Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому ситуація набагато небезпечніша, ніж у 1939 році: які ризики Третьої світової
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому ситуація набагато небезпечніша, ніж у 1939 році: які ризики Третьої світової

Якщо проводити паралелі з Другою світовою, то Путін більше схожий на Мусоліні, який проклав Гітлеру дорогу

31 січня 2024, 13:10
Поділіться публікацією:

Аналізуючи військові події в Україні, деякі експерти проводять паралелі з Другою світовою війною. Чи це доречно? Що є спільного? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Чому ситуація набагато небезпечніша, ніж у 1939 році: які ризики Третьої світової

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Конфлікт чи зона напруженості можуть загостритися до певної точки

Викладач міжнародних відносин в Університеті Сассекса, доктор Девід Уірінг в інтерв'ю для Sky News заявив, що в якомусь сенсі зараз ситуація набагато небезпечніша, ніж вона була в 1914 і 1939 роках, тому що у всіх великих держав є ядерна зброя.

"Небезпека в тому, що конфлікт чи зона напруженості можуть загостритися до певної точки, коли одна сторона зробить крок, який інша сторона неправильно витлумачить, і розпочнеться обмін ядерними ударами. Незважаючи на те, що його ніхто не хотів", — сказав експерт.

За його словами, усі мають дуже серйозно поставитися до цього ризику, особливо щодо України та Тайваню.

Успішне стримування зараз може стати на заваді наступному агресору

Офіцер військової розвідки в армії США Дін Д. Лагаттута в авторській статті для Інституту сучасної війни при Військовій академії у Вест-Пойнті (США) висловив думку, що порівняння путінської Росії з гітлерівською Німеччиною в контексті російського вторгнення в Україну не є коректним. Насправді, історична роль Путіна близька до ролі італійського диктатора Беніто Муссоліні, який проклав дорогу Гітлеру. І сьогодні Путін також прокладає шлях більш грізній силі, ніж він сам – Китаю.

Експерт проводить багато паралелей саме між Італією під керівництвом Мусоліні та путінською Росією. У 1930-х роках Великобританія грала у світі ту ж роль "в'янучої наддержави", яку сьогодні грають США. Британці прагнули співпрацювати з Італією, щоб разом протистояти гітлерівській Німеччині. Донедавна Захід теж бачив у Росії партнера протидії Китаю.

"Протягом усього італо-абіссинського конфлікту був один уважний спостерігач: Адольф Гітлер. Він спостерігав, як авторитет Ліги Націй зникав на його очах. Найважливіше те, що він був свідком того, як Італія використовувала агресію для досягнення політичних цілей і не зазнала серйозних наслідків", – говорить Лагаттута.

На його думку, саме це зараз відбувається у світі: Росія здійснює агресію проти України, як це робила Італія з Ефіопією; США просто стоять осторонь, як Великобританія, а Китай уважно за цим спостерігає, як колись спостерігала гітлерівська Німеччина.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи виправдаються наші очікування щодо підтримки ЄС: що стане ключовим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини