Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому набирає обертів дистанційна війна – що чекати далі від РФ та України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому набирає обертів дистанційна війна – що чекати далі від РФ та України

Росіяни роблять усе можливе, щоб зірвати наші контрнаступальні дії

4 травня 2023, 13:58
Поділіться публікацією:

Україна продовжує страждати від нічних атак дровнів і ракет, які запускають росіяни. А в РФ продовжуються прильоти безпілотників по резервуарах з нафтопродуктами. Про що говорить ця дистанційна війна, що набирає обертів? Як події можуть розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому набирає обертів дистанційна війна – що чекати далі від РФ та України

Удари безпілотників. Фото: з відкритих джерел

Чим далі, тим більше буде дальніх ударів, як з боку РФ, так і України

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко впевнений, що чим далі, тим більше обидві сторони будуть використовувати неконтактну, дистанційну війну. Намагаючись зробити її ефективною.

"Але для цього потрібні відповідні засоби. Їх періодично накопичують. І використовують. Думаю, незабаром ми побачимо розширення таких дій", – прогнозує генерал.

Він звертає увагу, що внаслідок ракетних ударів протягом 14 місяців у росіян скоротилися ресурси високоточних ракет, таких як Іскандер-М, Калібр, Х-101. Х-555. Причому скоротилися навіть нижче за недоторканний запас.

"Вони хотіли б і далі продовжувати випускати по нас по сотні і більше ракет на місяць. Але не можуть. До того ж доводиться враховувати майбутні контрнаступальні дії ЗСУ. Плюс – самим використовувати ракети безпосередньо на фронті", – пояснює Ігор Романенко.

Експерт нагадує, що Путін ще рік тому однією з цілей війни називав захоплення Донецької та Луганської областей у їхніх адмінкордонах. Але нічого подібного не сталося. Однак ці спроби не припиняються, щоби показати "глибинному народу" хоч якийсь "успіх". Але для цього росіянам важливо зірвати наші контрнаступні дії.

"Саме тому високоточні ракети, що залишилися, а також чергові безпілотні апарати, що надійшли з Ірану, противник використовує з метою ураження наших військових об'єктів, логістичних ланцюжків. Періодично потрапляючи по житлових будинках. Тобто РФ веде підготовку до оборонних дій напередодні наших контрнаступних дій. Паралельно намагаючись підірвати морально-психологічний стан українського суспільства загалом та ЗСУ зокрема. І схилити Київ до переговорів на умовах Москви. Очевидно, що це не вдається. Як і те, що країні-агресору як повітря потрібна пауза в бойових діях. У свою чергу, активізувалися атаки "невідомих дронів" по важливих з військової точки зору об'єктах на території РФ та тимчасово окупованого Криму. Офіційно – це не ми. При цьому всі ці удари (крім хіба що вельми схожого на постановку російських спецслужб удару по Кремлю) так чи інакше послаблюють російську армію, позбавляючи її пального, боєприпасів і так далі. Хто це робив і як ми дізнаємося вже після війни", – констатує Ігор Романенко.

Росія все ще атакуюча сторона, а ми обороняємося, коли у РФ вичерпаються ресурси для наступу, Україна почне контрнаступ

Голова Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу, екс-член української делегації у Тристоронній контактній групі щодо врегулювання конфлікту на Донбасі Сергій Гармаш поділився такою думкою:

"Дстанційні атаки обох сторін, що почастішали, говорять про підготовку ЗСУ до контрнаступу – з одного боку. І спроби завадити цьому контрнаступу – з іншого. Ми знищуємо пальне, склади з боєприпасами та логістичні ланцюжки противника, щоб він не міг ефективно протистояти нам. А росіяни б'ють по нашим, як вони вважають, установкам ППО, складам з ПММ і боєприпасами, щоб відтягнути час і послабити контрнаступ".

Іншими словами, продовжує експерт, ми бачимо підготовчу роботу обох сторін до вирішальної битви, яка плавно переростає у саме протистояння.

"Росія все ще атакуюча сторона, а ми – оборонна. Коли РФ вичерпає ресурси для наступу, Україна почне контрнаступ. Руйнування російських логістичних ланцюжків є одним з основних елементів такого виснаження противника, – пояснює Сергій Гармаш. – Крім того, переносячи частину бойових дій з української території на територію РФ, Київ не дає Москві відволікти ресурси тих самих ППО на український напрямок. Кремль буде змушена відволікти свої військові ресурси на охорону тих самих шляхів сполучення на території РФ. Я думаю, що за такою логікою ми невдовзі побачимо й активізацію російських добровольчих формувань на території РФ, які захоплюватимуть російські населені пункти, відволікаючи сили супротивника від найактивніших фронтів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — товариш Сі знову здивував: чи Китай змінив своє ставлення до РФ і України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини