Головна Новини Суспільство Війна з Росією Держава волає, що «за бабки в армію можна не йти»: як в Україні скорочують мобілізаційний резерв
commentss НОВИНИ Всі новини

Держава волає, що «за бабки в армію можна не йти»: як в Україні скорочують мобілізаційний резерв

Держава сама робить все для того, щоб українці мали змогу не йти на фронт

сьогодні, 11:27
Поділіться публікацією:

В Україні провалюють мобілізацію через абсолютну відсутність єдиного вектора, відзначив військовий Юрій Гудименко і поцікавився, як може одна держава іти одночасно в бік "нам потрібні солдати на фронт" і "давайте забронюємо всіх кого можна і особливо кого не можна".

Держава волає, що «за бабки в армію можна не йти»: як в Україні скорочують мобілізаційний резерв

Мобілізація в Україні

"Це ж безумство на межі дебілізму", — підкреслив військовий.

За його словами, в Україні є мобілізаційний резерв і його цілеспрямовано і навмисно вичерппуюють щодня.  

"Не побороли корупцію в МСЕК і ВЛК – вважай, ще тисяча (або більше) здорових чоловіків за гроші щоденно отримують свідоцтво, що дозволяє їм не йти у військо. Не побороли корупцію в міграційній службі, у прикордонних службах – ще вважай сотні людей на день виїжджають (вибігають, випливають) і не повертаються", — говорить Гудименко.

Окрім того, додає він, держава закрила півтора мільйона людей від мобілізації як заброньованих, як "критичну інфраструктуру".

"І ми чудово розуміємо, що більша частина з них працює на підприємствах, які не є критичними ні в якому трактуванні цього терміну. Це магазини будматеріалів, це ігорний мати його бізнес, це торгівельні мережі, це футбольні і не тільки клуби, чиї власники зуміли "домовитись" – за гроші чи на власних звʼязках", — говорить Гудименко.

При цьому, додав він, в департаменті поліції охорони, 16000 людей. На військовий лад – чотири бригади, всі заброньовані. А є ще і інші департаменти в Нацполі, є воєнізована охорона Укрзалізниці, є судова охорона, є багато, багато всього іншого тільки в самої держави, говорить Гудеменко.

"А ще ми впевнено йдемо курсом на "економічне бронювання" (читай – легальний "відкуп" від армії), який ще більше зменшить наш мобілізаційний резерв. Тобто ми як держава системно робимо все, аби якомога менше людей в країні навіть теоретично можна було б мобілізувати", — говорить Гудименко.

При цьому він додав, що в країні витрачається колосальна енергія через те, що ТЦК виловлює на вулиці людей по одному.

"Це банально неефективно. І ще більш неефективно, зважаючи на те, що держава розмовами про "економічне бронювання" і неефективною боротьбою з корупцією фактично підштовхує потенційних мобілізованих бійців не готуватися до боїв, а шукати "варіки пропєтлять". Тому що меседж від держави "за бабки в армію можна не ходить" звучить хіба що не вголос", — говорить Гудименко.

На його думку, держава повинна негайно показати, що вона збільшує мобілізаційний резерв, а не зменшує. На його думку, потрібно в першу чергу по максимуму зняти бронь і карати тих, хто бронюється за гроші.

"Це в ту ж першу чергу чітка заява про те, що ніякого економічного бронювання не буде. І – знову в першу чергу – максимально ефективна боротьба з корупцією всюди, де за бабки скорочується наш мобілізаційний резерв. Так, все це – в першу чергу. Другої черги тут немає. Якщо ми не виконуємо першу, то другу будуть досліджувати історики в світі з іншими кордонами України на політичній мапі. І це – у кращому випадку. У гіршому і мапа, і світ обійдуться без нас", — підкреслив Гудименко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як на фронт цілком легально відправляють чоловіків, які за станом здоров’я не придатні для служби.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини