Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому окупанти в Криму риють окопи – як і коли може статися деокупація півострова
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому окупанти в Криму риють окопи – як і коли може статися деокупація півострова

Окопи на пляжах та інша імітація бойових можливостей не допоможе Росії утримати півострів

4 березня 2023, 11:30
Поділіться публікацією:

З'явилися дані, що в тимчасово окупованому Криму уздовж пляжів росіяни викопали близько 200 км окопів. А в тимчасово окупованому Сімферополі "влада" створює так звані "добровільні дружини" для боротьби проти проукраїнського руху та дій патріотично налаштованих осередків. Про що це говорить? Як ситуація довкола Криму може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому окупанти в Криму риють окопи – як і коли може статися деокупація півострова

Окупанти у Криму риють окопи. Фото: з відкритих джерел

Весною-літом необхідно завдати недоімперії рішучої поразки, вийти на адмінкордон Криму

Аналітик Олександр Кочетков зазначає, що на сьогодні найреальнішим способом звільнення Крим вважається військово-дипломатичний.

"Багато політиків у нас і за кордоном про це згадують, але майже ніхто не хоче це розшифровувати. А мова про те, що навесні-влітку необхідно завдати недоімперії рішучої поразки, вийти на адмінкордон Криму – і після цього відбудуться переговори. У ході яких, зокрема, визначиться і процедура повернення Криму. Вона передбачатиме виведення російських військ, включаючи, зрозуміло, базу військово-морського флоту РФ, судові переслідування тих, хто скоїв військові злочини, безперешкодний виїзд з Криму тих, хто приїхав після анексії півострова, та повернення тих, хто був змушений звідти виїхати – з поверненням незаконно відчуженої власності тощо", – пояснює експерт.

Цей процес, на його думку, може тривати від п'яти до двадцяти років.

"Але варіант суто військового визволення Криму теж залишається, – наголошує Олександр Кочетков. – У будь-якому разі, окопи на пляжах та інша імітація бойових можливостей окупантам не допоможе".

Загарбники показують "владі" тимчасово окупованих територій, громадянам, які там проживають, що йде війна, яка охопила всю країну

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович пояснює:

"Насправді такі дії окупантів у Криму – показова і цілком очікувана історія. Українська влада постійно декларує необхідність повернення тимчасово захопленого агресором Криму. Нещодавно секретар Ради нацбезпеки та оборони Данілов сказав, що будуть внесені зміни до законодавства, де пріоритети щодо шляхів повернення АРК та Севастополя змінять з політико-дипломатичних на військово-політичні".

Росіяни вже будували укріплення на адмінкордоні, нагадує експерт. Нині риють щось у прибережній смузі, побоюючись десанту з моря.

"Зрозуміло, що навряд чи Україна атакуватиме подібним чином (з оперативно-тактичної точки зору – у нас немає у потрібній кількості флоту), але це не заважає окупантам витрачати величезні ресурси. Плюс – спрацьовує внутрішній чинник заради суспільної мобілізації. Так загарбники показують, у тому числі, "владі" тимчасово окупованих територій, громадянам, які там проживають, що йде війна, що охопила всю країну. І треба бути готовими до різних сценаріїв, допомагати державі (у разі агресору – РФ) вести війну далі. Нормально ставтеся до мобілізації (у сенсі вручення повісток), погіршення рівня життя тощо. Ми – у війні (хоч і неоголошеній), ворог – скрізь, Батьківщина – у небезпеці. Все за лекалами радянської пропаганди", – наголошує Ігор Рейтерович.

Не варто забувати, продовжує він, і про те, що всі подібні російські будівництва надзвичайно вигідні, як правило, представникам місцевої влади.

"Бо на них виділяються чималі гроші, частина яких осідає у кишенях зацікавлених сторін. Показова в цьому плані історія з "засічною рисою" (рів та окопи на українсько-російському кордоні з боку Бєлгородської та Брянської областей, які майже одразу були затоплені та з погляду оборони точно не несуть жодного значення, зате мають цінність у сенсі "розпилу" грошей), на яку витратили близько 10 млрд крб. Тут також, схоже, подібна історія. Величезні гроші виділили, підв'язали якісь свої компанії (не солдати ж лопатами там все копали, явно використовувалася техніка) – і непогано на цьому заробили. Думаю, скоро випливуть кошториси (використання екскаваторів, мішків з піском, дощок і так далі) – і будуть вони космічні", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Залужного розповіли, куди зник анонсований пропагандистами "великий повторний наступ" Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини