Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому народи РФ йдуть на забій за путінські амбіції - що стало чи стане переломним моментом у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому народи РФ йдуть на забій за путінські амбіції - що стало чи стане переломним моментом у війні

Усі стверджують, що противник пре товпами, під шквальним вогнем, практично без прикриття. Багато хто гине, але продовжує наступати

14 березня 2023, 14:34 comments2286
Поділіться публікацією:

Представник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий повідомив, що обстановка в районі Бахмута залишається складною, росіяни кидають туди найкращі сили, штурми, зокрема в самому місті, йдуть постійно. Він також звернув увагу, що в топку цієї війни країна-агресор кидає насамперед нацменшини. У традиційному вечірньому зверненні про найжорстокіші бої на Донбасі знову говорив і президент України Володимир Зеленський. Чому народи, які і так постраждали від російських імперських апетитів, йдуть на забій за путінські шалені плани? Чи може битва за Донбас стати поворотним моментом цієї війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому народи РФ йдуть на забій за путінські амбіції - що стало чи стане переломним моментом у війні

Російські війська. Фото: з відкритих джерел

Народи, що постраждали від російських імперських амбіцій, йдуть на забій за путінські шалені мрії

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Під Бахмут, справді, росіяни кидають величезні сили та зазнають величезних втрат. Ідуть натовпом, під вогонь, практично без прикриття. Дані не просто офіційні, зі зведень Генштабу, а й з перших вуст. У багатьох, гадаю, є знайомі, які воювали чи воюють у тому районі. Усі стверджують, що противник пре товпами, під шквальним вогнем, практично без прикриття. Багато хто гине, але продовжує наступати".

На думку експерта, народи, які постраждали від російських імперських амбіцій, йдуть на забій за путінські шалені мрії, з низки причин. Точніше, зазначає він, на забій йдуть все ж таки не цілі народи, а конкретні люди.

"У кожного – свої мотиви. Хтось іде банально по гроші. Тому що в багатьох регіонах, звідки вони вирушили на війну, зарплати вкрай низькі, а за війну платять добре. Ще краще – якщо загинеш. Компенсації російська влада обіцяє щедрі. І часом середньостатистична сім'я сама випихає недолугого "недогодувальника" на фронт. Мовляв, йди, заробляй! А якщо загинеш, хоч сім'ю забезпечиш на роки. Це дещо нелюдська логіка, але вона у представників країни-агресора є, – пояснює Андрій Єрьоменко. – При цьому, за інформацією, яка звідти просочується, відомо, що гроші за загибель чоловіка чи компенсацію за поранення отримати дуже складно. Міноборони записує загиблих у зниклих безвісти, за рахунок чого виплати можна відтягувати роками".

Ще один мотив – страх, вважає експерт. Коли конкретну людину поставлено в такі умови, що просто не може відмовитися. А державна машина легко може його перемолоти.

Щоб чинити опір, потрібно себе хоча б усвідомити народом, єдиною спільнотою. Для цього мають з'явитися лідери, якась організованість. Усього цього там немає, тому й народів як політичного суб'єкта в РФ немає, наголошує Андрій Єрьоменко.

Що стало поворотним моментом цієї війни нам з часом розкажуть історики, вважає експерт. На його думку, ми пережили вже низку таких моментів.

Перший — коли ми вистояли два тижні з початку широкомасштабного вторгнення, і стало зрозуміло, що бліцкригу росіянам не вдалося.

Другий – коли ЗСУ змогли вибити супротивника спершу з-під Києва, а потім із усієї північної частини України.

Третій – коли у квітні ми потопили флагман Чорноморського флоту РФ – крейсер "Москва".

Четвертий – Харківський контрнаступ захисників України.

П'ятий відхід ворога від Херсона, його деокупація.

Шостий – початок "бавовни" у тимчасово окупованому Криму та на території РФ.

Сьомий (не за хронологією, а взагалі) – рішення західних партнерів, які побачили героїзм, стійкість українців – і звірства росіян, масово підтримувати нас озброєннями та боєприпасами.

Восьмий – та сама битва за Донбас, активну фазу якої ми спостерігаємо в останні місяці.

"Те, що ЗСУ на Донбасі перемололи величезну кількість і підготовлених військ, і мобіків – це правда. Як і те, що розпочалися бунти мобілізованих росіян. І ось, коли такі бунти стануть масовими, це буде ще один поворотний момент", – констатує Андрій Єрьоменко.

Переважна більшість росіян на війні – бідні верстви населення, представники малих народів, багато з яких часом навіть не мали роботи

Політичний експерт Олександр Антонюк упевнений, що у нас кожна битва – переломна, незалежно від її масштабів. За кожен шматочок землі (захищеної, деокупованої) ми платимо дуже високу ціну – життям українців та українок, причому, як військових, так і цивільних, наголошує він.

"Сама собою нація наша стала переломним моментом у багатьох світоглядах. І те, що ми більше року тримаємо оборону і навіть робимо контрнаступальні дії, змушуючи ворога відступати – це вже один великий перелом", – наголошує експерт.

Те, чому народи, які десятиліттями (а деякі – століттями) перебували в російській окупації, йдуть на забій за путінські плани, пояснюється імперською логікою поневолення, вважає Олександр Антонюк.

"Якщо взяти історичні паралелі, наприклад, часів Османської імперії, вона свого часу із полонених, з народів, які окупувала, формувала (на основі виховання молодого покоління) покірних солдатів. Викорінюючи їхню національну ідентичність. Звертаючи у свою віру. Так у результаті з'явилися яничари. Малі народи, які перебувають під окупацією понад сто років (як у випадку з Російською імперією), пройшли етапи того, що Путін назвав "денацифікацію". А саме – знищення, викорінення еліт (і Україна через це вже проходила). Розстріли, голодомори, заслання, масова депортація. А іноді, як тепер, ще й війна", – розповідає експерт.

За його словами, підмінюються такі найважливіші поняття, як "культура", "історична пам'ять". Формується рабське населення із рабським мисленням. Все те, що ми бачимо сьогодні щодо путінського режиму до малих народів із їхньою національною ідентичностю. Вони, як правило, не знають своєї мови, історії, культури.

"Причому йдеться не лише про малі народи, а про знищення народів у принципі. Щоб залишилися лише представники т.зв. "русского мира", байдуже, ким були їхні предки. І це виглядає як своєрідний геноцид", – вважає Олександр Антонюк.

Він звертає увагу, що формування рабського населення – процес тривалий, який передбачає певну гуманітарну, соціальну політику.

"Не випадково представники так званих малих народів мешкають у бідних регіонах. Пітерських та московських на цій війні дуже мало. Переважна більшість – бідні верстви населення, представники малих народів, багато з яких часом навіть не мали роботи. Москва створила для них такі умови, що йти на війну – чи не єдиний спосіб виправити своє матеріальне становище. У цих народів забрали майбутнє на дуже довгий час, – упевнений експерт. – І це сталося не з 2014-го та не з 2022-го. Цій історії вже років 20 – з моменту приходу Путіна до влади. А може, і всі 30 з початку появи т.зв. незалежності РФ. У 90-х були якісь натяки на демократизацію. Але при цьому Росія ніколи не розвивалася як демократична держава, воліючи основою основ робити імперські амбіції — ще з часів Івана Грозного. Жахи, плоди всього цього пожинає тепер увесь світ, але особливо – Україна".

Читайте також на порталі "Коментарі" – спецтрибунал для Путіна: у МЗС розповіли, скільки держав підтримують це рішення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини