Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому зростає загроза навколо ЗАЕС – як треба діяти Україні, готуючись до контрнаступу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому зростає загроза навколо ЗАЕС – як треба діяти Україні, готуючись до контрнаступу

Україні необхідно порушити питання у міжнародних організаціях щодо визнання захоплення атомних станцій злочинами проти людства

22 квітня 2023, 13:18 comments1789
Поділіться публікацією:

Глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що під час недавнього візиту на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС став свідком військових приготувань. Який є вихід із ситуації? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому зростає загроза навколо ЗАЕС – як треба діяти Україні, готуючись до контрнаступу

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Агресор готується максимально довго утримувати станцію в умовах блокади

Глава Експертної платформи з енергоефективності (Expert Platform for Energy Efficiency) Ігор Черкашин поділився такою думкою:

"Я важко уявляю штурм ЗАЕС для звільнення. Реальним шляхом може бути лише оточення та блокада до здачі оточених. Але агресор готується максимально довго утримувати станцію за умов блокади. І до безкарної стрільби по наших військах і населених пунктах без ризику отримати удар у відповідь авіацією або артилерією".

Тому, пояснює експерт, створюється патова ситуація. На його думку, Україні необхідно порушити питання у міжнародних організаціях щодо визнання захоплення атомних станцій злочинами проти людства, а учасників – міжнародними злочинцями без терміну давності.

"Я не вірю в наявність камікадзе у лавах загарбників ЗАЕС. Якщо буде чітка позиція та рішення міжнародних організацій, то сподіваюся, що ідіотизм із утриманням станції припиниться досить швидко. Але й діяти на міжнародному рівні потрібно швидко", – упевнений Ігор Черкашин.

Не виключено, що росіяни у разі нашого наступу можуть готувати підрив ЗАЕС

На думку економічного та політичного експерта Бориса Кушнірука, вирішити проблеми із ЗАЕС можна лише шляхом звільнення тимчасово окупованих територій.

"При цьому не відкидаю, що росіяни у разі нашого наступу можуть готувати підрив станції. Щоправда, так просто цього не зробити. Там потужні конструкції, щоб підірвати їх, потрібні тисячі тонн вибухівки. Думаю, до цього не дійде. У той же час росіяни можуть максимально пошкодити все, що зможуть. Наприклад, систему охолодження, обладнання, яке забезпечує контроль за станом АЕС", – попереджає експерт.

Але ці ризики, наголошує він, були очевидні ще до початку широкомасштабного російського вторгнення. Враховуючи те, що Україна має низку небезпечних виробництв, до яких належать і атомні станції, військова агресія передбачувано становила загрозу катастрофічних наслідків не лише для нашої країни, а й для всього світу. Що, однак, не зупинило та не зупиняє РФ.

"Наголошую, єдиний механізм – повна деокупація територій. Хоча немає сумніву, що Росія шантажуватиме Україну та світ, у тому числі небезпеками, які можуть виникнути із ЗАЕС, якщо цю територію спробують деокупувати", – робить висновок Борис Кушнірук.

Читайте також на порталі "Коментарі" – не можна ставити Росію та Україну на один рівень: у Держдепі США зробили заяву про переговори.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини