Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ЗСУ зараз потрібно бути в обороні: чи може Україна вдатися до несподіваного контрнаступу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ЗСУ зараз потрібно бути в обороні: чи може Україна вдатися до несподіваного контрнаступу

Для військових статична оборона рідко буває гарною ідеєю

22 січня 2024, 07:45 comments1944
Поділіться публікацією:

Останні три місяці у зведеннях йдеться про те, що росіяни штурмують позиції ЗСУ практично по всьому фронту. Чи насправді Україна перейшла в глуху оборону: Про що говорить нова тактика української армії? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Чому ЗСУ зараз потрібно бути в обороні: чи може Україна вдатися до несподіваного контрнаступу

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Поки росіяни продовжують тиснути на фронті, ЗСУ тримають оборону

Військовий експерт, льотчик-інструктор і полковник ЗСУ в запасі Роман Світан, в ефірі "24 каналу" заявив, що українським захисникам потрібно дотримуватись режиму активної оборони і не планувати великих стратегічних наступальних дій на східному напрямку, де зараз найважча ситуація.

"Поки що російський наступальний ресурс не вичерпається, Україні не варто планувати жодних наступальних дій, тому що це призведе до великих втрат". — Заявив експерт.

За його словами, сенс активної оборони полягає в контратаках: ЗСУ зупиняють атаку росіян і женуть їх у протилежний бік, повертаючи втрачені позиції. Як зазначив Світан, це те, що сьогодні відбувається на Куп'янському напрямку.

"Там буде сильний тиск майже до весни, доки земля, дерева не стануть зеленими. До цього часу росіяни тиснуть за допомогою всіх сил засобів, які в них залишилися ще з минулого року. Тому це однозначно важкий напрямок, але ситуація контрольована", – додав Світан.

Один із принципів оборони – це наступальні дії

Співробітник аналітичного центру Royal United Services Institute Едвард Арнольд у колонці The Telegraph висловив думку, що українські захисники на фронті під час війни проти російських загарбників використовують тактику "активної оборони", саме завдяки такій концепції захисники України під час контрнаступу у вересні 2022 року звільнили значну частину території Харківської області.

Активна оборона полягає в тому, щоб утримувати оборонні рубежі та одночасно вести контрнаступ у надії знайти слабкі місця, які можуть призвести до краху оборонних ліній противника, уточнив експерт.

"Один із принципів оборони — це наступальні дії", — наголосив експерт.

На його думку, підтримка гнучкої лінії оборони дозволить захисникам України не лише тренуватися, а й забезпечить готовність для контрнаступу, якщо така можливість виникне.

"Статична оборона рідко буває гарною ідеєю для військових, тому що вона як би фіксує вашу власну здатність до маневрування", — додав аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у РФ з'явився бюджетний аналог БПЛА Shahed: у чому його особливість.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини