Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Росія тепер не втримає Крим – як Україна вже просуває питання деокупації
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Росія тепер не втримає Крим – як Україна вже просуває питання деокупації

Відкритим вторгненням в Україну Росія остаточно втратила шанс домовитися із Заходом про Крим

25 жовтня 2022, 13:00 comments2809
Поділіться публікацією:

У вечірньому зверненні 24 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив про проведення парламентського саміту Кримської платформи. За його словами, це стане ще одним важливим кроком у підготовці до деокупації Криму. А міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба уточнив, що у рамках зустрічі, яка проходить у Загребі, розглянуть питання надання ЗСУ достатньої зброї, військового обладнання для того, щоб вийти на адмінкордон із Кримом. А також – визнання Росії державою-спонсором тероризму. Про що говорять дані заяви та як відкрите вторгнення РФ в Україну вплинуло на ситуацію з Кримом? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чому Росія тепер не втримає Крим – як Україна вже просуває питання деокупації

Крbм. Фото: Reuters

Росія та її партнери приречені на поразку, а Крим уже в найближчому майбутньому буде українським

Політтехнолог Петро Охотін звертає увагу, що в офіційних повідомленнях важливим меседжем є те, що Україні потрібно більше зброї та обладнання, щоб вийти на адміністративний кордон 2013 року – разом із Кримом.

"Своїми діями Володимир Путін сам зробив усе можливе, щоб питання про належність Криму виглядало не просто як анексія території Росією, а як символ боротьби двох світоглядних моделей – демократії та авторитаризму", – наголошує експерт.

За його словами, після повномасштабного вторгнення РФ в Україну питання стоїть ще й так: хто ефективніший – країни, які поважають міжнародне право чи вісь Росія-Білорусь-Іран, де диктатори та мулли "спілися" у використанні терористичних методів та порушенні прав людини.

"Особисто я вважаю, що Росія та її партнери приречені на поразку, а Крим уже в найближчому майбутньому буде українським", – констатує експерт.

РФ своєю відкритою агресією проти України, підштовхнула багато країн, які раніше намагалися всидіти на двох стільцях, однозначно стати на бік України

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін зазначає, що Кримська платформа у різних форматах спочатку викликала у Росії роздратування. Тим більше зараз, коли вона функціонує не просто як майданчик для обговорення проблем Криму, але як структура, що постійно діє і розвивається.

"Нагадаю, що після першого саміту, що пройшов 23 серпня 2021 року, було створено різні рівні Кримської платформи. У тому числі парламентська, яка зараз проходить у Загребі. Але також – на рівні міністерств, місцевих органів влади, на експертному рівні. Отже, Кримська платформа зараз є міжнародним різноплановим форматом обговорення питань деокупації Криму, його повернення в Україну, – пояснює експерт. – І повномасштабне російське вторгнення в Україну зробило цей формат дієвішим, активнішим".

І США, і ЄС представлені на подібних зустрічах тепер високопосадовцями. Постійно розширюється коло учасників, акцентує Олексій Якубін.

"Виходить, що РФ своєю відкритою агресією проти України, підштовхнула багато країн, які раніше намагалися всидіти на двох стільцях, однозначно стати на бік нашої держави. І зараз Кримська платформа виглядає як представницький форум, де обговорюю реальні плани щодо повернення Криму в Україну та посилення санційної політики проти РФ", – підсумовує політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у США підтвердили — Росія готує теракт у Херсонській області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини