Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому з'явилося попередження Зеленського про вирішальний 2024-й: до чого готують українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому з'явилося попередження Зеленського про вирішальний 2024-й: до чого готують українців

Українцям перестали обіцяти перемогу за два-три тижні

6 січня 2024, 11:52 comments23452
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський 5 січня під час традиційного вечірнього відеозвернення зазначив, що витримати рік, що наступив, означає витримати всю цю війну. Як розцінюєте цю заяву? Чи справді цей рік стане багато в чому вирішальним та важким? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому з'явилося попередження Зеленського про вирішальний 2024-й: до чого готують українців

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Рік буде важким

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич розмірковує так:

"Справді, 2024-й буде досить складним. Відбудеться (вже відбувається) переконфігурація зовнішньої допомоги Україні. Усі мають певну втому від війни. Крім того, актуалізувалася тема більш ефективної та масової мобілізації. І це питання відкладати нескінченно не вдасться. Плюс – маємо наслідки не надто далекоглядного підходу до пропаганди. Коли ядро українських медіа переконало суспільство, що ми мало не перемогли. А це не так".

Як наслідок, продовжує експерт, будь-який негатив сприймається як "зрада", потрясіння. Адже частина українців, яка живе у тилу, вважала – десь хтось воює, ворог далі не пройде, нас це не зачепить.

"А зараз гостро постала тема ротації, необхідності поповнення тощо. Само собою, що такі суспільні потрясіння будуть давати знати весь цей рік", – пояснює Ігор Тишкевич.

У свою чергу РФ змогла налагодити систему поповнення, рекрутингу, у тому числі за рахунок ув'язнених, мігрантів, найманців з інших країн. Це фактично та сама мобілізація, але не помітна для звичайних громадян, на відміну від тієї, що була восени 2022-го, наголошує експерт.

"Виходить, що живої сили у противника на фронті дедалі більше. І він більш готовий до активних наступальних дій. Тож Росія, звісно, спробує перехопити ініціативу", – зазначає Ігор Тишкевич.

На цьому ж фоні, наголошує він, ми маємо на зовнішньому полі відхід від тези "підтримка України за визначенням" від наших партнерів — до раціональнішого підходу. З питаннями "Як довго це ще триватиме?", "Скільки це буде коштувати?". І так далі...

"Що логічно, – вважає експерт. – Перший рік ми пройшли, можна сказати, на емоційній мобілізації. Коли ми апелювали до цінностей, до того, що сильніший противник напав на слабшого. Зрештою отримали підтримку. Але війна затягується. І у платників податків із наших країн-партнерів виникають логічні питання, які я навів вище. Отже, Україна має дати відповіді на те – навіщо це нашим партнерам і що ми отримаємо в результаті. І весь цей процес, зрозуміло, супроводжується контраверсійними новинами та процесами, які частина українців може сприйняти як "зраду". Тож – природно – цей рік буде важким. І не можна виключати тиску на Україну із закликами "заморозити" війну в певний момент. Що також є одним із ймовірних сценаріїв".

Зеленський добре відчуває настрої суспільства

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко поділився таким коментарем:

"Ми не можемо знати, коли закінчиться війна. У цьому чи наступному, чи пізніше. Але добре, що нам перестали обіцяти перемогу за два-три тижні. Нас морально готують до тривалої та важкої війни. Нам стали більше показувати реальні проблеми, об'єктивну ситуацію. Почалася громадська дискусія щодо цих проблем і того, як змінити ситуацію на краще".

Ми бачимо, продовжує експерт, велику дискусію щодо законопроєкту про мобілізацію.

"Все дійсно вказує на те, що рік буде складнішим, ніж минулий. Що допомоги з-за кордону ми матимемо менше. І нас до цього, зокрема, на рівні центральної влади, готують. І це добре", – вважає Андрій Єрьоменко.

Він нагадує, що Зеленський до того, як стати президентом, був вдалим шоуменом. І його бізнес розвивався саме тому, що він чудово відчував суспільство. І умів жартами, а також ліричними нотками проймати це суспільство до глибини душі. На чому виграв вибори.

"Він і тепер продовжує відчувати суспільство, – зазначає експерт. – І те, що Зеленський, навіть будучи президентом, не остаточно відірвався від реальності – теж добре. Тож і його заяву, що обговорюється зараз, сприймаю досить позитивно".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Держдепі США відповіли, якою Україна вийде з війни з Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

6 січня 2024, 12:36

Корумпований Фюрер не настрої суспільства відчуває, йому вони завжди були по***. Він відчуває що не зможе так паразитувати на інших країнах, як раніше. Вже усі в світі зрозуміли де Зло. Збираємо той врожай який посіяли. Навіть юдейський Бог відвернувся і відкрито підтримує Росію як і весь президентський притон. Тому і програли.


Новини