Головна Новини Суспільство Війна з Росією ЄС готовий до нових санкцій проти РФ: куди слід бити, щоб зупинити війну в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

ЄС готовий до нових санкцій проти РФ: куди слід бити, щоб зупинити війну в Україні

Україна просить Захід поквапитися з по-справжньому жорсткими санкціями проти Росії

30 вересня 2022, 12:57
Поділіться публікацією:

Офіційний представник Єврокомісії Дана Спінант заявила, що новий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії є "першою частиною відповіді" Заходу на анексію кремлем захоплених територій України. Які дієві удари по країні-агресору може завдати цивілізований світ з метою якнайшвидшого припинення війни та відновлення територіальної цілісності України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

ЄС готовий до нових санкцій проти РФ: куди слід бити, щоб зупинити війну в Україні

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Санкції, які зараз будуть вводитися, дадуть ефект, у найкращому разі, через три-чотири місяці

Економічний та політичний експерт Тарас Загородній упевнений, що нам мають тепер давати більше зброї, щоб Україна могла швидше відновити територіальну цілісність та відповісти на нові виклики, включаючи мобілізацію в РФ.

"Москва настала на горло своїй пісні. Раніше вона розповідала, що напад на Україну пов'язаний із загрозою НАТО, захистом самої РФ, "допомогою людям Донбасу". А тепер показали свої справжні наміри – анексія, переділ кордонів у Європі. Чого завжди боялися після Другої світової війни. Саме тому 1975 року у Гельсінкі було підписано (зокрема СРСР, правонаступницею якого себе оголосила РФ) угоду про непорушність кордонів Європи. Угода, яку, як і багато інших міжнародних договорів, Росія попрала. Тож агресора треба тиснути. І зброєю, і санкціями", – вважає експерт.

Він нагадує, що частина раніше введених санкцій, у тому числі дуже болючі для Кремля щодо стелі цін на нафту, набудуть чинності лише з грудня.

"Якщо говорити про газ як можливий важіль тиску РФ на Європу, він, по суті, вже зник. Після того, як незрозуміло хтось підірвав трубопроводи "Північний потік-1" і "Північний потік-2". Це удар насамперед по нафтогазових доходах Росії. Близько 60% бюджету країни-агресора до повномасштабного вторгнення в Україну формувалося саме за рахунок доходів від продажу нафти і газу. А з огляду на те, що доходи катастрофічно падають, інші галузі перебувають у стагнації – ті ж металургія, машинобудування тощо", – пояснює експерт.

За його словами, в ЄС уже готові запроваджувати фіксовані ціни не лише на нафту, а й на газ.

"Це дуже схоже на програму "нафта в обмін на продовольство", як було з Іраком після "Бурі у пустелі". Купити щось він міг, але лише з гуманітарних міркувань. Десь так добиватимуть і Росію, – прогнозує Тарас Загородній. – Серед іншого, найімовірніше, відключать нові банки від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів). Насамперед, Газпромбанк, через який йде, зокрема, оплата закупівлі російського газу".

При цьому треба розуміти, зазначає експерт, що санкції, які зараз вводитимуться, дадуть ефект, у найкращому разі, через три-чотири місяці.

Потрібно бити по всьому спектру російського експорту та максимально обмежувати імпорт туди

За словами фінансового експерта, економіста Олексія Куща, цивілізований світ може здійснювати два основні напрямки підтримки нас у цій війні. Йдеться про військову та фінансову підтримку України, а також про санкційний тиск на РФ.

"Фінансова підтримка Україні надається на досить високому рівні. І вимагати чогось більшого – не зовсім пристойно. А ось військово-технічну допомогу треба посилювати. Нам потрібні потужніші, сучасніші – і у більшій кількості – системи ППО, протиракетної оборони, танки, дрони тощо. Західні та інші союзники повинні розуміти, що не надання ЗСУ такого виду озброєнь означає подовження війни та відповідно збільшення кількості жертв", – каже Олексій Кущ.

Що стосується санкцій, то зрозуміло, що ми хочемо, щоб вони закручувалися щодо Росії якнайсильніше. Але, пояснює експерт, слід виходити із того, що санкції – це мистецтво можливого. І тут важливо не зашкодити собі.

“Наші союзники – це демократичні країни, які залежать від своїх виборців. Економічна криза, яка зараз розгортається в Європі, загрожує приходом до влади популістів. Тих самих правих, як це вже сталося в Італії і може статися у Франції. Або лівих, як може статися у Німеччині. Тобто до влади можуть прийти політичні сили, які допускають компроміси з Москвою. Що, зрозуміло, нам украй невигідно", – зазначає Олексій Кущ.

Також, за його словами, слід розуміти, що санкції щодо нафти та газу – поступальні, розтягнуті у часі. Вони будуть вводитися пропорційно появі джерел енергоресурсів, що заміщаються в Європі.

"Враховуючи це, зараз максимально ефективними були б санкції щодо не нафтогазового сектора, – вважає експерт. – Потрібно бити по всьому спектру російського експорту та максимально обмежувати імпорт туди. Найбільше зайнятих росіян сконцентровано зовсім не в нафтогазовому секторі. Отже, треба бити по інших секторах – промисловість, аграрка тощо. Щоб посилювати безробіття у країні-агресорі, посилювати економічну кризу, провокувати зростання невдоволення. Такі кроки робляться, але вони могли б бути активнішими – у частині, наприклад, обмеження поставок російського продовольства на міжнародні ринки, продукції переробки тощо".

Для досягнення позитивного результату в близькій перспективі слід відмовитися від тактики "step by step"

Експерт фонду "Майдан закордонних справ", співзасновник "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень", експерт з питань окупованих територій Юрій Смєлянський пояснює:

"Й до нині наші західні партнери використовують у своїй санкційній політиці стосовно російського агресора тактику "step by step". Вона приносить певні позитивні результати та розрахована на те, що з часом набереться критична маса негативних наслідків для економіки та соціально-економічної стабільності держави-агресора. Внаслідок накопичення цієї критичної маси кремлівське керівництво буде змушене відмовитися від своїх агресивних планів та згорнути війну проти України".

За словами експерта, щоразу запроваджуючи новий пакет санкцій, наші західні партнери встановлюють якийсь рубіж, "червоні лінії", після перетину яких агресором запроваджується новий додатковий пакет санкцій.

"У якомусь майбутньому це спрацює та дасть очікуваний результат. Скільки знадобиться часу невідомо. Будь-які оцінки та прогнози мають право на існування, а як буде насправді – покаже лише час", – зазначає Юрій Смєлянський.

Він наголошує, що мине неповних п'ять місяців – і ми говоритимемо про проходження тимчасової позначки дев'яти років війни, яку російські агресори ведуть проти України.

"Це дуже довга війна – 9 років, – каже експерт. – Для досягнення позитивного результату в близькій часовій перспективі слід відмовитися від тактики "step by step". Рішення повинні бути прийняті про негайну ліквідацію для Російської Федерації будь-яких можливостей щодо участі та ведення міжнародних відносин у всіх можливих сферах: технології; економіка; фінанси; культура; наука; освіта; охорона здоров'я і таке інше. Держава-агресор має бути виключена (можливо тимчасово) з усіх існуючих та функціонуючих міжнародних організацій. Повна заборона на контакти з "імперією зла", включаючи поширення такого ж обсягу санкцій на інші країни за наявності будь-яких контактів із цією державою".

Лише у цьому випадку, впевнений Юрій Смєлянський, можна розраховувати на досягнення бажаних результатів.

"Адже кремлівське керівництво дуже добре вивчило слабкості демократичного суспільства і навчилося їх використовувати у своїх інтересах, – наголошує експерт. — Чи існує загроза, що при застосуванні такого підходу Кремль піде на крайні ядерні заходи? Так, існує. Але така загроза існує і без застосування такого підходу. І цю загрозу на адресу західного світу вже публічно озвучено. Неодноразово озвучено".

Читайте також на порталі "Коментарі" — котел для Росії: у США назвали напрямок, де росіяни виявилися відрізаними від підкріплення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

denn

30 вересня 2022, 13:56

СEКС Знaкoмствa в твoем горoде: бeсплатно, анoнимно, по обoюднoмy сoгласию, пpoсто попpобуй ----- https://7l.ink/goo

Ігор

30 вересня 2022, 12:27

Поки Зе, схожий на кубинського терориста Че Гевару, при владі. Поки його біснуваті екстремісти в екстазі плескають в долоні вождю, який стукає черевиком і погрожує не вести перемовин, поки не виконають його ультиматум повна капітуляція - реальність бере своє. Гніле дерево не дає гарних плодів. Без ставання на шлях доброчесності і визнання - всьо.


Новини