Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головні зовнішньополітичні перемоги України – як українці об'єднали цивілізований світ
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні зовнішньополітичні перемоги України – як українці об'єднали цивілізований світ

Україна у 2022 році стала не просто державою, яка має співпрацю з ЄС у рамках Асоціації, а й – кандидатом у члени ЄС

26 грудня 2022, 14:30
Поділіться публікацією:

В останній тиждень року, що минає, прийнято підбивати підсумки. Спеціально для видання "Коментарі" експерти підсумували зовнішньополітичні перемоги України цього важкого, але багато в чому історичного для нас 2022-го.

Головні зовнішньополітичні перемоги України – як українці об'єднали цивілізований світ

Берлін. Фото: з відкритих джерел

Україна повернула собі суб'єктність на зовнішньополітичній арені

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що у зовнішній політиці 2022 року, незважаючи на всі складнощі, трапилося багато важливих, принципових для нашої країни речей.

"По-перше, держава Україна як зовнішньополітичний гравець повернула собі суб'єктність, зруйнувавши низку міфів. У тому числі міф про непереможність рашистів. Тим самим ми допомогли багатьом країнам перестати боятися РФ. По-друге, українська армія показала свій професіоналізм, найвищий пілотаж. Усі наші сили оборони та безпеки, включаючи спецслужби, продемонстрували, що навіть великого ворога можна перемагати. По-третє, ніколи ще за історію незалежності України президент (відповідає за зовнішню політику і є Верховним головнокомандувачем) не мав стільки поваги, сили та впливу на міжнародній арені. Його заяви ніколи не мали такої ваги, його візит, як недавній Зеленського до США, ніколи так широко не висвітлювався. Вдалося досягти збільшення фінансової підтримки України – як у військовому аспекті, так і в економічному. Ніколи не було такого визнання – політик року, лідер року тощо. Це все допомагає президенту, усьому нашому вищому військово-політичному керівництву просувати інтереси України набагато швидше, ефективніше. Як у ракурсі підвищення постачання нам озброєнь, так і щодо посилення санкцій проти Росії", – пояснює Антон Кучухіде.

Четвертим важливим результатом вважає те, що змінився статус України у відносинах з Євросоюзом.

"Тепер ми не просто держава, яка має співпрацю з ЄС у рамках Асоціації, а й – кандидат у члени. Це важливий юридичний момент. І цей крок відбувся саме у 2022 році, завдяки героїзму українського трикутника влада-армія-народ. Нагадаю, що у грудні 2016 року Європейська Рада ухвалила так званий додатковий протокол після ратифікації Нідерландами Угоди про Асоціацію. Там було зазначено, що ця угода не передбачає діалогу щодо навіть кандидатства України у члени ЄС. Попередня влада це замовчувала. Але тепер проукраїнські настрої в Європі зросли у рази, як і у нас – проєвропейські. І членство в ЄС для України стало набагато ближчим", – упевнений експерт.

П'ятим найважливішим моментом вважає те, що вдалося зупинити "Північний потік-2". За словами Антона Кучухідя, це історичне рішення. Те, що здавалося неможливим на початку року, стало реальністю після відкритої російської агресії. Україні вдалося переконати партнерів щодо необхідності відмови від СП-2. І це, наголошує експерт, різко зменшило енергетичний вплив рашистів на європейський ринок.

"По-шосте, завдяки активності України та західних партнерів, запроваджено рекордну кількість санкцій проти держави-агресора. Як проти юридичних, так і проти фізичних осіб, проти держкомпаній, держустанов, банків тощо", – наголошує Антон Кучухіддзе.

Все перераховане вище, на думку експерта, призвело до сьомого – стратегічно важливого – зовнішньополітичного прориву України.

"Ми бачимо колосально високу довіру до нашої держави. Це виявляється у передачі нам партнерами нових озброєнь, фінансової, політичної, дипломатичної підтримки. Зрештою, наші партнери на Заході (за винятком, хіба що Франції та Угорщини) зрозуміли, що з рашистами неможливо вести переговори. Що вони використовують переговори виключно для підготовки подальших військових дій. І, нарешті, до більшості держав колективного Заходу дійшло таке – незважаючи на те, де кордони НАТО закінчуються юридично, формально, – система безпеки України тісно пов'язана із системою безпеки колективного Заходу на європейському континенті. Захід не лише на рівні політичних концепцій прийняв цей факт, а й підтримує наші військово-технічні здібності так, щоб гравці програли. На рівні НАТО G7 чітко сказано – військово-технічна та інша підтримка України буде безстроковою. Аж до нашої перемоги. Українська дипломатія стала в рази активнішою у всіх країнах, – резюмує експерт. – Фундамент закладений потужний, щоб отримувати ефективні зовнішньополітичні рішення і у новому році – і бити ворога на всіх фронтах. Розбити рашистів раз і назавжди".

Україна різко змінила політичну карту світу

Політичний експерт Тарас Загородній розмірковує так:

"Нарешті, у всьому світі перестали плутати Україну з Росією. Питання, чи ми є одним народом, більше не стоїть. Усім зрозуміло, що – ні. Багатьом українцям це стало зрозумілим із 2014 року, коли дружба народів померла після захоплення росіянами Криму та частини Донбасу. Тепер прозріли практично всі українці та переважна кількість людей за кордоном. Різниця між українцями та росіянами – разюча".

Україна, продовжує експерт, здивувала весь світ своєю організованістю, своїм спротивом російській агресії. Тим самим зруйнувавши безліч стереотипів, які вибудовувала довкола нас пропаганда РФ. Представляючи Україну країною хаосу, тотальної корупції, державою, що не відбулася, і так далі. Виявилося, що – ні.

"Якби ці міфи були реальністю, все розсипалося б у перший тиждень широкомасштабної російської агресії, – пояснює Тарас Загородній. — Нічого б не працювало. Ані державний апарат, ані влада на місцях, ані армії, ані комунальні служби. Але все працювало. Та ще й як!".

Крім того, наголошує експерт, Україна стала гравцем світового рівня. При цьому сплутавши карти найбільшим геополітичним гравцям – і власне Росії, ЄС, США, Китаю.

"Україна показала, що є міцним горішком, яке здатне нав'язувати свою волю більшим державам та об'єднанням. Сподіваюся, це буде реалізовано і після нашої перемоги, – наголошує Тарас Загородній. – Україна різко змінила політичну карту світу. Очевидно, що центр впливу, центр безпеки перейде після цієї війни (це вже відбувається) із так званої Старої Європи (Німеччина, Франція, Італія), у т.зв. Нову Європу, представлену переважно східними представниками ЄС. І наша країна відіграватиме у цьому процесі величезну роль".

Ми, наголошує експерт, перетворюємося на східноєвропейський Ізраїль, який буде здатний вирішувати ті питання, на які через багато причин, не могла дати відповіді Стара Європа.

"До того ж Україна різко наблизилася до того, про що багато говорили, але що здавалося неможливим у найближчому майбутньому. А саме – до вступу до НАТО. Я не виключаю навіть, що до Північноатлантичного Альянсу ми вступимо швидше, ніж до ЄС, – прогнозує Тарас Загородній. – Де-факто Україна і так є членом НАТО, виконуючи ту роль, заради якої Альянс взагалі створювався (відбивати орди, що йдуть зі Сходу). І Україна зараз є саме тією країною, яка зупиняє орди, які стереотипами радянського минулого живуть. Плюс Україна показала, що є моральним авторитетом для всього вільного світу. Це нове позиціонування нашої країни, яке дуже функціонально зрозуміле, зокрема західному істеблішменту. Є під що брати ресурс у західних еліт. І це дозволить нам не просто вистояти і перемогти, а й вибудувати потім життєздатну потужну державу, переосмислити себе як націю, провести необхідну модернізацію скрізь і всюди".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Путін знову говорить про переговори – що в майбутньому чекає на російське суспільство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

26 грудня 2022, 14:49

Супер! Коли наступного разу ми станемо свідками героїчної боротьби однієї банди проти іншої, яка зазіхає на її територію. Ми зможемо так само епічно описувати спротив банди під керівництвом її ватажка. Ніби річ про товаришів Сталіна та Кима чи Мао. Ще і радіти, нарешті банда доводить свою суб'єктність.


Новини