Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого готується РФ, продовжуючи розмови про «брудну бомбу» - чи здатний Захід на превентивний удар
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готується РФ, продовжуючи розмови про «брудну бомбу» - чи здатний Захід на превентивний удар

Путін чудово розуміє, що загнав себе і свою країну в глухий кут, тому він намагається використати останній, з козирів, що є у нього, – ядерний шантаж

26 жовтня 2022, 09:35 comments1569
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден попередив Москву, що та зробить "неймовірно серйозну помилку", якщо застосує тактичну ядерну зброю в Україні. Слова глави Білого дому пролунали після того, як РФ скликала Радбез ООН, де на закритому засіданні вкотре заявила, що Україна нібито планує застосувати "брудну бомбу". Про що говорить ядерна істерика Росії останнього часу? Куди можуть завести країну-агресора заяви про "брудну бомбу"? Чи спроможний Захід на превентивний удар? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

До чого готується РФ, продовжуючи розмови про «брудну бомбу» - чи здатний Захід на превентивний удар

Засідання Ради безпеки ООН. Фото: із відкритих джерел

Всі плітки про "брудну бомбу" – не більше ніж спроба Кремля виправдати можливий удар тактичною ядерною зброєю по Україні

Аналітик, політтехнолог, дипломований ракетник Олександр Кочетков пояснює:

"Розмови про "брудну бомбу", нібито створювану в Україні, це друга серія казок про заражених перелітних птахів, які довбають росіян отруйним дзьобом прямо в тім'ячко. Виготовити "брудну бомбу" в Україні надзвичайно складно, а от ефект від її гіпотетичного використання був би вкрай негативним для нашої країни. Тому що така бомба нічого не руйнує і навіть нікого не вбиває відразу, променева хвороба, що виникає у уражених людей, може протікати десятиліттями. І стурбує це Кремль не більше, ніж променева хвороба, яку вже мають ті ідіоти з армії РФ, які рили окопи на околицях Чорнобильської АЕС. Тобто анітрохи не стурбує".

Натомість, продовжує експерт, наші союзники під голосування МАГАТЕ відразу позбавлять нас будь-якої підтримки – і військової, і економічної.

"Усі плітки про "брудну бомбу" – не більше ніж спроба Кремля виправдати можливий удар тактичною ядерною зброєю по Україні. Імовірність чого, як і раніше, невелика, – вважає Олександр Кочетков. – При цьому, рішення про завдання превентивного удару по РФ у разі підготовки тієї до ядерної атаки ні США, ні колективний Захід поки не ухвалили. Але такий превентивний сценарій із порядку денного не знято".

Ситуацію могли б охолодити заяви трьох ядерних держав НАТО – Великої Британії, США та Франції

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан припускає, що в Москві вже навряд чи залишилися осудні політики в оточенні Путіна, які ще вірять в успіх на полях прямих зіткнень з Україною.

"Та й сам Путін чудово розуміє, що загнав себе і свою країну в безвихідь. Тому він намагається використати останній з наявних у нього козирів – ядерний шантаж. Чи допоможе це йому викрутитись і залишитися в Кремлі, поки не зрозуміло", – вважає експерт.

Він зазначає, що на даний момент і Україна, і Захід удар тримають.

"Як можна було б раз і назавжди відбити бажання у рашистів піти на обмежене застосування ядерної зброї? Відповідь очевидна. Достатньо трьом ядерним державам НАТО — Великобританії, США та Франції — публічно заявити про те, що вони спільно завдадуть ядерних ударів по центрах прийняття рішень та дислокації ядерної зброї на території Росії у разі отримання інформації про запуск Кремлем сценарію із застосування ядерної зброї на території України, або біля її кордонів. При цьому не важливо, йтиметься про так звану "брудну ядерну бомбу", тактичні ядерні боєзаряди, масштабну провокацію а ля "Чорнобиль 2.0" або про щось ще", – зазначає Вадим Трюхан.

На його думку, поки що не ясно, чи зможуть згадані три країни знайти в собі політичну волю і зважиться на таку заяву.

"Але українська дипломатія має працювати над вирішенням цього питання у режимі 24/7, не покладаючи рук, – упевнений експерт. – І той факт, що ініційоване рішкою засідання Ради Безпеки ООН з питань так званих "загроз" з боку України застосувати "брудну ядерну бомбу" закінчилося пшиком для Москви, вселяє обережний оптимізм".

Читайте також на порталі "Коментарі" – для чого Росія продовжує качати тему "брудної бомби" – як реагує Україна та Захід.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини