Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому знову стало складно збивати шахеди – чи налагодили росіяни серійне виробництво
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову стало складно збивати шахеди – чи налагодили росіяни серійне виробництво

"Шахеди" складно збивати, бо складно встановити точний маршрут прольоту "мопеда"

15 серпня 2023, 10:30
Поділіться публікацією:

Здавалося б, за час застосування країною-агресором ударних дронів типу "Shahed" ЗСУ навчилися збивати більшість безпілотників під час атак, але останнім часом все більше БПЛА досягає своєї мети. Чому так відбувається? І чи справді окупанти налагодили виробництво "шахедів" на своїй території? Видання "Коментарі" розбиралося з цих питань, вивчивши думки експертів.

Чому знову стало складно збивати шахеди – чи налагодили росіяни серійне виробництво

Дрони-камікадзе. Фото: з відкритих джерел

Противник намагається застосовувати дрони з урахуванням рельєфу місцевості

Командувач Об'єднаних сил ЗСУ генерал Сергій Наєв в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив, що росіяни пристосувалися до нової тактики застосування дронів-камікадзе. Тепер вони активно застосовують безпілотники переважно у нічний час і на малих висотах. Але вся проблема в тому, що неможливо заздалегідь передбачити маршрут польоту безпілотника. Противник намагається обходити засоби ППО, а також вивчає рельєф місцевості.

Сергій Наєв підтвердив, що виявлення "шахедів" відбувається в основному акустично, тобто за звуком двигуна.

Визначити напрямок їхнього польоту в нічний час непросте завдання. Тому ЗСУ намагаються виявляти повітряні цілі за допомогою РЛЗ.

Росіяни модернізували Shahed-136 за час його застосування у бойових умовах

Військово-політичний експерт Олександр Коваленко у себе в Телеграм відзначив, що все частіше з'являється інформація про те, що в Shahed-136 були виявлені російські запчастини, а самі дрони змінили структуру корпусу і не тільки.

"З цього було зроблено висновки, що у РФ налагоджено виробництво Shahed-136. Налагоджено чи ні, не можу не підтвердити, не спростувати, але можу зазначити, що останні згадки про запуск заводу розвідкою США стосувалися термінів не раніше 2024 року, а готовність його наразі від сили 80%", — розповідає експерт.

Він додає, незалежно від того, працює на території РФ завод з виробництва дронів чи ні, фактом залишається те, що в Shahed-136 знайдено російські запчастини. І це вже багато про що говорить.

Олександр Коваленко зазначає, навіть якщо й йдеться про збірку "шахедів" у Росії, то поки що ніяк не в серійному масштабі, а, швидше, як прототипи.

При цьому експерт висловив свою думку, що складання серійних масштабів з російськими запчастинами може відбуватися в Ірані.

Читайте також на порталі "Коментарі" — шантаж РФ у Чорному морі можна припинити двома способами – на що мають зважитися до НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини