Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головний санлікар України назвав найгірший варіант розвитку подій на Запорізькій АЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Головний санлікар України назвав найгірший варіант розвитку подій на Запорізькій АЕС

Найгірше може очікувати українців, якщо росіяни вчинять теракт на працюючому реакторі

13 липня 2023, 12:55 comments4363
Поділіться публікацією:

Найгіршим розвитком подій на окупованій Запорізькій АЕС може стати скоєння росіянами теракту на працюючому реакторі. У цьому випадку може статися викид радіоактивного йоду. Як повідомляє портал "Коментарі", про це в інтерв'ю "Укрінформу" розповів головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Головний санлікар України назвав найгірший варіант розвитку подій на Запорізькій АЕС

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Головний санлікар зазначив, що сьогодні неможливо передбачити всі наслідки можливого теракту на Запорізькій АЕС. Адже на станції низка енергоблоків не експлуатується.

"Справді, коли атомна станція не експлуатується, там немає радіоактивного йоду, викид якого може статися під час потенційної аварії. Але треба розглядати всі можливі сценарії аварійної ситуації, оскільки ми говоримо про тероризм. І найгіршим варіантом розвитку подій є виведення енергоблоку на потужність, а потім вчинення теракту на реакторі, що вже працює. Тоді справді може статися викид радіоактивного йоду", — сказав Кузін.

При цьому, незважаючи на те, які саме будуть ізотопи в межах передбачуваного викиду, Кузін зазначив, що вони призводитимуть до сумарного опромінення певної чисельності населення, яке перебуватиме у зоні поразки.

За його словами, середньостатистична зона ураження варіюється від 30 до 50 км довкола атомних електростанцій. Така відстань залежить від потужності атомних станцій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Росія продовжує ядерний шантаж України та світу. За даними українського Міноборони, російські війська знову мінують об'єкти на території Запорізької АЕС. А глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія розглядатиме передачу Україні винищувачів F-16 (нові кроки в цьому напрямку зроблено на саміті НАТО у Вільнюсі) як загрозу з боку Заходу в ядерній сфері. Про що говорять російські ядерні ігри (чи розміщення, чи не розміщення ядерної зброї в Республіці Білорусь; створення ризиків катастрофи на ЗАЕС; періодичні загрози застосування ядерки)? До чого це може призвести? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини