Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід визнає, що ситуація стала для України критичною: хто із союзників не допрацював
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід визнає, що ситуація стала для України критичною: хто із союзників не допрацював

Час було витрачено на обговорення або «на очікування, що війна заморозиться»

27 січня 2024, 07:14 comments1209
Поділіться публікацією:

Представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що наступні кілька місяців будуть критичними щодо захисту українців від агресії Росії. Чому ситуація складається саме так? Чи є вина самих союзників України у тому, що нашій країні доводиться лише боронитися, а не проводити контрнаступальні операції, які ще рік тому всі так очікували? Видання "Коментарі" розбиралося у темі, проаналізувавши думки експертів.

Чому Захід визнає, що ситуація стала для України критичною: хто із союзників не допрацював

Війна в Україні

Захід витратив багато часу на розмови

Старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR) Густав Грессель в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" заявив, що фактично два роки, як триває повномасштабна агресія РФ проти України, але цей час було витрачено Заходом на обговорення того, що робити чи чекати, що війна заморозиться. Але останнє малоймовірне, і немає жодного плану, що постачати Україні в другій половині 2024 року, а потім і 2025 року.

За словами Гресселя, Франція стала першою країною, яка започаткувала новий тип заходів підтримки, зібравши коаліцію для фінансування 70 нових гарматно-артилерійських систем Ceasar для України.

"Доцільно було б створити подібні коаліції для інших систем озброєння, необхідних українським збройним силам: систем протиповітряної та протиракетної оборони, мобільних зенітно-ракетних комплексів, основних бойових танків, бойових машин піхоти, бронетранспортерів та бойових інженерних систем", — вважає експерт.

На його думку, Захід і, зокрема, європейці мають переглянути свої фінансові правила та створити економію на масштабах, щоб радикально стимулювати виробництво безпілотників, боєприпасів, броньованих бойових машин та багато іншого. Час уже робити роботу над помилками з усіх уроків війни, вважає експерт.

Бачимо комплекс факторів, що впливає на війну

Співдиректор програм зовнішньої політики, координатор міжнародних проектів Центру Разумкова, військовий експерт Олексій Мельник в інтерв'ю сайту "Обозреватель" висловив думку, що багато в чому Захід сам винний у цьому. Що сьогодні Україні доводиться лише боронитися. А не відвойовувати свої території. Зокрема, саме адміністрація Байдена, яка висловлює стурбованість, багато в чому причетна до того, що ситуацію доведено до такого критичного рівня. Тому що проблеми були досить передбачувані. Щонайменше з середини листопада вже було зрозуміло, що перспективи ухвалення бюджету та, відповідно, його складової – допомоги Україні та іншим партнерам США – були досить примарними.

"З одного боку це добре, що публічно визнається така проблема, звернення до конгресменів. Але з іншого боку, про це потрібно було не просто говорити, а робити якісь превентивні кроки задовго до того, як ця ситуація набула такого рівня критичності", – сказав експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — кому вигідна сьогоднішня ситуація у війні: що і коли може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини