Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому стабілізація лінії фронту небезпечна для України – яка кульмінація битви за Бахмут
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому стабілізація лінії фронту небезпечна для України – яка кульмінація битви за Бахмут

У разі стабілізації лінії фронту цілі війни не будуть досягнуті

11 січня 2023, 07:20
Поділіться публікацією:








Вже котрий місяць поспіль фактично не рухається лінія фронту, але при цьому йдуть запеклі бої на Донеччині, де ЗСУ титанічними зусиллями зупиняють ворога, борючись за Соледар та Бахмут. Водночас, вже росіяни не дають українським захисникам просунутися на Луганщині, де ЗСУ наступають у напрямку Сватова, Кремінної. У чому небезпечна така позиційна війна і чи є загроза оточення Бахмута, про що вже відкрито кажуть росіяни? У цих питаннях видання "Коментарі" розбиралося разом із експертами.

Чому стабілізація лінії фронту небезпечна для України – яка кульмінація битви за Бахмут

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зараз більш-менш стабілізувалася лінія фронту, за винятком Донецького спрямування та частини Луганського спрямування

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що незважаючи на весь той пекло, який у ці дні ми спостерігаємо в Донецькій області, де окупанти штурмують позиції ЗСУ під Соледаром і Бахмутом, українська армія має непогані шанси утримати лінію Соледар – Бахмут.

При цьому Олег Жданов вважає, що стабілізація фронту є невигідною і навіть вкрай небезпечною для України. Свою думку фахівець пояснив тим, що Росія, не зумівши вибити собі перепочинок на війні у вигляді переговорів, може скористатися такою стабілізацією лінії фронту для підготовки до нового потужнішого нападу на Україну.

Росія на цьому етапі намагається формувати і на цьому етапі нам нав'язала позиційну війну. Вони (Ред. – росіяни) нав'язали, але не тому, що ми слабкі, а тому, що зброю нам так дають", – заявив Жданов.

Він вважає, що тут вся відповідальність лежить на західних союзниках, які чудово розуміють, що сьогодні відбувається і що без тих самих танків ЗСУ не можуть кардинально переламати ситуацію і прорвати фронт. Сьогодні ж ЗСУ воюють рівно на стільки, на скільки в них вистачає зброї.

Олег Жданов вірить, що план Росії сформувати лінію фронту для підготовки нового наступу виявиться ілюзією, тому що є рішучість України і є рішучість Заходу в тому, що ніхто не хоче чекати на рік, два чи вісім, поки діятиме умовне перемир'я, а потім Путін почне нову війну.

"Зрозумійте, що поки що не досягнуто мети війни, вона не закінчена. І будь-яке перемир'я чи зупинка військових дій – це лише перерва у цій війні", – заявив Жданов.

Щодо ситуації в Соледарі та Бахмуті, то експерт називає її вкрай важкою. І якщо у Бахмуті наші військові ще більш-менш усі тримають під контролем, то в Соледарі в ці дні їм вкрай важко.

Триватимуть обстріли, можливо, й надалі зноситимуть населені пункти, розстрілюючи їх

Військовий експерт Сергій Грабський вважає, що перегрупування українських військових у Соледарі не призведе до оточення Бахмута. І всі заяви російських пропагандистів про те, що після захоплення Соледара питання з оточенням Бахмута буде швидко вирішено не більше ніж просто слова. Окупантам потрібно докласти титанічних зусиль, щоб цього досягти.

Сергій Грабський зазначив, що росіяни справді зазнають величезних втрат на Донбасі, штурмуючи позиції ЗСУ в районі Соледара та Бахмута, але це їх не зупиняє, оскільки поставлене завдання – здобути бодай якусь перемогу.

"Говорити про те, що зі взяттям Соледара створюється серйозна загроза для оточення Бахмута, поки що зарано. Тому що противник просуватиметься там у місцевості, досить забудованій, тому для маневрів у нього там простору недостатньо", – розповів Грабський.

Експерт підсумував, що якщо у напружених боях супротивник не зуміє окупувати зруйнований Бахмут, то Росія буде змушена перейти до менш інтенсивних бойових дій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — друге пришестя Лапіна: до чого може призвести протистояння між російськими воєначальниками




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини