Головна Новини Суспільство Війна з Росією Дрони знову б'ють по Україні, а Іран заперечує допомогу РФ у війні: як це зупинити
commentss НОВИНИ Всі новини

Дрони знову б'ють по Україні, а Іран заперечує допомогу РФ у війні: як це зупинити

Захід не усвідомлює ще повною мірою, що військово-технічний союз Ірану та Росії несе загрозу для всього світу

3 січня 2023, 12:47
Поділіться публікацією:

Усього за два дні нового року над Україною збили понад 80 іранських дронів. І найближчим часом ця кількість може зрости, зазначив у вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський. Тим часом спікер іранського МЗС Нассер Канаані заявляє, що "Іран не сторона конфлікту в Україні і необґрунтовані закиди проти Ірану не допоможуть вирішенню проблеми". Чи розуміє світ загрозу російсько-іранського зближення у військово-технологічному плані? Чи є шанс у найближчому майбутньому повалити іранський і російський режими, які вже підривають глобальну безпеку і здатні остаточно знищити її? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Дрони знову б'ють по Україні, а Іран заперечує допомогу РФ у війні: як це зупинити

Іранські безпілотники. Фото: з відкритих джерел

Замість озброєння Росія могла запропонувати Ірану ядерні технології

За словами професора кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолога Ганни Малкіної, російсько-іранське зближення становить загрозу міжнародній безпеці, проте темпи, якими воно відбувається, не є такими високими.

"Станом на сьогодні, Москва і Тегеран мають велике поле для співпраці: Іран може поділитися досвідом функціонування економіки в умовах міжнародних санкцій, Росія – досвідом у придушенні масових протестів. Проте військово-технічна співпраця несе найбільшу загрозу, оскільки наведені вище приклади взаємодії стосуються внутрішніх питань виживання двох авторитарних режимів. А військово-технічний союз несе загрозу для всього світу", – наголошує експерт.

Вона зазначає, що в умовах дефіциту озброєння РФ гостро зацікавлена у постачанні будь-якої зброї, яка може використовуватися в Україні. Іран у цьому питанні дуже допоміг постачанням дронів, йдуть розмови про постачання балістичних ракет, які можуть суттєво ускладнити нам ситуацію не лише на фронті, а й у секторі критичної інфраструктури.

"Виникає питання: що може запропонувати Росія натомість? Адже Іран зазнає репутаційних втрат, є загроза посилення санкційного тиску, а в окремих випадках – загроза фізичної ліквідації представників військово-політичного керівництва. Тому РФ мала зацікавити Іран чимось дуже серйозним – і єдиним припущенням є ядерні технології", – вважає Ганна Малкіна.

Тому, продовжує вона, серйозність проблеми мають дуже добре усвідомлювати усі учасники "великої геополітичної шахівниці".

Щодо повалення двох диктатур – то це питання часу, впевнена політолог. Наголошуючи, що у протистоянні режимів, які живуть минулим і майбутнім, завжди перемагають останні.

"Однак життєздатність автократій може бути досить тривалою і залежить від багатьох факторів, – наголосила Ганна Малкіна. – Повалення будь-якого режиму може відбуватися двома способами: початися знизу (внаслідок масових акцій протесту), або згори (як наслідок формування ліберальної еліти, здатної захопити владу). Перший варіант ні в Ірані, ні в РФ на сьогоднішній день не стався. І хоча іранське громадянське суспільство четвертий місяць жорстко протистоїть владі, масовим посиленням репресій вдається цей протест придушувати. Російське суспільство, навпаки, знаходиться зараз на піку консолідації з владою, що розв'язала в 21 столітті криваву бійню в центрі Європи. Тому єдиний можливий спосіб скинути режим – це державний переворот. І залишається сподіватися, що він так чи інакше вже зріє".

На сьогоднішній день режим у Тегерані якщо не приречений, то серйозно хитається

Світ дедалі більше об'єднується у розумінні загроз, що походять від нинішніх режимів Ірану та РФ, вважає керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов.

"Той самий Іран разом із Росією та Північною Кореєю у законодавстві США закріплений як загроза американським інтересам, американській безпеці, – нагадує він. – Коли Трамп, будучи президентом США, виходив із ядерної угоди, то Європа (Франція та Німеччина) були скоріше проти. Сьогодні й адміністрація Байдена каже, що вже не ядерна угода, а заборона ракетної програми, співпраці Ірану з Росією, є основним пріоритетом. І Євросоюз загалом, схоже, теж зрозумів, що Іран використовує ядерну угоду для шантажу, щоб виторгувати собі дедалі більше преференцій. А тому Захід тут не підіграватиме "Корпусу вартових ісламської революції" (КСІР) і терористичному режиму аятол в Ірані".

У свою чергу Ізраїль, який є важливим гравцем на Близькому Сході, намагався домовлятися з Росією про стримування Ірану, нагадує експерт. Але, схоже, і він зрозумів, що Москва та Тегеран використовували його та розмови навколо ядерної угоди. Насправді ж просували свої експансіоністські інтереси, причому не лише на Близькому Сході, не тільки в Сирії.

"Іран за продаж РФ безпілотників і можливий продаж ракет виторговує у того щось, що дозволить йому наблизитися до створення ядерної зброї. А Росія, яка різко звузила можливість нарощувати терористичні удари по Україні (дефіцит ракет і БПЛА), схоже, схиляється до такої угоди. Впевнений, у світі розуміють, до чого це може призвести. Не випадково Ізраїль, як дав зрозуміти новий глава МЗС, менше говоритиме про Україну, а більше робитиме. А робити ізраїльтяни вміють, – наголошує Валерій Димов. – Про це говорять знищення минулого року іранського генерала, який займався програмою безпілотників, а також періодичні удари по заводах, які збирають іранські безпілотники на території Сирії. Думаю, Ізраїль нарощуватиме такі акції проти терористичного режиму Ірану. А у світі ніхто не буде проти".

Щодо перспектив повалення терористичних режимів Ірану та РФ, тут, вважає експерт, все непросто, але все можливо.

"Торічні масові протести в Ірані не переросли в революцію, бо вони не мали єдиного центру, єдиного лідера. Регіони, які виступали проти режиму, відстоювали різні інтереси. Але, гадаю, фарш уже не можна повернути до м'ясорубки. І повстання в Ірані зі поваленням режиму – питання часу. Той самий Байден відкрито дав зрозуміти, що США допоможуть іранському народу звільнитися від терористичного режиму аятол. Думаю, що такі публічні заяви отримають певне непублічне втілення у вигляді відповідної підтримки тих, хто хоче бачити Іран не такою пороховою бочкою, як зараз, а мирною і процвітаючою державою. На сьогоднішній день режим у Тегерані якщо не приречений, то серйозно хитається", – зазначає Валерій Димов.

Ну а доля путінського режиму в РФ безпосередньо залежить від ситуації на полі бою в Україні, упевнений експерт. За його словами, важливо, щоб мужність та героїзм українських воїнів ще більше підкріплювалися (стараннями наших партнерів) сучасними видами озброєнь.

"Росія завжди програвала державам, які мають вищі технології. Тамтешні жінки можуть народжувати для чергового російського царя "гарматне м'ясо", але сучасні військові техніку, боєприпаси, безпілотники вони народжувати не здатні", – констатує Валерій Димов.

Читайте також на порталі "Коментарі" – як війна відобразилася на економіках України, Європи, Росії – що чекатиме у майбутньому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини