Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Україна ще не отримала винищувачі F-16 – що чекає Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україна ще не отримала винищувачі F-16 – що чекає Захід

Модернізовані МіГ-29 не найгірший варіант для України

18 квітня 2023, 12:55 comments1744
Поділіться публікацією:

Тема анонсованого раніше українського контрнаступу нерозривно пов'язана з іншою не менш болісною для України темою – можливою передачею Києву західних винищувачів. Адже вважається, що без прикриття з повітря контратакувати сили супротивника вкрай небезпечно. Але на сьогоднішній день політичного рішення про передачу Україні західної авіації союзниками не ухвалено. Чому Захід навідріз відмовляється передати Україні сучасні F-15 та F-16? Чи можуть їх замінити модернізовані МІГ-29? Скільки часу потрібно українським пілотам для навчання на F-16? Видання "Коментарі" проаналізувало думки експертів, розібравшись у непростому питанні.

Чому Україна ще не отримала винищувачі F-16 – що чекає Захід

Винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Західні союзники не передають Україні винищувачі F-16 через кілька факторів

Військовий експерт Дмитро Снєгірьов в ефірі загальнонаціонального телемарафону зупинився на основних причинах, чому Україна досі без західної авіації.

Першою причиною, на думку експерта, є підготовка льотного складу, яка за стандартами НАТО займає до двох років. Навіть із урахуванням професіоналізму українських асів терміни навчання знизили до 6-9 місяців. Друга причина – підготовка персоналу, що обговорює, для цих літаків, яка займає до трьох років, і скоротити цей період не можна. Третя причина – логістика, саме оснащення аеродромів. Шасі F-16 дуже чутливі. Вони можуть злітати з рівної смуги. В Україні злітні смуги – це бетонні плити, які не підходять для західних літаків. Четверта причина – вартість F-16, адже навіть не новий винищувач коштує від 25 до 40 мільйонів, що є дуже дорогим навіть для країн НАТО, а також відсутність необхідної кількості вільних літаків.

"У зв'язку з цим вирішили йти шляхом передачі систем ППО, які нівелюють перевагу росіян у повітрі та передачі тих літаків, для яких не треба навчати українських пілотів, а саме МіГ-29, але модернізованих під стандарти НАТО. Це дає можливість використовувати протирадіолокаційні ракети і крилатих ракет повітряного базування, які мають точність ураження 1,5 метра на відстані до 500 км", — висловився Снєгірьов.

Потрібно мінімум 3-6 місяців, щоб перевчити льотний склад на виконання бойових завдань на F-16

Військовий експерт Роман Світан в ефірі "ТСН" заявив, що Україна досі очікує на постачання винищувачів F-16. Якщо партнери ухвалять таке рішення, то знадобиться лише тиждень для постачання літаків з американським екіпажем.

"МіГи нам передала Словаччина і Польща частину поставила. Залишилися МіГи, які були передані свого часу Німеччиною полякам, тому вони мають запросити дозвіл про передачу. Я думаю, це питання буде вирішено", — зазначив експерт.

Однак, на його думку, винищувачі не вирішать питання у повітрі, навіть якщо вони всі будуть передані.

"Вони не відновлять наші втрати за минулий рік, тобто сам по собі МіГ-29 з минулого тисячоліття. Потрібні F-16. Якби Шмигаль замість двох наклейок привіз пару F-16, то це було, звісно, краще", — заявив Роман Світан.

Крім того, впевнений експерт, пара літаків F-16 із ракетами, які можуть діставати на 150-180 кілометрів, відігнали б російські літаки. Втім, для підготовки українського екіпажу для F-16 потрібно 3-6 місяців.

Читайте також на порталі "Коментарі" — контрнаступ ЗСУ під питанням: що сталося після "зливу" секретних документів США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини