Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому російській армії доведеться залишити Крим: у США озвучили оптимістичний прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому російській армії доведеться залишити Крим: у США озвучили оптимістичний прогноз

Американські аналітики ISW вважають, що удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ

14 червня 2024, 08:45 comments2259
Поділіться публікацією:

Подальші удари Повітряних сил ЗСУ по ворожих засобах протиповітряної оборони в тимчасово окупованому Криму можуть зробити півострів непридатним для використання російською армією як плацдарм. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Чому російській армії доведеться залишити Крим: у США озвучили оптимістичний прогноз

Удари ЗСУ по системах ППО в Криму. Фото: з відкритих джерел

Американські експерти зазначають, що постійні удари ЗСУ по російських військових об'єктах у Криму змушують російських військових перекидати на півострів додаткові засоби протиповітряної оборони для захисту існуючих баз та логістичної інфраструктури.

У звіті нагадали слова начальника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирила Буданова про те, що в рамках зусиль щодо зміцнення російської "парасольки" протиповітряної оборони над Кримом, російські війська розмістили на півострові систему ППО С-500, яка, по суті, є модернізованою версією ЗРК С-300 Буданов охарактеризував цю систему як "експериментальну" і додав, що російські війська раніше не використовували її у бойових діях.

Видання Forbes 12 червня повідомило, що після кількох успішних ударів ЗСУ по російських установках, аеродром Бельбек у Криму стає "пасткою виснаження" для російської ППО. Під час недавніх ударів Повітряні сили знищили елементи чотирьох або п'яти батарей С-400. Водночас, там уточнили, що Росія має понад 50 батарей С-400.

Один із користувачів соцмережі X (колишня Twitter), посилаючись на супутникові знімки, зазначив, що російські сили розмістили 17 барж біля мосту через Керченську протоку, яку з'єднує окупований Крим із Краснодарським краєм.

Аналітики ISW переконані, що росіяни, ймовірно, мають намір використовувати ці баржі для захисту від ударів українських військово-морських безпілотників по мосту — раніше військові РФ з аналогічних причин встановили на південній стороні мосту вісім барж.

"Нинішні зусилля України, спрямовані на посилення російської парасольки ППО в Криму, можуть призвести до того, що на півострів буде перекинуто більше російських засобів ППО, що зробить їх вразливими до подальших ударів з боку ЗСУ", — йдеться у звіті ISW.

В Інституті припускають, що ЗСУ проводять організовані зусилля щодо деградації російської протиповітряної оборони, що може дозволити ЗСУ ефективніше використовувати пілотовану авіацію (зокрема, винищувачі F-16) у довгостроковій перспективі.

"Захід давно підтримує право України завдавати ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму. Українські війська, в принципі, могли б повторити свої успішні удари по військових об'єктах на території Росії, якби Захід схвалив такі удари в тилу держави-агресора", — йдеться у звіті ISW.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ЗМІ дізналися, завдяки чому ЗСУ "викошують" російські С-400 у Криму.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини