Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому росіянам не вдасться зруйнувати енергосистему України – коли можемо вийти на переговори
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому росіянам не вдасться зруйнувати енергосистему України – коли можемо вийти на переговори

Росіяни посилено «качають» тему у стилі «Україна замерзне», щоб доїтися бажаного перемир'я у війні

19 листопада 2022, 12:30 comments1825
Поділіться публікацією:

На Донбасі тривають найжорстокіші бої, дуже складна ситуація з енергопостачанням зберігається у Києві та 17 регіонах України, повідомив президент Володимир Зеленський. Проте Україна продовжує просувати свою формулу миру та завдавати ударів по позиціях окупантів. Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Чи є шанс вийти на переговорний процес, який певною мірою задовольнить і Київ, і Москву? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому росіянам не вдасться зруйнувати енергосистему України – коли можемо вийти на переговори

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Нам не можна давати перепочинок росіянам ні в дипломатичному ракурсі, ні у військовому

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик пояснює:

"Найближчим часом такої формули, яка б задовольнила всіх, відшукати не вдасться. Ціль РФ зараз – "заморозити" конфлікт хоча б на зимовий період, отримавши можливість мобілізувати ще більше ресурсів, оновити ракетний потенціал, підготувати якісь наступальні частини для продовження війни".

Для України це неприйнятно, упевнений експерт. За його словами, "заморозка" конфлікту зараз – це великі складнощі при наступальних операціях та великі втрати у майбутньому.

"Нам не можна давати перепочинок росіянам. Ні у дипломатичному ракурсі (послаблення санкційного режиму та допомоги Україні з боку Заходу), ні у військовому, – наголошує Віталій Кулик. – Щодо ударів росіян по українській енергосистемі. Дехто говорить про можливий повний блекаут для України. Але навіть після масованої ракетної атаки окупантів української енергосистеми у нас відбулося розбалансування на кілька годин. Так, відключення є, і вони будуть. Не виключаю, що навіть на добу та більше. Але повного блекауту не станеться. У цьому мене запевняли експерти з енергетики, яких знаю давно. У нас досить мобільна система (що дуже злить росіян), вона дозволяє майже в ручному режимі керувати процесами, перенаправляючи потоки енергії. Зруйнувавши якусь підстанцію систему покласти неможливо. З одного боку, це дозволяє олігархам заробляти, з іншого – це та вузька можливість, яка дає нам можливість уникнути повного блекауту навіть за таких ракетних ударів, які з жовтня здійснює агресор".

Але росіяни, зазначає експерт, посилено "хитають" тему у стилі "Україна замерзне". І, на жаль, на цю інформаційно-психологічну операцію (ІПСО) з дурості чи цілеспрямовано ведуться деякі наші медіа та блогери. І розганяють тему у стилі "все зникло, у нас не буде тепла, світла, газу та води, треба терміново сідати за стіл переговорів".

"Я ж говорю, що можливі відключення на добу і більше, аварійні ситуації, складності, але не глобально. Енергосистема балансуватиметься – і, так чи інакше, вирівнюватиметься. Зима буде складною, перебої будуть однозначно, росіяни продовжать атакувати енергосистему, але має запас міцності. І у всіх нас – також", – наголошує Віталій Кулик.

Однак, продовжує він, корисні ідіоти продовжують сіяти паніку, що так чи інакше впливає на наші політичні еліти. Картинка Києва, що замерзає, нова хвиля біженців, гуманітарний колапас – все це підхоплюється, зокрема, західними ЗМІ. Тим самим створюється певне тло, при якому Захід також підштовхує Україну до якоїсь "реалістичної форми переговорів".

"Але, як на мене, якщо є стратегія в енергетиків та розуміння, що робити (а це є), вестись на ІПСО росіян не має сенсу. Нам важливо не підігрівати фейки, як робить та ж Страна. УА, яка дивним чином продовжує функціонувати в українському медіа-просторі. Подібні ресурси слід закривати, у тому числі розпочинати кримінальне переслідування за сприяння ворогові. Але це не скасовує того, – наголошує Віталій Кулик, – що потрібно бути готовими на рівні особистих стратегій виживання. По можливості – переїхати на зиму в місця, де можна топити дровами та вугіллям, максимально утеплитися, заклеїти всі вікна та щілини, вивчити варіанти автономного приготування їжі (невеликі газові пальники тощо). Весь пакет виживання потрібно мати вдома. Ми можемо зіткнутися з відключенням всіх благ цивілізації протягом двох-трьох днів, причому у морози. Але взяти та вирубити всю нашу енергостистему ворогові не вдасться. І це вселяє певний оптимізм. Тож у жодному разі не можна погоджуватися ні на "мир за будь-яку ціну", ні на тимчасову "заморозку" конфлікту. Саме цього росіяни домагаються, атакуючи нашу енергосистему. І якщо ми підемо на це, то фактично виконаємо кремлівський план".

В РФ швидше грають у тему з переговорами, ніж реально готові до них

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений – якби РФ реально хотіла переговорів, вона б не завдавала ударів по об'єктах критичної інфраструктури України. Та й на полях військових битв ми б побачили зменшення інтенсивності обстрілів.

"Однак у Кремлі, схоже, продовжують вірити, що ситуацію на свою користь можна переламати військовим шляхом, – зазначає експерт. – А тому росіяни, використовуючи обговорення переговорів (передусім з метою демонстрації своєї нібито миролюбності для країн не Західного світу), за фактом – продовжують інтенсивні бойові дії та ракетні удари".

На думку Олексія Якубіна, вихід на реальні переговорні процеси можливий тоді, коли дві сторони розумітимуть, що військовим шляхом нічого не вирішити далі. Зрештою – будь-яка війна закінчується переговорами, наголошує політолог. І ключове питання зараз – коли ми вийдемо на такі позиції.

"Поки що можна констатувати, що в країні-агресорі, бачачи, як негативно для неї розгортається ситуація на полі бою, перейшли до терористичної тактики ракетних ударів по критичній інфраструктурі – з метою залякування громадянського населення України. У тому числі сподіваючись отримати тайм-аут і накопичити сили для нових ударів, – пояснює політолог. – Ну, а у нас є питання – скільки ми ще зможемо деокупувати територій, перш ніж готові будемо йти на якісь переговори. Важливо, що президент Зеленський все частіше наголошує на готовності їх вести. Але за умови реалізації формули світу, що включає, зокрема, виведення російських військ з українських територій. У РФ швидше грають у тему з переговорами, ніж реально готові до них. Ще одним підтвердженням тому стало те, що в Кремлі відкинули навіть цілком здорову ідею про публічні переговори, запропоновану Зеленським".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому світ досі сподівається на переговори з Кремлем – у чому може бути небезпека для України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини