Головна Новини Суспільство Війна з Росією Україні потрібне списання боргу - Politico
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні потрібне списання боргу - Politico

Відважна та економічно спустошена Україна потребує боргової угоди, щоб досягти майбутнього миру - і грантів, а не позик, - вважає представник Центру європейських досліджень.

27 січня 2023, 14:25 comments4885
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Західний світ допомагає Україні протистояти проти російської агресії, проте на відміну від США, Європа надає Києву кредитні гроші, які в майбутньому потрібно буде повертати. Таким чином Україна в майбутньому можу потрапити в боргову яму. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на матеріал старшого наукового співробітника Центру європейських досліджень імені Вільфріда Мартенса Еоіна Дреа для видання Politico.

Україні потрібне списання боргу - Politico

Голова Європейської ради Шарль Мішель. Фото з відкритих джерел

Лідери Європи не соромились оголосити, що після довгих перемовин Україна отримає 18 млрд євро кредитної допомоги у 2023 році. Президента Європейської Ради Шарль Мішель запевняє, що ЄС прагне "підтримувати Україну якомога більше". Однак реальність така, що Україна спустошена російським вторгненням та ракетними ударами і має усе менші шанси на післявоєнну відбудову. Якщо українська влада прагне відбудови, то Європа має списати борги та надавати Україні грантові кошти без необхідності повернення, зазначає Еоін Дреа.

Україна змогла відстрочити виплати свого боргу до 2024 року і таким чином змогла зекономити 6 млрд доларів, проте очікується, що дефіцит бюджету у 2023 році буде на рівні 40 млрд євро.

"Україні потрібне списання боргу — на жаль, ЄС просто хоче, щоб вона продовжувала позичати. Загалом, стратегія ЄС – це просто рецепт майбутньої кризи державного боргу в Україні", — пише наукового співробітника Центру європейських досліджень.

Як зазначає Еоін Дреа ЄС говорить про порятунок за допомогою нового "плану Маршалла для України", проте не Європа, а США правильно винесли уроки зі своєї економічної історії. Американці надали Україні 13 млрд доларів безповоротних грантів у 2022 та ще 14,5 планують надати у 2023. Ця допомога від США є доповненням до постійно військової підтримки.

На думку наукового співробітника Центру європейських досліджень саме списання боргів допомогло Німеччині створити післявоєнне економічне диво в Європі, що своєю чергою привело до росту економіки на материку загалом.

"ЄС і Німеччина повинні визнати свою власну економічну історію або, якщо цього не зробити, відійти вбік і дозволити США та Британії врятувати економічне майбутнє України. Інакше однією з найбільших трагедій цієї війни може стати розчарування України в Європі", — підсумовує Еоін Дреа.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про те, що стане вирішальним фактором для російського наступу навесні.

Також "Коментарі" писали західних лідерів і їх стратегію, яка змушує надавати Україні зброю, попри критику та погрози від Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини