Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому росіяни лише розводять руками: до чого може призвести масове знищення НПЗ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому росіяни лише розводять руками: до чого може призвести масове знищення НПЗ

Знищення нафтопереробних заводів може зашкодити як військовим спроможностям Кремля, так і цивільному сектору

18 березня 2024, 09:30
Поділіться публікацією:

Сили оборони продовжують знищувати російські нафтопереробні заводи. Радує системність з якою за справу взялися українські захисники і в той же час дивує безпорадність росіян, які не можуть захистити свої стратегічні об’єкти. Чому так? До чого може призвести масове знищення російських НПЗ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях вивчивши думки експертів.

Чому росіяни лише розводять руками: до чого може призвести масове знищення НПЗ

Атака на НПЗ. Фото: з відкритих джерел

Тут одного "Панцира" не буде достатньо

Військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі, Роман Світан в ефірі "24 Каналу" зазначив, що в Росії одна за одною проходять атаки на нафтопереробні заводи, тому що прикриття кожного такого НПЗ потребує серйозної системи оборони. Тож одного самохідного зенітного ракетно-гарматного комплексу (ЗРГК) "Панцир" буде мало.

Експерт зазначив, що захист потребує цілого комплексу, а в них його просто не вистачає. Навіть на лінії оборони. Тим паче ми останнім часом їх проріджуємо, в тому числі на лінії бойового зіткнення та на глибину фронту до 150 кілометрів. Більше того, крім НПЗ, ще є тисячі військових обʼєктів. Тобто заводи та інфраструктури, які також працюють на військових.

"У росіян обʼєктів, по яких можливий удар, в сотні разів більше, ніж можливості перекрити їх ППО й створити потрібну щільність ЗРК. Немає чим", – наголосив Роман Світан.

В Росії може виникнути економічна криза

Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телемарафону вважає, що знищення російських нафтопереробних заводів може спричинити критичну ситуацію з паливом в середині РФ.

"Якщо продовжиться ця робота, ситуація з паливом у РФ може стати критичною. Військові потреби у РФ зараз йдуть у пріоритеті й тому вони готові створити дефіцит навіть для цивільних потреб на певній місцевості, але для військових потреб це має йти. Але якщо така тенденція продовжуватиметься, то військових це торкнеться безпосередньо", – каже Мусієнко.

Він зазначив, що знищення російських НПЗ у купі з двома іншими факторами можуть спричинити економічну кризу та колапс у Росії. Перше – це дефіцит нафтопродуктів, зокрема й на складах для військових потреб. Друге – це дефіцит для сільськогосподарських потреб. І третє – зменшення експортних можливостей, коли все йтиме виключно на внутрішній ринок. Це призведе до зростання цін на паливо і, відповідно, всі інші товари. Це призведе до загальнодержавної кризи й саме це ставиться за мету – створити колапс для РФ, щоб вони відчули наслідки початку цієї війни.

На запитання, як саме це вплине на бойові дії, експерт відповів, що не всюди росіяни атакують зі значною кількістю техніки, використовують більше піхоту, артилерію. Але їх також треба підвозити, їх так саме треба транспортувати на фронт. Якщо такі тенденції будуть продовжуватися, то є впевненість, що росіяни можуть уповільнити своє просування на фронті.

Читайте також на порталі "Коментарі" — підсумки тижня: що виявилося ключовим та які будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини