ворог завтра буде в Києві чи десь у Вінниці, все одно не має ніякого значення. Тому та конструкція, яку оприлюднила італійська газета Corriere della Sera, абсолютно непрофесійно зліплена і непрацездатна", – зазначив Вадим Трюхан. 

Експерт звернув увагу на ще одну тезу, а саме на те, що 12 жовтня мала відбутися зустріч в форматі "Рамштайн" в Німеччині. 

"Насправді безпрецедентна подія в якій мав взяти участь безпосередньо президент США Байден і низка лідерів інших провідних держав світу. І от більшість таких публікацій з'являється в процесі підготовки до такої зустрічі. Зараз вже відомо про перенесення дати саміту, а публікації далі з'являються. Тобто росіяни швидять, відверто поспішають. Їм треба отримати якусь вигоду зі зміни суспільних настроїв у ключових державах світу. Так що російські вуха тут стирчать чітко. Розуміння того, що на "Рамштайні" можуть бути озвучені якісь серйозні рішення підштовхує росіян діяти швидше, а діючи швидше, вони допускають такі ляпи, як у випадку з цією публікацією в італійській газеті", – підсумував співрозмовник порталу "Коментарі".

Захід підштовхував Україну до миру з програшної позиції з перших днів війни

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко зазначив, щодо того, що Захід, можливо, підштовхує Україну до поступок у війні, то він це робить фактично з першого дня повномасштабного вторгнення і до того робив. 

Експерт звернув увагу на те, що навіть зброю Захід почав поставляти лише тоді, коли Україна фактично самостійно змогла відкинути російські війська від Києва. 

"І, знову ж таки, почав поставляти не ту зброю, яка зараз поставляється, а лише перші гаубиці. Тобто Захід дуже кволо приймав рішення про постачання хоча б якоїсь зброї Україні. І лише згодом спектр наданої нам зброї поступово розширився. Теза "Закрийте нам небо!" звучала щонайменше рік, доки в Україні таки з'явились зразки системи ППО, які надавав безпосередньо Захід. Тому Захід підштовхує Київ до переговорів з програшної позиції з початку війни. І в принципі західні лідери трішки втомилися від України і від війни в Україні. Крім того, в них вистачає своїх проблем, окрім України, і вони були б задоволені, якби війна якось заморозилась, закапсулювалась, як проблема, з якою вже розбирались ті наступники, які виграють вибори. Тому дійсно бачу багато мотивів у західних лідерів до того, щоб підштовхнути Україну до миру. І не бачу у Заходу бажання розв'язати цю проблему таким чином, щоб такого дійсно не повторилося", – зазначив експерт. 

За його словами, інша позиція полягає в тому, що Захід підтримує тезу про те, що розмов про Україну без України не може бути. 

"І ми маємо, нехай половинчасто, нехай недостатньо, але, все ж таки, підтримку. До того ж, ця підтримка буде тривати досить довго, а вал таких публікацій буде збільшуватися далі й далі. Єдине, що може вплинути на те, що західної підтримки стане менше або вона взагалі зникне, то, це, якщо Захід почне розуміти, що в Україні відсутня демократія, що тут узурпація влади, але оскільки наразі в Україні узурпації влади немає і у нас досить непогано працюють інструменти зворотнього зв'язку, є опозиційні журналісти, опозиційні політичні партії, то поки що я не бачу ризику і з цього боку", – констатував Андрій Єрьоменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — очікування від "Рамштайну": які стратегічні рішення можуть бути ухвалені по Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини