Головна Новини Суспільство Війна з Росією Директор МАГАТЕ побував у Києві та Москві: чи є шанс демілітаризувати зону навколо ЗАЕС
commentss НОВИНИ Всі новини

Директор МАГАТЕ побував у Києві та Москві: чи є шанс демілітаризувати зону навколо ЗАЕС

Кремль та Путін, загнані в кут, можуть наробити ще багато бід, тому ЗАЕС залишається в заручниках РФ

13 жовтня 2022, 12:18
Поділіться публікацією:

Директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі після візиту в Україну з'їздив до РФ, а тепер знову прибуде до Києва. За його словами, продовжуються роботи зі створення зони охорони ядерної безпеки навколо Запорізької АЕС. Як ситуація навколо ЗАЕС може розвиватись далі? Чи є шанс демілітаризувати станцію, а згодом повернути під контроль України? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Директор МАГАТЕ побував у Києві та Москві: чи є шанс демілітаризувати зону навколо ЗАЕС

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Путін використовує момент із ЗАЕС для шантажу та примусу України до переговорів на умовах Кремля

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков вважає "човникову дипломатію" представників МАГАТЕ цілком зрозумілою.

"Аварія на ЗАЕС зачепить усю Європу, а бої йдуть у безпосередній близькості до станції. МАГАТЕ вмовляє Путіна, щоб російські окупанти віддали станцію під контроль нейтральних фахівців – і щоб довкола неї була демілітаризована зона. Путін використовує момент для шантажу і готовий обговорювати цю тему, якщо Україну змусять до мирних переговорів на кремлівських, тобто неприйнятних умовах", – пояснює експерт.

На його думку, єдиним реальним варіантом розрядки ситуації є силове повернення ЗАЕС під контроль України.

"Але тільки не зусиллями міфічних диверсантів на гумових рибальських човнах, про які трубить роспропаганда, а в рамках масштабного наступу ЗСУ, – наголошує Олександр Кочетков. – Наступ може розпочатися вже цього місяця. Головне питання: як уникнути підриву енергоблоків окупаційними військами, що відступають? Дикі безмозглі варвари, у яких вистачило тупості наступати через чорнобильську зону, здатні і на подібний теракт".

Добровільно під контроль України агресор ЗАЕС не віддасть

Політолог, експерт із питань російської агресії проти України Віктор Каспрук припускає, що шанс повернути ЗАЕС під український контроль є, але все залежатиме від ситуації на фронтах.

"Зараз РФ, начебто, пішла на якісь поступки щодо ЗАЕС. Намагаючись продемонструвати якусь "гнучкість". Але якщо ми почнемо звільняти і Запорізьку область, Москва може впертись – і знову стане "качати" ситуацію з загрозою катастрофи на атомній станції", – вважає експерт.

На його думку, добровільно під контроль України агресор ЗАЕС не віддасть. Хіба що – під частковий чи тимчасовий.

"При цьому треба розуміти, що всі домовленості з Москвою вона легко порушує. Традиція така, – пояснює Віктор Каспрук. – Міжнародному загалу потрібно жорсткіше тиснути на Росію. Кремль і Путін, загнані в куток, можуть наробити ще багато лиха. ЗАЕС залишається у заручниках у РФ. Просто зараз російське керівництво намагається показати, що здатне йти на поступки. Що воно домовоспроможне. Путіну це важливо перед листопадовим самітом "Великої двадцятки", в якому він має намір взяти участь. Остаточне звільнення ЗАЕС безпосередньо залежить від звільнення України загалом та Запорізької області зокрема від окупації. Отже, все вирішуватиметься на полі бою, а не за столом переговорів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори між Києвом та Москвою : що має статися, щоб вони поновилися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини