Головна Новини Суспільство Війна з Росією Генерал розповів, скільки військових захищали Південь на початку війни РФ проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Генерал розповів, скільки військових захищали Південь на початку війни РФ проти України

Три опорні пункти – ось хто зустрічав у перший день супротивника

18 вересня 2023, 20:46
Поділіться публікацією:

Як тільки почалась  повномасштабна війна РФ на  Україні, в  угрупованні "Південь" налічувалось 1,5 тисячі військових, що стояли на  захисті  країни на південних  рубежах.  Їх чисельність була недостатньою  навіть для того, щоб вести стабілізаційну операцію. Про це, відповідаючи на питання "Української  правди" наголосив генерал-майор Андрій Соколов, який до цього та на початок  повномасштабної російської війни  очолював управління військ "Південь".

Генерал розповів, скільки військових захищали Південь на початку війни РФ проти України

Андрій Соколов (фото з відкритих джерел)

"Угруповання "Південь" було засноване на ротаційній основі. Тобто, одні люди приходили, потім вони замінювалися іншими людьми. Якщо брати загальну чисельність бойових загальновійськових підрозділів, на момент вторгнення було близько 1,5 тисяч людей", — повідомив Соколов.

Як стверджує український генерал, в складі  59-ї бригади налічувалось  біля 1300 людей  особового складу. Склад  бригади вийшов із зони ООС  в кінці року та перебував на відновленні боєздатності. Коли військових  вже  призначили до складу управління,  процес відновлення ще не був завершений.

"Вони були переміщені до Олешківських пісків на полігон. Укомплектованість цієї бригади була десь до 60%. Артилерія мала неповний склад, тому що два дивізіони перебували на навчанні в "Дівчатках", група інженерного забезпечення — це сапери — також перебувала на навчанні у Кам’янці-Подільському", — пояснював генерал.

Ще Андрій Соколов розповів, що в 137-му батальйоні морських  піхотинців, що було укомплектовано  тільки на половину до потреби, нараховувалось  майже  250 осіб. Частина з цієї кількості  — військові строкової служби, що займались стабілізаційними діями на кордоні біля Криму.

"Що таке стабілізаційні дії? Вони були розтягнуті десь на ділянці до 200 кілометрів спостережними постами вздовж усього кордону та спостерігали за діями противника, щоб не було якогось незаконного перетину. І лише невелика частина – це десь один взвод (15) -45 осіб — знаходилася в опорному пункті безпосередньо перед мостом Чонгар.Десь ще до взводу знаходилося біля КПВВ "Каланчак", там теж був опорний пункт.І ще один взводний опорний пункт біля села Каїри — Чаплинський КПВВ, навпроти заводу "Титан". Фактично три опорні пункти – ось хто зустрічав першого дня противника", — розповів генерал-майор.

Відповідаючи  журналістам, чому на південних рубежах   перебувало  мало українських військовослужбовців, Соколов розповів, що  такої  кількості  військових замало навіть для того, щоб вести стабілізаційну операцію.

"Під час загострення передбачалося мати дві бригади: одна на Херсонському напрямку мала виконувати завдання, вести стабілізаційні дії, одна — на Мелітопольському. І один батальйон, який як передовий підрозділ стояв прямо на межі", — відповів  український генерал.

Як  сказав командувач,  навіть перелічених бригад  в нього не було. Генерал мав в своєму розпорядженні   тільки одну бригаду. До того ж на Мелітопольському напрямі не було розміщено ніяких сил. Соколов  послав  туди  танкову роту зі свого резерву, щоб  трохи прикрити важливий напрямок.

"Я їх перекинув туди в район десь за тиждень до вторгнення, розуміючи, що цей напрямок взагалі ніким не прикритий", - підсумував  генерал-майор.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що військова розповіла, як виходили з Маріуполя та потрапили в полон



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини