Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Путін не може тримати солдатів в Україні вічно: який сценарій найнебезпечніший для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Путін не може тримати солдатів в Україні вічно: який сценарій найнебезпечніший для України

Захід може виявитися не готовим до війни на виснаження

23 листопада 2023, 09:50
Поділіться публікацією:

На тлі розмов про скорочення військової підтримки Україні дедалі активніше йдуть розмови про те, коли і як може завершитись російсько-українська війна. Видання "Коментарі" розбиралося, чому, незважаючи на заяви Путіна про готовність воювати "в довгу", він не може тримати російських солдатів в Україні вічно? Який найімовірніший сценарій закінчення війни в Україні і чому він виглядає не райдужно для Києва.

Чому Путін не може тримати солдатів в Україні вічно: який сценарій найнебезпечніший для України

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Кремль може бути змушений мати справу з дедалі більше розгніваним і розчарованим народом

Журналіст Джордж Еллісон у колонці для The Telegraph зазначив, той факт, що сім'ї російських мобілізованих починають протестувати в Росії, говорить про те, що в суспільній свідомості росіян відбулося зрушення.

За словами експерта, російські військові та їхні родичі зазнають відчаю та гніву. Ситуація посилюється відсутністю ротації поза бойовими діями через брак військ, через що військовослужбовці ЗС РФ перебувають під сильним бойовим стресом.

Еллісон зазначив, що, згідно з даними американського аналітичного центру RAND, ЗС РФ опинилися у пастці, коли президент Росії Володимир Путін оголосив про початок мобілізації у вересні 2022 року.

"У доповіді лякаюче зазначається, що єдиними шляхами втечі з фронту є вихід на пенсію за віком, звільнення через хворобу або тюремне ув'язнення, а деякі солдати вдаються до дезертирства", — написав журналіст.

Еллісон заявив, що протест у Москві на Театральній площі є першою по-справжньому значною тріщиною у фасаді громадської підтримки військової кампанії Кремля в Україні.

Війна на виснаження дуже небезпечна для України

Політичний експерт Валерій Пекар у себе у Facebook висловив думку, що поки що найімовірнішим видається сценарій продовження війни на виснаження.

Експерт вважає, що найгірший сценарій, поки все рухається цією траєкторією, — продовження війни.

"Зміна влади в країнах Заходу призведе до зменшення підтримки до рівня, коли Україна не зможе продовжувати війну й буде вимушена вести переговори про мир на умовах росії. Навіть якщо політична підтримка збережеться на нинішньому рівні, кількість точок напруги у світі зростатиме, відволікаючи від України, і спроможність Заходу надавати зброю почне вичерпуватися, а переводити американську чи європейську економіку на воєнні рейки ніхто не буде”, — вважає Пекар.

На його думку, цей сценарій розвитку подій фактично означає поразку України, яка не залишає шансів на відновлення економіки.

"Водночас це поразка і росії, але їх влаштовує завершення війни взаємною поразкою. У внутрішній політиці Україна також має проблеми, бо проводити вибори під час безкінечного воєнного стану неможливо, а якщо їх провести, то вони консервують нинішню владу в найгірший спосіб, що дає Заходу підстави остаточно відмовитися від України як недемократичної країни, або призводять до масового протесту, що в час війни матиме вкрай негативні наслідки", — попередив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Буданова розповіли, які дії ЗСУ змусили росіян панікувати.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини