Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому війна проти України – це спроба Путіна відновити СРСР – чи можна ще зупинити агресора
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому війна проти України – це спроба Путіна відновити СРСР – чи можна ще зупинити агресора

Поки Захід не усвідомить, що Україні потрібно в рази більше сучасного озброєння разом із посиленням санкційного тиску на агресора - перемогти Росію буде дуже складно

28 серпня 2022, 08:50
Поділіться публікацією:

Радник глави Офісу президент України Михайло Подоляк в інтерв'ю фінському виданню Helsingin Sanomat заявив, що російський диктатор путін хоче відновити Радянський Союз, тому незалежність нашої держави суперечить його світогляду. Він також зазначив, що лише коли Україна вийде на свої міжнародно визнані кордони або коли Росія зазнає важких втрат, країна-агресор буде готова сісти за стіл переговорів і підписати мирний договір. Крім того, Подоляк попередив, що, якщо дати РФ виграти війну, це призведе до її просування до Молдови, Грузії, Північного Казахстану чи країн Балтії, маніпулювання внутрішньою політикою Євросоюзу, а у світі розпочнеться ланцюгова реакція, коли інші авторитарні держави спробують досягти своїх цілей за допомогою агресивної війни. Чи згодні з наведеними тезами? Чи немає відчуття, що світ не усвідомлює цих загроз, а тому не дає Україні більше допомоги, а РФ – більше санкцій? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому війна проти України – це спроба Путіна відновити СРСР – чи можна ще зупинити агресора

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Потрібно боротися і з наративами на кшталт "Україна і так добре воює, навіщо їй ще озброєння?"

Кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Євгенія Габер згодна з наведеними тезами. Більше того, на її думку, з ними згодні і більшість наших партнерів.

"Якщо на початку війни нам доводилося пояснювати якісь зрозумілі речі, то зараз західні політики та експерти розуміють рівень російської загрози. І тут питання не в тому, чи погоджуються вони з необхідністю протистояти цій агресії. Звісно, ​​погоджуються. Питання, що РФ адаптує свою дезінформаційну політику. Цілком зміщуючи акценти", – зазначає експерт.

За її словами, на початку вторгнення ми доводили все те, що говорив Подоляк, пояснюючи, чому допомога Україні важлива для всього світу. І зараз це розуміння на Заході є. Ми побачили нарощування рівня підтримки нашої країни – і воєнного, і фінансового. США, Британія та інші українські партнери постійно оголошують нові пакети допомоги саме тому, що усвідомлюють загрози, які несе теоретична перемога Росії.

"Але зараз, – продовжує Євгенія Габер, – змінюється війна наративів. І те, з чим треба працювати тепер – це, наприклад, доводити, що військова допомога, яка нам надходить, сягає лінії фронту. Розгорнуто величезну кампанію з дискредитації військово-політичного керівництва України. Особисто спілкуючись із багатьма закордонними експертами, розумію, яким чином працює російська пропаганда. Спочатку йшлося про те, що Україна слабка, що вона точно програє ось-ось… А зараз "розгойдують" тему "втоми" від війни в Україні, страх холодної зими, ще більшого зростання інфляції. Чи не боїмося цього? Ні, не боїмося! І Європі не слід. Бо альтернатива холодної зими з високими цінами на газ – гаряча зима з російськими ракетами, які руйнують мирні квартали".

Експерт упевнена, що треба боротися і з наративами на кшталт "Україна і так добре воює, навіщо їй ще озброєння?". Україна, зазначає Євгенія Габер, справді добре воює і може на цьому етапі стримувати російські війська. Але наявного озброєння явно замало, щоб перемогти, щоб звільнити нашу територію від загарбників. На певних напрямках ми маємо просування, але все це – ціною неймовірних зусиль та життів наших військових.

"Ще один наратив, який активно розганяє росіяни та їхні лобісти за кордоном – потрібні якнайшвидші переговори, нехай Київ іде на світ за будь-яку ціну і так далі… У Кремлі розуміють, що знаходяться на піку територіальних "придбань" в Україні, що далі буде тільки гірше, зокрема фінансово. Звідси й усі ці пропагандистські історії у стилі "Україна краде зброю, потрібні якнайшвидші переговори, попереду важка зима". Все це від лукавого. Ми виграли перший етап інформаційної війни – і треба продовжувати, адаптуючи свою роботу до нових реалій", – закликає Євгенія Габер.

Вона вважає, що переключати увагу журналістів та експертів потрібно не лише на підтримку тез, які озвучив Подоляк, а й на розширення кола партнерів (не лише умовний колективний Захід, а й Африка, Латинська Америка, Азія). Акцентувати, що Україна – не корумпована країна, де нібито зброя пропадає. Що ми є надійним партнером. І, звичайно, робити максимум зусиль, щоб зростав рівень фінансової та військової допомоги Україні, а також санкційний тиск на Росію та країни, які сприяють її ухилянню від тих чи інших обмежень. До повної деокупації на українських територіях.

Формат мирного договору зараз обговорювати зарано

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко розмірковує так:

"Я назвала б висловлені Подоляком тези – узагальненням. Причому досить брутальним. Завжди в історії існують сотні варіантів вирішення конфлікту. У тому числі його "заморожування". Що, зрозуміло, для нас – не варіант. Однак це не означає, що саме до нього все не прийде через якийсь час (на якийсь час)".

Ми сподіваємося, продовжує експерт, що РФ роздробиться внаслідок санкцій, що режим Путіна впаде. Але коли це буде – сказати складно.

"Очевидно, що у РФ є ідея "русского мира" – така собі базова доктрина. І в цій ідеї народи, що жили в СРСР (або хоча б їх частина), є частиною РФ. У Вашингтоні також це обговорюється — Росія претендує на лідерство серед слов'ян, на присвоєння спадщини Київської Русі. Хоча історично основу слов'янської цивілізації було закладено саме на нашій землі – в Україні", – нагадує Катерина Одарченко.

Вона наголошує, що нас цікавить – коли закінчаться вбивства українців окупантами, коли настане світ. Але важливим є те, на яких умовах буде цей світ, з якої позиції ми підійдемо до переговорів – з сильною чи слабкою.

"Позитивний сценарій — це надання більше зброї Україні, в тому числі високоточного типу реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. Плюс — наростання в РФ невдоволення як еліт, так і населення у зв'язку з втратами людей, посиленням санкцій (особливо якщо в наступних пакетах Захід відмовиться від російської нафти), складнощів з отриманням віз, перетіканням коштів з регіональних бюджетів — на тимчасово окуповані території. Але все це потребує часу, – наголошує експерт. – Формат мирного договору зараз обговорювати зарано. І нам у тих же США потрібно докласти багато зусиль, щоб українське питання звучало, зокрема, в ракурсі виборів у листопаді. І активно лобіювати антиросійські санкції в ЄС, особливо у роботі з Німеччиною. Якщо у США кажуть, що Україна однозначно переможе, то німецькі аналітики постійно стверджують, що у цій війні не може перемогти жодна сторона. І це явно недарма. І із цим треба щось робити…".

Читайте також на порталі "Коментарі" — екс-командувач силами США в Європі розповів, як ЗСУ відкинути РФ на позиції до 24 лютого.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kissa

28 серпня 2022, 13:20

Зачем дарить цветы и подарки, выпрашевать у жены, снимать проститутку если можно просто потрахаться. СEKC Знакомства: бесплатно, анонимно, быстро. Можешь сам убедиться, вот ссылка ----- https://tinylink.is/devka

Ігор

28 серпня 2022, 10:39

Зупинити агресора так само просто, як і просто було не допустити нападу. Україні треба просто стати на шлях виправлення, почати справжні реформи, та, нарешті, взяти відповідальність на себе. Відмовитись від совкового мислення, брехні, розкрадання і схемного контролю над потоками. Ліквідувати пропаганду, інститути президента, КС, помічників депутатів, контрольних органів. Почати по справжньому, по державному ставитись до суспільства, з повагою до прав та свобод. Зобов'язаних немає, навпаки - це держава зобов'язана суспільству. Припинити поширювати зло по світу.


Новини