Головна Новини Суспільство Війна з Росією Деокупація Донецька та Токмака цього року: експерти оцінили перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Деокупація Донецька та Токмака цього року: експерти оцінили перспективи

Ситуація у Запорізькій та Донецькій областях багато в чому залежить від дій росіян

30 вересня 2023, 07:50 comments20867
Поділіться публікацією:

Час від часу у ЗМІ обговорюється тема звільнення Донецька та Токмака, проговорюються навіть можливі сценарії та терміни, коли ці важливі міста на півдні та сході України можуть знову повернутись під наш контроль. Видання "Коментарі" вивчило думки експертів, розібравшись у ситуації.

Деокупація Донецька та Токмака цього року: експерти оцінили перспективи

Донецька область. Фото: із відкритих джерел

Пропрацьоване російською пропагандою населення також чинитиме опір деоккупації Донецька

Співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник в інтерв'ю сайту "Обозреватель" висловив думку, що найближчим часом навряд чи варто сподіватися на деокупацію Донецька. Лінію розмежування, яка встановлена між тією територією, яку контролює Україна та тією територією, яка вже 9 років, як окупована росіянами, добре фортифікована. Було достатньо часу, щоб обидві сторони змогли там облаштуватись, обжитися, створити певні мінімальні побутові умови, забезпечити найнеобхідніше – точки обігріву, доступ до води, логістичні шляхи постачання тощо.

Мельник зазначив, якщо говорити про перспективу звільнення Донецька, то треба звернути увагу, чи це зараз є пріоритетним питанням для України.

"Очевидно, що таке велике місто, яке має звільнятися квартал за кварталом, будинок за будинком – там може захлинутися будь-який український наступ. Зокрема, якщо там буде великий опір, плюс ризики втрат серед цивільного населення. Треба також враховувати, що населенню, яке проживає на тимчасово окупованих територіях майже десять років, постійно промивають мозок", – зазначив експерт.

Він додає, враховуючи всі ці нюанси, швидше за все, Донецьк не є серед тих міст, які найближчим часом можна звільнити.

Якщо ми обходитимемо Токмак, це займе час, через що потрібні будуть додаткові ресурси

Водночас, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір" Олександр Коваленко в інтерв'ю "ТСН" розповів, що з Токмаком Запорізької області ситуація виглядає зовсім інакше. Українські захисники можуть дійти до Токмака у Запорізькій області вже у жовтні.

"Стабільна ініціатива щодо Сил оборони України, продовжуємо просування в трикутнику Новопрокопівка – Вербове – Очеретувате. Не виключаю, що найближчим часом будуть ще кращі новини... Вони будуть говорити про те, що Сили оборони України мають усі шанси в жовтні вже бути біля Токмака", – зазначив Коваленко.

За його словами, все залежить від поведінки окупантів, які можуть продемонструвати "жест доброї волі" та втекти з Токмака.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів – якийсь подальший сценарій війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини