Головна Новини Суспільство Війна з Росією F-16 можуть не встигнути прибути цього літа: чим знову здивував Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

F-16 можуть не встигнути прибути цього літа: чим знову здивував Захід

Проблема полягає у концепції "менеджменту ескалації" радника президента Джо Байдена з національної безпеки Джейка Саллівана

16 липня 2024, 07:10 comments4272
Поділіться публікацією:

Половина літа вже позаду, проте Україна досі не отримала обіцяних від Заходу винищувачів і продовжує дискусії з партнерами щодо згоди на нанесення ударів по території РФ. Що говорить про неприємні сигнали? Чим Захід відверто дивує? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

F-16 можуть не встигнути прибути цього літа: чим знову здивував Захід

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Ми зараз, на жаль, стали заручниками цього так званого менеджменту ескалації

Авіаційний експерт Костянтин Криволап в ефірі каналу "Еспресо" заявив, що перших шість F-16 з'являться в українському небі лише не влітку, як сподівається багато хто, а у жовтні-листопаді. 

"На мою думку, F-16 прибудуть не скоріше, ніж жовтень-листопад, тому що це пов'язано з навчанням наших пілотів. У нас всього навчається 20 пілотів, тому ми не зможемо літати на 24 літаках. Думаю, що з початку буде поставлено нам 6 літаків, потім ще 6, щоб зробити ескадрилью. Пізніше, можливо, ще буде зроблена ескадрилья на американський кшталт, у них ескадрилья 18 літаків. На мій погляд, це все, що ми можемо отримати у цьому році", — пояснив експерт.

Костянтин Криволап також відповів, чому Україна не отримує винищувачі швидше. 

За словами експерта, проблема полягає у концепції "менеджменту ескалації" радника президента Джо Байдена з національної безпеки Джейка Саллівана. Той вважає, що час не прийшов і українці надто поспішають.

Відповідна концепція була розроблена ще при президенті США 2009-2017 років Бараку Обамі. З цим також пов'язано й те, що Україна не отримала шведські літаки Gripen, адже тоді було б не зрозуміло, чому досі не прийшли F-16.

"Тобто ми зараз, на жаль, стали заручниками цього так званого менеджменту ескалації. Тому нам треба мати якомога більше свого озброєння, безпілотників, ракет, щоб показувати пану Саллівану, що ескалація може бути керована і з нашого боку. Щодо застосовування літаків F-16 на лінії бойового зіткнення, то спочатку має запрацювати ансамбль з пілотів, технічного персоналу та працівників аеродромів ", — підсумував Криволап.

Країни НАТО мають іншу стратегію війни

Військовий експерт, ветеран АТО Євген Дикий в ефірі "24 каналу" заявив, що стратегія західних партнерів України полягає в тому, щоб зупинити Путіна, але не перемогти його вщент.

"Це насправді проблема в головах наших партнерів. Партнери такі, які є. Нажаль, дуже недолугі, але могло не бути і таких. У них є певні, дуже криві уявлення, за які ми розплачуємося кров'ю наших бійців. Якби не помилкова стратегія Байдена у цій війні, то війна могла б закінчитися вже давно. Це хибна стратегія, навіть західній військові з цього приводу просто кричать, що з військової точки зору це абсурд", – заявив Дикий.

Він додав, що країни НАТО мають іншу стратегію війни – вони завжди роблять акцент на тому, щоб вести війну на території ворога. Зокрема, за словами Дикого, у першу чергу ці країни намагаються бити по глибоких комунікаціях ворога, центрах управління та складах у дальньому тилу. Натомість Україну змушують воювати як партизанів, вважає Дикий.

"І поки що я не бачу, як можна зламати ці абсолютно криві червоні лінії, намальовані в головах наших союзників. Вони самі себе переконали, що удари вглиб території Росії призведуть до абстрактної ескалації. Коли намагаєшся в них запитати, про що йдеться – все зводиться до того, що вони бояться ядерки. І хоч вже було багато речей, коли вони боялися ядерки – вони нам ці речі давали й ніяка ядерна війна не починалася. На Заході досі бояться путінського ядерного блефу", – додав Дикий.

Експерт пояснив, що наразі Білий дім робить ставку на те, що Путін зрозуміє, що війну він не виграє і тому сяде за стіл перемовин. Однак, за словами Дикого, такий підхід є неправильним, оскільки "або Путін виграє війну, або його армія буде розбита".

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗСУ можуть зірвати наступи РФ: яке рішення мають ухвалити союзники.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини