Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Дію» таки хакнули: у ВР вимагають негайного пояснення від голови Мінцифри
commentss НОВИНИ Всі новини

«Дію» таки хакнули: у ВР вимагають негайного пояснення від голови Мінцифри

За даними ФБР росіяни хакнули «Дію» перед широкомасштабним вторгненням

1 липня 2024, 12:05 comments5487
Поділіться публікацією:

ФБР повідомляє, що "Дію" таки хакнули у січні 2022 року, і вони розшукують агента ГРУ, який здійснив цей кібернапад.

«Дію» таки хакнули: у ВР вимагають негайного пояснення від голови Мінцифри

Застосунок "Дія"

Судові документи США містять інформацію про те, що "13 січня 2022 року зловмисники хакнули щонайменше 20 українських урядових сайтів включно з порталом "Дія". Вони викрали з урядового порталу цифрових послуг Дія дані 13,5 мільйонів користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі за 80 тисяч доларів"

"Друзі, це ще гірше, ніж ми з вами думали. Вимагаю пояснень від Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова!" — відзначила у Фейсбуці нардеп Софія Федина.

Разом з тим, як заявив колишній посол України в США Валерій Чалий, те що зараз твориться у законодавстві України стосовно фактично примусового, без будь-якої згоди, доступу до персональних даних нам ще вилізе боком, в тому числі в переговорах щодо приєднання до Європейського Союзу.

"Справа в тому, що це не лише на період воєнного стану. Увага суспільства до цих питань очевидно не відповідає ризикам, які виникають. Що з цим робити?  Як мінімум, відновити роль Верховної Ради України відповідно до Конституції. Там має бути місце для дискусій!" — заявив експерт.

За його словами, потрібно посилити експертизу законопроектів, а також встановлювати обмеження прав людей лише тих, що зазначені в Конституції і на підставах, які визначені законами України і лише на чітко визначений законом період. Контролювати використання цих нововведень в реальному житті. Посилити боротьбу та профілактику можливого зловживання та продажу персональних даних, заяви Чалий.

"Ну і ризик крадіжки ворогами важливої (особливо під час війни) інформації збільшується в рази. Чому ми електрогенерацію після ворожих ударів децентралізуємо, а в інформаційній сфері все заганяємо в один склад та ще й із комірниками, яким не сильно довіряємо?! Щось тут не те", — відзначив у Фейсбуці Чалий.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що нещодавно в "Дію" додали новий документ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини