Головна Новини Суспільство Війна з Росією Для українців більше сильний лідер не на першому місці: КМІС розповів, що змінилося
commentss НОВИНИ Всі новини

Для українців більше сильний лідер не на першому місці: КМІС розповів, що змінилося

У грудні 59% опитаних відповіли, що Україні демократична система важливіша

11 травня 2024, 13:40
Поділіться публікацією:

Більшість громадян України змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками і вважають, для нашої країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер. Як інформує портал "Коментарі", про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. 

Для українців більше сильний лідер не на першому місці: КМІС розповів, що змінилося

Опитування українців. Фото: з відкритих джерел

Дослідження показало, що більшість українців – 57% – вважають, що Україна скоріше або повністю є демократичною (з них 34% вважають, що майже або повністю, а 23% вважають скоріше демократичною).

Натомість лише 14% відповіли, що Україна є скоріше або цілковито диктаторською. Утім, ще є 27% респондентів, які вважають, що Україна водночас є в рівній мірі диктаторською і демократичною країною.

"Інше питання – а, що для самих громадян є важливіше: щоб ми мали сильного лідера (лідерів) чи щоб ми мали демократичну систему? У липні 2022 року  КМІС ставив запитання, що "зараз" є важливим для України і 58% відповіли, що "зараз Україні сильний лідер важливіше, ніж демократична система", а про пріоритет демократичної система відповіли 27%. Подібне запитання ми ставили у жовтні 2020 року, проте без акценту "зараз", тобто запитували, що в цілому має бути пріоритетом. На той момент 54% віддавали перевагу сильному лідеру і 31% — демократичній системі (що, відповідно, схожу на потреби "зараз" за опитуванням у липні 2022 року)", — заявили соціологи.

Натомість, як зазначається, у грудні 2023 року більшість українців (59%) відповіли, що Україні демократична система важливіша. Частка тих, хто вважав, що Україні важливіше мати сильного лідера – 32%. У всіх регіонах більше тих, хто віддає перевагу демократичній системі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи вірять українці в те, що безпекові угоди захистять країну в майбутньому. Результати опитування




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини